Odciski
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: jeszcze brak
- Życiówka w maratonie: jeszcze brak
Pojawiły mi się na stopach odciski. Nie bolą. Są na obu stopach po wewnętrznej stronie stopy na wysokości dużej poduszki pod dużym paluchem i na wysokości pięty. Wyglądają na głębokie bo nie są takie normalne z cienkim naskórkiem, że można łatwo przebić tylko takie większe i jest nad nimi gruba warstwa naskórka. Nic nie boli nawet nie wiem kiedy się pojawiły. Biegałem w Ekiden One takich tanich białych za 50zł i było ok. Gdy zacząłem biegać na raz 10km to wymieniłem buty na Ekiden Kiprun MD Neutral. Wydaje się, że to stało się po zmianie butów. W trakcie biegu nie czuje dyskomfortu z powodu odcisków czy żeby but był nie dopasowany. Czuję tak jakbym biegł w starych butach. Czy to stopa się przyzwyczaja czy to wina butów? Czy też może to normalne przy bieganiu większych dystansów i stopa się przyzwyczaja? Ktoś coś? Nigdzie nie znalazłem info o tych butach by było z nimi coś nie tak ani żadnej recenzji.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:29
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Ja mam takie odcinki od jakiś 2 lat. W różnych butach nadal jest to samo, chyba kwestia stawiania stopy. Po miesiącu przerwy odciski zeszły i po kolejnym przebieganym powróciły. Żadnego dyskomfortu, tylko nie wygląda to zbyt estetycznie
Pomagało nakładanie maści na odciski ale i tak potem wracało i dałem sobie z tym spokój już

-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Ja napiszę jedynie, że przebiegłem w tych butach (wersja z 2014 roku) około 1300 km, przy czym za jednym razem maksymalnie 15 km, i nigdy tego typu problemów nie miałem, ani ogólnie żadnych problemów ze stopami, dla mnie to świetne buty.kabuki8888 pisze:Gdy zacząłem biegać na raz 10km to wymieniłem buty na Ekiden Kiprun MD Neutral. Wydaje się, że to stało się po zmianie butów. (…) Nigdzie nie znalazłem info o tych butach by było z nimi coś nie tak ani żadnej recenzji.
Nie wygląda na to by znajdowało się w nich cokolwiek mogące powodować odciski we wspomnianych okolicach.
Edit.
No i Kalenji Kiprun, Ekiden i Kiprun to dwie różne "rodziny"/grupy w Kalenji.

-
- Rozgrzewający Się
Dzięki za info. Czyli na razie olewam te odciski. Będę tylko monitorował.
-
- Zaprawiony W Bojach
Czy "normalne z cienkim naskórkiem, które można przebić" to nie są przypadkiem pęcherze a nie odciski?
Od jak dawna biegasz? Jeśli od niedawna - albo od niedawna na większy dystans - to może to przejściowe jak zgrubienie skóry na opuszkach palców u gitarzysty?
Od jak dawna biegasz? Jeśli od niedawna - albo od niedawna na większy dystans - to może to przejściowe jak zgrubienie skóry na opuszkach palców u gitarzysty?
-
- Rozgrzewający Się
Może i pęcherze. Naskórek gruby. Biały a nie taki przeźroczysty, że aż płyn widać. Biegam od początku września. Dystanas cały czas zwiększany płynnie. Teraz 3 razy w tygodniu po 12km. Dziś znów biegałem i ani nie powiększyły się ani nie bolały. Podejrzewam, że niebawem znikną i zostanie tam grubsza skóra.
-
- Zaprawiony W Bojach
O jednych z moich pierwszych butów przez kilka miesięcy myślałem, że są wygodne i super dopasowane. Aż pewnego weekendu przebiegłem w nich 30 km w sobotę i 10 km w niedzielę, przez co straciłem po jednym paznokciu w każdej stopie
Skoro nie boli i nie przeszkadza, to nie ma co się za bardzo przejmować. Następnym razem spróbuj kupić inne buty.

Skoro nie boli i nie przeszkadza, to nie ma co się za bardzo przejmować. Następnym razem spróbuj kupić inne buty.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
No to masz za male buty.
-
- Zaprawiony W Bojach
A i to niekoniecznie. Jak pisałem, może to być przejściowe. Grubienie skóry (a właściwie naskórka) może być reakcją obronną na nadmierne - zdaniem Twojego układu nerwowego - bodźce mechaniczne. Po jakimś czasie następuje adaptacja i ciało już przestaje traktować te bodźce jako zagrożenie, tylko coś mieszczącego się w standardowym zakresie bodźców. I uznaje, że nie ma co się zabezpieczać, więc skóra przestaje produkować aż tyle naskórka i sprawa powraca do normy. Sporo tu ludzi biega na bosaka i nie sądzę, aby każdy z nich miał grube modzele na stopach, ale być może pamięta taki okres zgrubiałej podeszwy skóry.kabuki8888 pisze:Podejrzewam, że niebawem znikną i zostanie tam grubsza skóra.
-
- Rozgrzewający Się
O nie, nie. Na pewno nie są za małe.manfred pisze:No to masz za male buty.