Adam Klein pisze:Broni się, bo podany przykład był medianą mężczyzn. Ten przykład był dodatkowym "dookreśleniem" pytania.
Adam Twoje wypowiedzi wskazują, że odpowiedź na postawione pytanie konkursowe sama Ciebie zaskoczyła. Sam kilka razy podajesz wyniki konkursu, motając się z medianą. Ani w przykładzie ani w pytaniu nie było informacji czy dotyczy samych mężczyzn czy mężczyzn i kobiet.Adam Klein pisze:Pytanie nie zostało postawione jednoznacznie, czyli zrobiono błąd. Ale do niekompetencji trochę brakuje.
Wydaje mi się, że po prostu za bardzo kombinujesz z samymi pytaniami konkursowymi. Starasz się zadać jakieś wymyślne pytania a później podczas ogłaszania wyników sam masz problem z wybraniem prawidłowej odpowiedzi i często piszesz coś w stylu: "jest kilka poprawnych odpowiedzi, uznamy tą i tą odpowiedź, ta odpowiedź też będzie respektowana, jeśli ktoś napisał w ten sposób to też odpowiedź uznamy etc". Baa nawet coś mi się kojarzy, że kiedyś było pytanie na które nie było chyba poprawnej odpowiedzi. Fajnie, że są konkursy, są nagrody ale warto by było zadać takie pytanie co do którego nie było by żadnej wątpliwości przy wynikach. Jeśli chciałeś tak bardzo aby czytelnicy pobawili się w oszacowanie wyników biegu wystarczyło zadać pytanie np ile będzie wynosiła różnica miedzy zwycięzcą a 5 czy 10 zawodnikiem na mecie. Myślę, że z policzeniem tego nie było by żadnego problemu.
Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze, a im dalej w las tym więcej drzew.