Garmin Fenix 3/3HR
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
- Życiówka w maratonie: brak
Generalnie to pływacy trenują ze stoperem czyli wg tempa, a nie wg tętna. Ale zaciekawiła mnie ta kwestia.
A Ambit 3 to chyba tak jak ta opaska Garmina HRM-Swim mierzy ale przesyła dane po zakończeniu aktywności, to taki "mądry" jest też np. Garmin 920xt. Wydaje mi się, że ani technologia Bluethooth ani Ant+ nie ma możliwości technicznych aby zbierać sygnał z pod wody w czasie rzeczywistym z opaski. Taką technologię miał Polar i niektóre specjalistyczne zegarki do pływania. Nie znam, się ale to pewnie kwestia częstotliwości i ew. siły nadajnika. Tak mi się wydaje, ale może ktoś mądrzejszy się na tym zna.
A Ambit 3 to chyba tak jak ta opaska Garmina HRM-Swim mierzy ale przesyła dane po zakończeniu aktywności, to taki "mądry" jest też np. Garmin 920xt. Wydaje mi się, że ani technologia Bluethooth ani Ant+ nie ma możliwości technicznych aby zbierać sygnał z pod wody w czasie rzeczywistym z opaski. Taką technologię miał Polar i niektóre specjalistyczne zegarki do pływania. Nie znam, się ale to pewnie kwestia częstotliwości i ew. siły nadajnika. Tak mi się wydaje, ale może ktoś mądrzejszy się na tym zna.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
Jestem bardzo ciekaw jaki będzie w odbiorze ten Fenix 3 HR. Ja pamiętam w jakim byłem szoku przy pierwszym rowerku z Fenixem. Miałem go ciasno zapiętego i po wjechaniu na bruk myślałem, ze mi kości nadgarstka pogruchocze, to jednak jest kawałek maszyny. Teraz zapinam baaardzo luźno i jest ok.
Natomiast istotą czujnika optycznego jest bardzo ciasne dopasowanie. Te wszystkie Forerunnery 225 to są bardzo lekkie, plastikowe zegarki, w dodatku służą tylko do biegania (nawet złośliwie się na rowerze same wyłączają jak się je chce przechytrzyć).
Ciekawe jak ten odczyt jest zrealizowany w Fenixie. Na zdjęciach nie widać charakterystycznego gumowego kołnierza, który ma za zadanie uszczelnić zegarek i nadgarstek i dociemnić miejsce kontaktu. Jest po prostu czujnik na płaskim dnie zegarka.
Natomiast istotą czujnika optycznego jest bardzo ciasne dopasowanie. Te wszystkie Forerunnery 225 to są bardzo lekkie, plastikowe zegarki, w dodatku służą tylko do biegania (nawet złośliwie się na rowerze same wyłączają jak się je chce przechytrzyć).
Ciekawe jak ten odczyt jest zrealizowany w Fenixie. Na zdjęciach nie widać charakterystycznego gumowego kołnierza, który ma za zadanie uszczelnić zegarek i nadgarstek i dociemnić miejsce kontaktu. Jest po prostu czujnik na płaskim dnie zegarka.
.
- Rob
- Dyskutant
Miałem wczoraj coś podobnego. Po zalogowaniu do Connecta zobaczyłem, że w ciągu dnia mam zarejestrowanych 7 aktywności o różnym czasie trwania (15 - 30 min), bez trasy i określenia rodzaju. Wcześniej tego dnia wgrałem od zegarka najnowsze oprogramowanie, nie betę. Zrobiłem profilaktyczny restart.Pasikonik454 pisze: I chyba już wiem o co chodzi bo
dziś (na najnowszej becie) o godzinie 0:00 włączył się sam i zarejestrował ćwiczenia przez ponad 6 godzin - do momentu w którym ubrałem go na rekę i wyszedłem z domu :D oczywiście bateria zeszła o kilkadziesiąt procent więc pewnie włączył sobie jeszcze gps.
Śledzenie aktywności mam wyłączone.
Zdarzyło Wam się coś podobnego ?
Nigdy wcześniej nie mialem czegoś takiego.
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:20
- Życiówka w maratonie: 3:30:12
- Kontakt:
Rob, i ja wczoraj po ostatniej aktualizacji tak miałem. Pięć lub sześć nowych aktywności nic nie znaczących. Poszły na GC razem z treningiem po wifi
-
- Zaprawiony W Bojach
dobre! :D
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ha ! Kuba, czekałem i byłem pewny ze zaraz odpiszesz :P Ide pospamować w temacie o Vertical'u bo jeszcze tam nie pisałem :P
-
- Zaprawiony W Bojach
zapraszam! 

- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46
- Życiówka w maratonie: 4
Spamerzy. I tak wiadomo ze Epix jest najlepszy bo ma najmniej stron na forum!!!
U mnie w pobliżu akurat jest nowy Fenix 3 od paru dni i akurat łatka 6.80. Żadnych problemów jak na razie

U mnie w pobliżu akurat jest nowy Fenix 3 od paru dni i akurat łatka 6.80. Żadnych problemów jak na razie

If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ma najmniej stron bo to niszowy produkt
Aż przejrzałem historię w zegarku ( suunto tak potrafi ?
) i nie ma tych dziwnych aktywności. Widocznie GC coś namieszał.

Aż przejrzałem historię w zegarku ( suunto tak potrafi ?

-
- Zaprawiony W Bojach
potrafi. załatwić Ci rabat?
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46
- Życiówka w maratonie: 4
hoho zaczynaja sie przekupstwa
Kuczi nie przechodz na białą stronę mocy!

Kuczi nie przechodz na białą stronę mocy!

If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
-
- Zaprawiony W Bojach
Tak przy okazji, czym się róźni Fenix od Epixa? Sorry za lamerskie pytania, ale nie mam za bardzo czasu śledzić rynku tych zegarków, a na pierwszy rzut oka to zegarki do identycznych zastosowań.
-
- Zaprawiony W Bojach
chyba tylko tym, że feniks jest okrągły a epiks kwadratowy.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Epix ma pełną obsługę kolorowych map. Fenix wykreśla tylko ślad aktywności.deepblue pisze:Tak przy okazji, czym się róźni Fenix od Epixa? Sorry za lamerskie pytania, ale nie mam za bardzo czasu śledzić rynku tych zegarków, a na pierwszy rzut oka to zegarki do identycznych zastosowań.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ma "twardziela" wbudowanego i obsługe mapdeepblue pisze:Tak przy okazji, czym się róźni Fenix od Epixa? Sorry za lamerskie pytania, ale nie mam za bardzo czasu śledzić rynku tych zegarków, a na pierwszy rzut oka to zegarki do identycznych zastosowań.
Spoko, zanim kupiłem fenixa 2 a później 3 miałem suunto ambita 2 i ambita 2 saphire. Fenix 2 juz je rozkładał na łopatkiMikeSpy pisze:Kuczi nie przechodz na białą stronę mocy!