Garmin Fenix 3/3HR
-
- Zaprawiony W Bojach
jestem jak najbardziej w temacie bo sam jestem dumnym posiadaczem FR205 i za pińc lat będę się z nim obnosił na zawodach i zadawał retro-szyku. i mam przeczucie, że wciąż będzie lepiej działał niż te feniksy-sriksy i inne ambienty.
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
- Życiówka w maratonie: brak
Eee... pasek w nim pękał :DQba Krause pisze:jestem jak najbardziej w temacie bo sam jestem dumnym posiadaczem FR205 i za pińc lat będę się z nim obnosił na zawodach i zadawał retro-szyku. i mam przeczucie, że wciąż będzie lepiej działał niż te feniksy-sriksy i inne ambienty.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46
- Życiówka w maratonie: 4
Trzymaj go w sejfie
Mojego 305 tak zdezelowalem ze juz nie dalo sie go uratowac
Ale tez dostalem mocno przechodzonego
305 mial taki plus ze ladnie mi dzialal z czujnikiem z kolarki i czujnikiem tętna (nawet z optycznym mio
. Pasek mam do dzis ;P
Nastepcy jak 310xt i 910xt nie mogly mi go zastapic bo... Fr305 dzial z mapsourcem! mozna bylo wgrywac trasy i punkty nawigacyjne. Dopiero Fenix2 na to pozwalal.
edit: powiem co Ci sie popsuje
Bateria jest polaczona z mobo ruchomymi pinami. Z czasem one zasniedzieja (tak, plywalem z moim, tak = nie wolno ;P ) albo sie wytrą. Trzeba lutować 

Nastepcy jak 310xt i 910xt nie mogly mi go zastapic bo... Fr305 dzial z mapsourcem! mozna bylo wgrywac trasy i punkty nawigacyjne. Dopiero Fenix2 na to pozwalal.
edit: powiem co Ci sie popsuje

If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
A i jeszcze ważna rzecz, ja za FR205 w 2011 r. zapłaciłem w eAzymucie niespełna 400 zł, FR305 kosztował niespełna 600 zł. Łza się w oku kręci 

Temu się darzy, kto dobrze waży.
-
- Zaprawiony W Bojach
jesteśmy tacy starzy!
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46
- Życiówka w maratonie: 4
To akurat widac najlepiej po tym jak szybko nam rosną dzieci 
Wracajac do tematu.
Robil ktos wbudowany test "lactate treshold" z F3? Gdzies jakis spis jest z jakich faz on sie sklada? czy jest "do odciecia" ?
Nie mam tego w epixie a ojciec chcial zrobic i nie wie czego sie spodziewac. Po zrobionym, bedziemy porownywac do faktycznego badanego zakwaszenia i chcielbysmy zeby wykonal go poprawnie.

Wracajac do tematu.
Robil ktos wbudowany test "lactate treshold" z F3? Gdzies jakis spis jest z jakich faz on sie sklada? czy jest "do odciecia" ?

If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:20
- Życiówka w maratonie: 3:30:12
- Kontakt:
Ja się zbieram i jakoś mi nie po drodze. Mam włączony automat ale nie wychwycił choć zrobiłem mocny trial półmaraton i górski.
Jest filmik jak to działa na YT na bazie fr630
Jest filmik jak to działa na YT na bazie fr630
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
Mi automat parę razy załapał. Przy biegu z narastającą prędkością oraz przy interwałach 1km/1km. Ogólnie tam gdzie mi zahaczyło o 3, 4 i 5 strefę.MikeSpy pisze:To akurat widac najlepiej po tym jak szybko nam rosną dzieci
Wracajac do tematu.
Robil ktos wbudowany test "lactate treshold" z F3? Gdzies jakis spis jest z jakich faz on sie sklada? czy jest "do odciecia" ?Nie mam tego w epixie a ojciec chcial zrobic i nie wie czego sie spodziewac. Po zrobionym, bedziemy porownywac do faktycznego badanego zakwaszenia i chcielbysmy zeby wykonal go poprawnie.
Przy 193 HRmax Garmin zazwyczaj twierdzi, ze tętno LT to 169 lub 170. Natomiast tempo to już mi sugeruje różne, od 4:29 do 4:37, co jest jednak sporą różnicą. Piszą, że to jest tempo wyścigu godzinnego i troche się to jednak by nie zgadzało bo to raczej jest u mnie tempo HM (a może forma siadła, zobaczy się w marcu

A przy okazji zapytam się też Was o test Vo2Max. Bo odkąd jest ten nowy performance indicator to jakoś inaczej to u mnie zaczęło działać niż przedtem i nie wiem czy ktoś z Was zarejestrował coś podobnego. Wcześniej miałem zawsze po 6 minutach na zielono sygnał Good i potem Vo2Max w przedziale 52-54. Teraz w zasadzie nigdy mi nie mówi Good tylko -2 albo -3 (zazwyczaj po 10 minutach) no i potem na koniec odbiera mi jeden punkcik Vo2Max. Na razie zjechaliśmy do 49.

.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
PC nie jest chyba połączone z VO2max? Z tego co czytałem pokazuje odchylenie Twojego PC od średniej.Bosman.Zorz pisze:Mi automat parę razy załapał. Przy biegu z narastającą prędkością oraz przy interwałach 1km/1km. Ogólnie tam gdzie mi zahaczyło o 3, 4 i 5 strefę.MikeSpy pisze:To akurat widac najlepiej po tym jak szybko nam rosną dzieci
Wracajac do tematu.
Robil ktos wbudowany test "lactate treshold" z F3? Gdzies jakis spis jest z jakich faz on sie sklada? czy jest "do odciecia" ?Nie mam tego w epixie a ojciec chcial zrobic i nie wie czego sie spodziewac. Po zrobionym, bedziemy porownywac do faktycznego badanego zakwaszenia i chcielbysmy zeby wykonal go poprawnie.
Przy 193 HRmax Garmin zazwyczaj twierdzi, ze tętno LT to 169 lub 170. Natomiast tempo to już mi sugeruje różne, od 4:29 do 4:37, co jest jednak sporą różnicą. Piszą, że to jest tempo wyścigu godzinnego i troche się to jednak by nie zgadzało bo to raczej jest u mnie tempo HM (a może forma siadła, zobaczy się w marcu
A przy okazji zapytam się też Was o test Vo2Max. Bo odkąd jest ten nowy performance indicator to jakoś inaczej to u mnie zaczęło działać niż przedtem i nie wiem czy ktoś z Was zarejestrował coś podobnego. Wcześniej miałem zawsze po 6 minutach na zielono sygnał Good i potem Vo2Max w przedziale 52-54. Teraz w zasadzie nigdy mi nie mówi Good tylko -2 albo -3 (zazwyczaj po 10 minutach) no i potem na koniec odbiera mi jeden punkcik Vo2Max. Na razie zjechaliśmy do 49.Generalnie początek treningu mam zazwyczaj pod górkę, czasem dość ostrą i momentami mi tam wyświetla nawet -5, -6. Potem, na końcówce treningu jest już 0 albo nawet i +2, ale to już zdaje się jest dla algorytmu Vo2Max nieistotne.
Pisałem wyżej, że jak zaczynałem bieg od górki +250m na 1km, czyli w ok 13min/km to dostałem PC -18. A VO2max spada jak biegasz takie zamulanie. Powinno rosnąć jeśli forma rośnie i zrobisz bieg ciągły równym szybkim tempem i HR nie będzie w tym czasie szalał. Chociaż bywa że rośnie nawet po wolnym biegu, ale HR wtedy jest niskie i się nie waha.
Wzór na VO2max raczej nie widzi przewyższeń(to samo ten na LT).
Moje LT wyliczył na 166 po 4h maratonie górskim, a hrmax mam ok 185.
Testu na LT po płaskim nie skończyłem bo nie wszedłem na ostatni próg. Przypomina to badanie wydolnościowe do odmowy. Trzeba to zrobić wypoczętym, gdzieś wyżej pisałem jakie są kolejne etapy i ile min trwają.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 00:50:16
Na stronie garmina jest już dostępna nowa instrukcja do fenixa3 datowana na styczeń 2016. Wstepnie zerkalem i są juz opisane nowe funkcje.
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:20
- Życiówka w maratonie: 3:30:12
- Kontakt:
Podłącz pod kompa po kablu, zrób synchronizację i będzie lepiejkolunio pisze:Mam się zacząć bać?

-
- Zaprawiony W Bojach
...albo gorzej, ale będziesz przynajmniej miał wrażenie, że coś zrobiłeś :P
wiem, wiem, trolluję.
wiem, wiem, trolluję.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Nowe zegarki garmina mają system preuploadowania pozycji satelitów. Gdy podłączasz zegarek do kompa do jego pamięci ładowane są pozycje wszystkich satelitów krążących nad głową z wyprzedzeniem kilku dni. Skutkuje to tym, że zegarek po wyjściu na zewnątrz nie musi szukać satelitów na niebie bo już wie gdzie one dokładnie są, stąd GPS uaktywnia się po kilku-kilkunastu sekundach. Gdy zegarek nie ma w pamięci tych pozycji to niestety wtedy szukanie satelitów trwa kilka minut.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu