Siłownia jako dodatek do biegania ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

kuczi pisze:Jakie ćwiczenia na jakie partie polecacie jako trening uzupełniający na siłowni raz w tygodniu ?
Kuczi – ja np. mam w planie ćwiczenia na wszystkie partie ciała. Do tego zdaniem instruktora, jeżeli siłownia ma być treningiem uzupełniającym w przygotowaniach do zawodów biegowych to powinna ulegać podobnej periodyzacji jak trening biegowy i brać pod uwagę terminy i charakter głównych startów. Na ten moment mój babski trening wygląda tak: 2 x w tygodniu, całość (z rozgrzewką i schłodzeniem) zajmuje do. 1,5 godziny. Mam lecieć od góry w dół (niektórzy preferują z dużych partii mięśniowych na małe):
1. Rozgrzewka 10-15min (bieżnia).
2. Lekkie rozciąganie (5min).
3. Trening ogólnorozwojowy:
- wyciskanie sztangi (lub hantli), ławka prosta 2 x 15;
- przenoszenie hantli zza głowy leżąc na ławce prostej 2 x 15;
- przyciąganie drążka wyciągu górnego do karku 2 x 15;
- wznoszenie tułowia na ławce rzymskiej 2 x 15;
- wyciskanie hantli w górę (barki) 2 x 15;
- naprzemianstronne uginanie przedramion stojąc (biceps) 2 x 15;
- prostowanie przedramion w leżeniu tyłem na ławce lub macie (triceps) 2 x 15;
- przysiady ze sztangą 2 x 15;
- wykroki w miejscu z hantlami 3 x 15 na każdą nogę – po tym ćwiczeniu mam ochotę poleżeć, tętno jak po interwałach :bleble: i bolą mnie dłonie od utrzymywania ciężaru hantli
- wspięcia na palce obunóż na podwyższeniu 3 x max (do pieczenia łydek);
- półbrzuszki na ławce skośnej 3 x 20;
- unoszenie nóg siedząc (jeden punkt podporu) 3 x 15;
4. Rozciąganie.
Niedługo na jakiś czas zmiana treningu na bardziej siłowy (jeszcze nie wiem co to znaczy), później obwodowy i wytrzymałościowy.
PKO
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki Monika za wyczerpująca odpowiedź, kilka ćwiczeń na pewno wykorzystam.

Wczoraj byłem na treningu, kupiłem karnet i powoli zaczynam sobie przypominać co niektóre ćwiczenia ;) ( przed bieganiem miałem 2-3 letni epizod z treningiem siłowym)

Ale w głównej mierze mój pobyt na siłowni to przede wszystkim Grit Les Mills a później jak mam siłę to jeszcze przerzucanie złomu ;)

https://www.youtube.com/watch?v=p-XYdXd ... ture=share

Dodatkowo po każdym treningu biegowym robię plank 2 x 1,5 min
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

O, fajne, ale pewnie bym nie dała rady. Siłownię pierwszy raz od środka zobaczyłam 2 miesiące temu i na razie wszystko jest trudne, a każda zmiana w ćwiczeniach skutkuje boleściami :ojnie: :hahaha:
Awatar użytkownika
Daniell
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43
Życiówka w maratonie: 3:41

Nieprzeczytany post

rubin pisze:O, fajne, ale pewnie bym nie dała rady. Siłownię pierwszy raz od środka zobaczyłam 2 miesiące temu i na razie wszystko jest trudne, a każda zmiana w ćwiczeniach skutkuje boleściami :ojnie: :hahaha:
Chodzisz może do Scout'a ?
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie, byłam tam tylko raz. Chodzę do malutkiej siłowni tuż przy Promenadzie - mieszkam obok i tak jest mi najwygodniej. Dosłownie 1 minuta spacerem z domu.
MartinTcV
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 38:58
Życiówka w maratonie: 3:14:20

Nieprzeczytany post

Wymyśliłem coś takiego, połączyłem wszystkie porady i wyszło coś takiego. Trening ogólnorozwojowy FBW z priorytetem na mięśnie ud.
Na uda 3 ćwiczenia, pozostałe partie po jednym ćwiczeniu w sesji treningowej, po treningu brzuch, też 3 ćwiczenia.
Zestawy będą robione albo naprzemiennie, albo jakimiś dziwnymi kombinacjami typu ABBA, BAAB, BABA itp.

Zestaw A
• Przysiad ze sztangą na barkach 3s
• Wypychanie suwnicy 3s
• MC na prostych nogach 3s
• Podciąganie na drążku 3s
• Wyciskanie sztangi na ławce leżąc 3s
• Unoszenie sztangielek nad głowę siedząc 3s
• Prostowanie ramion na wyciągu (triceps) 2s
• Uginanie ramion z supinacją 2s
• Wspięcia na palce 2s
• Uginanie nadgarstków ze sztangielką podchwytem 2s

Zestaw B
• Przysiad ze sztangą na barkach 3s
• Wykroki ze sztangielkami 3s
• Uginanie nóg w leżeniu (dwugłowe) 3s
• Wiosłowanie sztangą 3s
• Wyciskanie sztangielek na ławce leżąc 3s
• Unoszenie sztangielek bokiem 3s
• Francuskie wyciskanie sztangielki zza głowy 2s
• Uginanie ramion ze sztangą stojąc lub na modlitewniku 2s
• Wspięcia na palce 2s
• Uginanie nadgarstków ze sztangielką nachwytem 2s

Brzuch
• Unoszenie nóg w zwisie / podporze 3s
• Allahy 3s
• Spięcia z obciążeniem na klatce 2s

To jest tylko wstępny plan, okaże się jak będzie z regeneracją. Jeśli będzie ciężko to albo utnę serie w ćwiczeniach na uda, albo wywalę jedno ćwiczenia na 4-głowe. Wszystko trzeba dostosować pod siebie. Do tego wszystkiego dochodzić będzie trening funkcjonalny w czwartki, na którym uda też dostają popalić, po czwartku jeszcze dzisiaj czuję pośladki :)
VO2max

Nieprzeczytany post

Te treningi wyglodają jak klasyczna metoda "body building" budowania masy mieśniowej........................... a nie szeroko rozumiana siła potrzebna do szybszego biegania.
M_Levy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 48 min

Nieprzeczytany post

VO2max pisze:Te treningi wyglodają jak klasyczna metoda "body building" budowania masy mieśniowej........................... a nie szeroko rozumiana siła potrzebna do szybszego biegania.
VO2max, co byś zaproponował?
M_Levy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 48 min

Nieprzeczytany post

A propo`s postu od VO2max przypomniałem sobie o takim materiale, który ukazał się w zeszłym roku na bieganie.pl:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=94&id=7942
...tylko, że to jest trening specyficzny pod konkretny dystans i pod zawodnika na "określonym" poziomie, w specyficznym momencie przygotowań. Myślę, że amator myślący o wyniku np 45 minut na 10k lub o debiucie w maratonie powinien jednak zrobić coś bardziej ogólnorozwojowego.

MartinTcV nie napisał ile zamierza robić powtórzeń w serii, ale zakładam, że nie 6 lub 8, więc to chyba jednak nie tylko masa. Poza tym od czegoś trzeba zacząć, a jeśli Martin`aTcV dobrze rozumiem, on w pewnym sensie właśnie chce zacząć.
MartinTcV
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 38:58
Życiówka w maratonie: 3:14:20

Nieprzeczytany post

Czytałem, że treningi ogólnorozwojowe są jak najbardziej dla biegaczy. Trenując dwa razy w tygodniu na małych ciężarach, z dużo liczbą powtórzeń (np. 15), może i dynamicznie, masy raczej nie zbuduję. Co innego byś polecił VO2max?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ