odzież do biegania do 15 - 20 stopni
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam w związku z tym, że temperatury mamy aktualnie w kraju jakie mamy i nie trzeba brać już kurtki zimowej żeby iść zrobić nasz trening pytanie brzmi czy warto zakupić kurtkę Kalenji http://allegro.pl/kurtka-do-biegania-ka ... 67005.html czy lepiej na takie temperatury zakupić jakąś bluzę termoaktywną ?? Bo na longsleve jeszcze za chłodno Pozdrawiam !
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Odczucie temperatury jest mocno subiektywne. Nie do końca też rozumiem sens Twojego pytania. W temacie zapisałeś "15-20 stopni" -> w takich temperaturach to się już biega na krótko (20) albo w longsleeve czy tam coś lekkiego termoaktywnego. Jak wieje, to wiatrówka.
W temperaturach niższych - no to według uznania. Ja mam bluzę (do tych powiedzmy 15 stopni), a jak wieje to wiatrówkę. Dlaczego? Dużo się pocę i jeśli tylko nie wieje, to wolę bardziej oddychająca bluzę niż kurtkę (która z założenia oddycha gorzej niż bluza). Ale sporo moich znajomych biega w kurtkach.
W temperaturach niższych - no to według uznania. Ja mam bluzę (do tych powiedzmy 15 stopni), a jak wieje to wiatrówkę. Dlaczego? Dużo się pocę i jeśli tylko nie wieje, to wolę bardziej oddychająca bluzę niż kurtkę (która z założenia oddycha gorzej niż bluza). Ale sporo moich znajomych biega w kurtkach.
biegam ultra i w górach 

-
- Dyskutant
źle sformułowałem fakt do 10 stopni chodziło mi.. przecież 15-20 to już naprawdę ciepło i longsleve wystarczy...hmm a jesli chodzi o przepuszczalność to w kurtce na 10-15 stopniach będzie bardziej cieplej niż w tej bluzie ?? Dla tego chyba wybiorę tą bluzę bo nie lubię jak mnie aż grzeje w środku i paruję 

- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
Tak jak teraz jest, to spokojnie można biegać w czymś termo (krótki lub długi rękaw) i jakakolwiek wiatrówka. Biegałem wczoraj w termo z długim rękawem i kurtce i było mi bardzo ciepło. Przetestuj jakiś zestaw to będziesz wiedział. Wg mnie jest za ciepło na bluzę a za zimno i za wietrznie na rezygnację z kurtki wiatrówki.
-
- Zaprawiony W Bojach
Przede wszystkim znajdź sobie tę kurtkę na stronie decathlon, będzie taniej 30 zł, z darmową przesyłką.
"Najbardziej lubię rozmawiać sam ze sobą. Oszczędzam w ten sposób czas i
unikam kłótni."Oscar Wilde
unikam kłótni."Oscar Wilde
-
- Dyskutant
Dzięki za informację chyba teraz będę częstym gościem na stronie Decathlona. Pozdrawiam !michal_c pisze:Przede wszystkim znajdź sobie tę kurtkę na stronie decathlon, będzie taniej 30 zł, z darmową przesyłką.
-
- Wyga
Polecam ta bluze http://www.decathlon.pl/bluza-elio-hood-id_8341447.html
-
- Dyskutant
właśnie dostałem przesyłkę http://www.decathlon.pl/kurtka-do-biega ... 16948.html i byłem przekonany zamawiając tę kurtkę, że to będzie typu ubieram longsleve i na niego tą kurtkę i można biegać nawet zimą a tu się okazuję jak mi doszła przesyłka, że to jest tak cieniutkie ze trzeba parę warstw ubrać i dopiero to
)

-
- Dyskutant
chciałem coś typu softshell że ubieram koszulkę i na to kurtka i biegniemy w teren no ale widzę , czytam , że każdy biegacz zamiast jednej np ciepłej kurtki zimowej ubiera kilka warstw
) Pozdrawiam

- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
To jest wiatrówka, to chroni od wiatru.
Przypominam Ci, jak biegniesz to odczuwasz wyższą temperaturę. Jak jest 0'C i nie ma wiatru to po chwili czujesz się jakby było 12-15 stopni. A jak wieje to kurtka chroni Cię od tego wiatru po prostu. Nie ogrzewa. Ogrzejesz się sam. Jakbyś założył jakąś puchówkę to kaplica. Wydaje mi się, że jestem dość ciepłolubny i serio w tym roku pod dokładnie tę kurtkę, tylko ze 2 czy 3 razy założyłem dwie warstwy. Tak to koszulka termo z długim rękawem albo z krótkim w zależności od temperatury.

-
- Dyskutant
Jutro ma być 0 a jutro idę na 30 min biegu i zobaczę jak będzie w niej tylko bluzę pod nią wrzucę i czapkę na głowę. Bo do tej pory biegałem w puchowce jak było 0 stopni i bluza pod spodem. A mówią, że jak Ci jest chłodno jak wyjdziesz z domu to dobrze bo zaczniesz biegać nie będzie odczuwalne. Gorzej jak jest ciepło przed bieganiemb@rto pisze:To jest wiatrówka, to chroni od wiatru.Przypominam Ci, jak biegniesz to odczuwasz wyższą temperaturę. Jak jest 0'C i nie ma wiatru to po chwili czujesz się jakby było 12-15 stopni. A jak wieje to kurtka chroni Cię od tego wiatru po prostu. Nie ogrzewa. Ogrzejesz się sam. Jakbyś założył jakąś puchówkę to kaplica. Wydaje mi się, że jestem dość ciepłolubny i serio w tym roku pod dokładnie tę kurtkę, tylko ze 2 czy 3 razy założyłem dwie warstwy. Tak to koszulka termo z długim rękawem albo z krótkim w zależności od temperatury.

-
- Dyskutant
I jeszcze mam pytanko odzież termo a zwykły tshirt?? . Termo utrzymuje temperaturę tshitrt nie ? Czyli jak nie posiadam żadnej termo to zrozumiałe że bluza wchodzi pod taką kurteczkę.
- Mama Kin
- Zaprawiony W Bojach
eee.. że jak? w puchówce i bluzie? to chyba przy -40, ale wtedy to lepiej nie biegaćBeny1460 pisze:do tej pory biegałem w puchowce jak było 0 stopni i bluza pod spodem

go get 'em tiger
-
- Dyskutant
byłem zielony i uważałem, że muszę wyjść tak żeby mi było ciepło. Do czasu kiedy przy 0 nie pobiegłem w bluzie i nie było mi zimnoMama Kin pisze:eee.. że jak? w puchówce i bluzie? to chyba przy -40, ale wtedy to lepiej nie biegaćBeny1460 pisze:do tej pory biegałem w puchowce jak było 0 stopni i bluza pod spodem

-
- Zaprawiony W Bojach
Tzw. termo jest ze sztucznego tworzywa (PA/Nylon/Meryl/PE/...), powinna dobrze opinać ciało i jest najczęściej cienka. Dzięki temu mniej cię wychładza gdy ją przepocisz.Beny1460 pisze:I jeszcze mam pytanko odzież termo a zwykły tshirt?? . Termo utrzymuje temperaturę tshitrt nie ? Czyli jak nie posiadam żadnej termo to zrozumiałe że bluza wchodzi pod taką kurteczkę.
Na 30 minut biegu spokojnie bawełniana koszulka pod spód wystarczy pod warunkiem, że od razu wrócisz do domu, zdejmiesz mokre ubrania i rozciąganie zrobisz w ciepłym pomieszczeniu. Mam tego typu koszulek od groma a czasami na krótką przebieżkę idę w bawełnie, bo mi się nie chce przebierać