Aplikacja do generowania opisów panoram górskich
- kliniasty
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jak dla mnie http://mapa-turystyczna.pl/ wersja mobilna jest bardzo dobra ...jak nie najlepsza ... korzystałem wiele razy planując trasy . Raz też z kumplem lecieliśmy setkę w oparciu o zapisaną trasę w tej aplikacji i bez zarzutu Polecam
Świat jest za duży, żeby być małym...
- Roberto Celinho
- Stary Wyga
Dziękuję Myślałem o stworzeniu aplikacji na inne platformy, ale to na razie w fazie planów. Może wybierz się na wycieczkę górską z kimś, kto ma Androida?wost79 pisze:świetna sprawa, żałuję że nie mam jak przetestować na Windows Phone.
- Roberto Celinho
- Stary Wyga
Aplikacja działa w całej Polsce oraz za naszą górską granicą. Automatycznie dobiera najbliższe pasmo górskie w promieniu 150 km. Poza tym obszarem zaznacza najwyższe wzgórza/budynki/kominy w wybranych polskich miastach. W Pszczynie powinna wybrać Beskidy Zachodnie - widoczne są stamtąd szczyty Beskidu Małego i Śląskiego. Jeżeli ich nie widziałeś, to prawdopodobnie trafiłeś na jeden z problemów opisanych na stronie Polskie Góry. Być może nie masz kompasu w telefonie i panoramę trzeba wtedy przesuwać ręcznie. Możesz też sprawdzić w Ustawieniach, czy nie zmieniłeś domyślnie automatycznego doboru pasma górskiego.Kangoor5 pisze:Czy ta aplikacja ma jakieś ograniczone pokrycie w terenie? Skierowałem kiedyś Panorunę z Pszczyny na Beskidy i nic nie chciała pokazać.
-
- Dyskutant
dobra apka Roberto
dotąd korzystałem z czegoś takiego ( nie na telefonie OFC ) :
http://www.udeuschle.selfhost.pro/panor ... mas_en.htm
dotąd korzystałem z czegoś takiego ( nie na telefonie OFC ) :
http://www.udeuschle.selfhost.pro/panor ... mas_en.htm
- Roberto Celinho
- Stary Wyga
Dzięki Tak, to świetna strona Ulricha Deuschle. Też się nią kiedyś bawiłem. Ma wprowadzone dokładne dane topograficzne oraz nazwy wielu szczytów. Moja baza 1000 polskich szczytów to przy tym ziarenko w piaskownicy Poniżej porównanie mojego zdjęcia i panoramy wygenerowanej z tego samego miejsca przy pomocy tej strony (można kliknąć o oba zdjęcia, żeby powiększyć):
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jak dla mnie jest strasznie uboga w ... ścieżki górskie. Sprawdzam teraz połączenie niektórych szlaków wlasnie takimi ścieżkami i nic na nie nie jest zaznaczone. Jednak mapa papierowa póki co jest najlepsza choćby takich Gorców.kliniasty pisze:Jak dla mnie http://mapa-turystyczna.pl/ wersja mobilna jest bardzo dobra ...jak nie najlepsza ...
- kliniasty
- Wyga
Masz rację Manfred... ale osoba obyta z górskimi szlakami bez problemu sobie dzięki niej poradzi z dotarciem z pkt A do pkt B
W mojej okolicy zaznaczone są tylko te główne szlaki. Myślę ,że nawet na tych papierowych nie masz po zaznaczanych dzikich szlaków, takich którymi np. ściągają drzewo z gór... u mnie jest takich dziesiątki. I muszę przyznać ,że nawet się cieszę ,że ich nie ma na mapach... bo by rozdeptali
W mojej okolicy zaznaczone są tylko te główne szlaki. Myślę ,że nawet na tych papierowych nie masz po zaznaczanych dzikich szlaków, takich którymi np. ściągają drzewo z gór... u mnie jest takich dziesiątki. I muszę przyznać ,że nawet się cieszę ,że ich nie ma na mapach... bo by rozdeptali
Świat jest za duży, żeby być małym...
-
- Zaprawiony W Bojach
Nawet nie wiem, gdzie bym to mógł w Panorunie zmienić. Mój telefon ma GPS i działający kompas. Zainstalowałem właśnie Polskie Góry. Rzeczy mają się tak, że Panoruna nie działa a Polskie Góry działają.Roberto Celinho pisze:Aplikacja działa w całej Polsce oraz za naszą górską granicą. Automatycznie dobiera najbliższe pasmo górskie w promieniu 150 km. Poza tym obszarem zaznacza najwyższe wzgórza/budynki/kominy w wybranych polskich miastach. W Pszczynie powinna wybrać Beskidy Zachodnie - widoczne są stamtąd szczyty Beskidu Małego i Śląskiego. Jeżeli ich nie widziałeś, to prawdopodobnie trafiłeś na jeden z problemów opisanych na stronie Polskie Góry. Być może nie masz kompasu w telefonie i panoramę trzeba wtedy przesuwać ręcznie. Możesz też sprawdzić w Ustawieniach, czy nie zmieniłeś domyślnie automatycznego doboru pasma górskiego.Kangoor5 pisze:Czy ta aplikacja ma jakieś ograniczone pokrycie w terenie? Skierowałem kiedyś Panorunę z Pszczyny na Beskidy i nic nie chciała pokazać.
Interesuje mnie jedna rzecz: czy dane wszystkich szczytów znajdują się domyślnie w telefonie, czy za pierwszym (albo za każdym) razem trzeba mieć włączaną transmisję danych, żeby się wczytały?
- Roberto Celinho
- Stary Wyga
Teraz rozumiem problem W przypadku RunCalc Panoruna, dane szczytów nie znajdują się domyślnie w telefonie. Wybrane pasmo trzeba sobie najpierw zaimportować zgodnie z INSTRUKCJĄ:Kangoor5 pisze:Nawet nie wiem, gdzie bym to mógł w Panorunie zmienić. Mój telefon ma GPS i działający kompas. Zainstalowałem właśnie Polskie Góry. Rzeczy mają się tak, że Panoruna nie działa a Polskie Góry działają.Roberto Celinho pisze:Aplikacja działa w całej Polsce oraz za naszą górską granicą. Automatycznie dobiera najbliższe pasmo górskie w promieniu 150 km. Poza tym obszarem zaznacza najwyższe wzgórza/budynki/kominy w wybranych polskich miastach. W Pszczynie powinna wybrać Beskidy Zachodnie - widoczne są stamtąd szczyty Beskidu Małego i Śląskiego. Jeżeli ich nie widziałeś, to prawdopodobnie trafiłeś na jeden z problemów opisanych na stronie Polskie Góry. Być może nie masz kompasu w telefonie i panoramę trzeba wtedy przesuwać ręcznie. Możesz też sprawdzić w Ustawieniach, czy nie zmieniłeś domyślnie automatycznego doboru pasma górskiego.Kangoor5 pisze:Czy ta aplikacja ma jakieś ograniczone pokrycie w terenie? Skierowałem kiedyś Panorunę z Pszczyny na Beskidy i nic nie chciała pokazać.
Interesuje mnie jedna rzecz: czy dane wszystkich szczytów znajdują się domyślnie w telefonie, czy za pierwszym (albo za każdym) razem trzeba mieć włączaną transmisję danych, żeby się wczytały?
Po zaimportowaniu wybranego pasma, jest ono trwale zapisywane w telefonie. Jeżeli chcesz oglądać inne pasmo, trzeba je zaimportować - ono nadpisuje poprzednie.Na portalu RunCalc dostępnych jest ponad 1000 polskich szczytów. Można je zaimportować z bazy na portalu do aplikacji. Import odbywa się podobnie jak w przypadku treningów: należy wybrać menu Historia, tam w menu kontekstowym (przeważnie przycisk w prawym lub lewym dolnym rogu, czasem trzeba go chwilę przytrzymać, w niektórych przypadkach jest to ikona z trzema kółeczkami) kliknąć Import (konieczne połączenie z Internetem, żeby przycisk był dostępny), po czym wprowadzić identyfikator grupy pasm górskich. Szczyty mogą być potem wyświetlane na mapie lub w opcji Panoruna.
W przypadku aplikacji Polskie Góry, cała baza ponad 1000 szczytów jest dostępna i nie trzeba niczego importować. Nie ma zresztą takiej opcji, bo aplikacja w ogóle nie łączy się Internetem. Najbliższe pasmo górskie jest dobierane na podstawie aktualnego położenia, ale można to zmienić i wymusić, żeby np. z Babiej Góry aplikacja opisywała dokładnie tatrzańskie szczyty.
- Roberto Celinho
- Stary Wyga
To jedna z moich ulubionych tras Może następnym razem uda Ci się przetestować Z Klimczoka zobaczyłbyś taki widok, jak kilka postów wyżej. Z Błatniej dobrze widać zachodnią część Beskidu Śląskiego oraz Łysą Górę w Czechach.Nom pisze:Ale jestem matoł. Wczoraj wbiegałem przez Szyndzielnię na Klimczok, a potem do Błatni. Mogłem przetestować, pogoda widokowo była wyśmienita i była widać Tatry (z Klimczoka).
Dobry punkt obserwacyjny w tych okolicach jest też na Magurze, niedaleko schroniska pod Klimczokiem.
- Roberto Celinho
- Stary Wyga
Przez ostatnie pół roku aplikacja Polskie Góry uzyskała wiele nowych funkcji. Ogłosiliśmy też konkurs wakacyjny na najlepsze zdjęcia panoram górskich wykonane przy pomocy aplikacji. Szczegóły na stronie: polskiegory.byledobiec.pl
- Piotr-Fit
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:30
- Życiówka w maratonie: 3:00:56
- Kontakt:
Nom pisze:Ale jestem matoł. Wczoraj wbiegałem przez Szyndzielnię na Klimczok, a potem do Błatni. Mogłem przetestować, pogoda widokowo była wyśmienita i była widać Tatry (z Klimczoka).
też tamtędy czasem biegam, rzecz w tym, że nie zabieram telefonu ze sobą...
ku chwale biegania
Blog: https://piotrstanek.pl/
Blog: https://piotrstanek.pl/