Komentarz do artykułu TomTom Runner 2 Cardio + Music [TEST]

witek309
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kojer, dzięki za informację. Mam jeszcze takie pytanie, czy na przykład alert tempa to osobny tryb treningu, czy też mogę go sobie ustawić w trybie okrążenia, podobnie z alertem tętna...
Zastanawiam się nad tym zegarkiem lub Garminem 225, mam dylemat...., który z nich wybrać...
Treningów interwałowych nie robię, często biegam z muzyką... Z drugiej strony mam duże problemy z utrzymaniem stałego tempa, stąd też cenne są dla mnie podsumowania po np. 1 km, lub alert tempa, tętna..
Proszę o radę...
Dzięki z góry,
Witek
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ale w opcji wyścig, autolap chyba nie jest potrzebny? Masz monitorować, ile tracisz lub zyskujesz w stosunku do założeń. (na biezaco)
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

witek309 pisze:Kojer, dzięki za informację. Mam jeszcze takie pytanie, czy na przykład alert tempa to osobny tryb treningu, czy też mogę go sobie ustawić w trybie okrążenia, podobnie z alertem tętna...
Zastanawiam się nad tym zegarkiem lub Garminem 225, mam dylemat...., który z nich wybrać...
Osobne typy. Ja w zasadzie korzystam tylko z auto albo manual lap. Reszta moim zdaniem jest albo nieużywalna albo zbyteczna.
Kupując dzisiaj, bez wahania wziąłbym garmina 225/235 ale jak kupowałem to tętno z nadgarstka w sensownej cenie miał tylko TomTom.
witek309
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

kojer pisze:
witek309 pisze:Kojer, dzięki za informację. Mam jeszcze takie pytanie, czy na przykład alert tempa to osobny tryb treningu, czy też mogę go sobie ustawić w trybie okrążenia, podobnie z alertem tętna...
Osobne typy. Ja w zasadzie korzystam tylko z auto albo manual lap. Reszta moim zdaniem jest albo nieużywalna albo zbyteczna.
Kupując dzisiaj, bez wahania wziąłbym garmina 225/235 ale jak kupowałem to tętno z nadgarstka w sensownej cenie miał tylko TomTom.
Jesteś zadowolony z tego zegarka?
Co według Ciebie przemawia za Garminem?
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

witek309 pisze:
kojer pisze:
Jesteś zadowolony z tego zegarka?
Co według Ciebie przemawia za Garminem?
Moje narzekania na TomToma można znaleźć na forum, nie ma sensu się powtarzać (niestety w funkcjach treningowych na razie nic się nie zmieniło w nowych wersjach).
Zadowalający jest gps i pomiar tętna, reszta leży i kwiczy. Jeżeli potrzebujesz tylko i wyłącznie rejestracji treningu to w tej cenie ciężko coś lepszego znaleźć (mówię o pierwszych wersjach Cardio).
Za Garminem przemawiają funkcje treningowe i podgląd na www.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Kilka słów o aktualizacji oprogramowania: http://bieganie.pl/?show=1&cat=22&id=8502
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ta aktualizacja daje czasem zaskakujące efekty. Dzisiaj rano, przekręcam się na drugi bok i po chwili nagle słyszę, że mój domowy zestaw głośnikowy zaczyna grać Chopina. Zupełnie nie mogłem zrozumiec o co chodzi. A się okazało, że jakoś przez sen dotknąłem górną część joysticka TomToma i on się połączył z głośnikami (w odległości około3m) i zaczął grać. To spora zmiana bo wcześniej trzeba było trzymać i trwało to dłużej.
Poprawili też polskie tłumaczenia. Było Śpij a teraz jest Sen. :)
Awatar użytkownika
kamilos84
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 45:51
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam.Mam zamiar nabyć takowe cudo nie ukrywam że interesuje mnie zegarek który podaje mi informacje głosowe o tempie czasie coś na zasadzie endomondo premium bardzo fajne ale traci za czesto gps więc dlatego noszę się z zamiarem kupna takiego zegarka czy tańsze modele tom toma też maja funkcje komunikatów glosowych i sparowania słuchawek bo szukam informacji na ten temat i nic wiem tylko że 2 najdrozsze modele mają ową funkcję a mnie interesuje coś tańszego czy ktoś mi coś podpowie pozdrawiam
Awatar użytkownika
whitemamba
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy ten zegarek trzeba podłączać do komputera w celu zgrania treningu?Jeżeli nie to jak to jest rozwiązane? połączenie z wifi czy z telefonem?
Zmiana kodu 3 z przodu:)
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Na pewno można WiFi z telefonem. Czy z WiFi od razu do sieci, tego nie pamiętam.
Awatar użytkownika
kamilos84
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 45:51
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ponawiam moje pytanie czy tylko tom tomy z funkcją muzyki mają funkcje komunikatów głosowych o przebytych km tempie itp czy tańsze modele też mają taką funkcję i możliwośc sparowania ze słuchawkami szukam takiego zegarka ale nie koniecznie w takim przedziale cenowym raczej coś tanszego i nie koniecznie musi być tez tom tom
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Nie mają.
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39,11
Życiówka w maratonie: 3,23,05

Nieprzeczytany post

Ten zegarek wygląda ciekawie. Jestem w trakcie intensywnego poszukiwania zegarka z optycznym HR bo nie moge biegać z paskiem.
Na razie przetestowałem Garmina 225, 235 oraz adidasa smart run. Zaden z nich nie spełnił moich oczekiwań o czym pisałem w stosownych wątkach. Moze tomtom da rade.
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Testuje tytułowy model i jest prawie super poza tempem chwilowym. Jego wskazania i algorytm rządzący jest na razie jeszcze nieodkrytą tajemnicą ale generalnie wypada dość słabo w porównania do M400.
Czy ktoś testował może wskazania tempa chwilowego i ma linki do zapisów takich treningów? Chciałbym podejrzeć jak wygląda zapis tempa u innych bo u mnie dośc poszarpany ten wykres mimo stałego tempa a tego nie lubie.
Górski Ultra 100km - 14h
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Poczyniłem ciekawe obserwacje podczas testów i podziele sie z Wami, bo zapewne zainteresują one biegaczy a szczególnie posiadaczy Polara M400 oraz TomTom Runner2 (Spark) Cardio+Music.

Optyczny HR w tomtomie to żyleta, wskazania praktycznie pokrywają się z tymi z paska H7 polara co do jednego uderzenia i to zarówno podczas umiarkowanego wysiłku jak i bardzo ekstremalnego. Wczoraj biegłem zawody na 5km i miałem oba zegarki na rece, musiało to komicznie wyglądać jak co chwile zerkałem na obie ręce :

Tempo chwilowe:
Testy robiłem na rowerze jadąc z prędkościami od 10km/h do 15km/h równo po 1km
Wyglądało to następująco: 10km/h utrzymywałem przez równy 1km po czym przyspieszałem do 11km/h itd a potem to samo w drugą stronę czyli od 15km/h do 10km/h
Potem robiłem jeszcze skokowe zmiany prędkości co 2km/h czyli z 10km/h przyspieszałem od razu do 12km/h i wnioski są bardzo ciekawe.

Otóż: Polar m400 to urządzenie niesamowicie wiarygodne. Wyniki są powtarzalne do bólu. Reakcja na każdą zmianę tempa jest wzorowa i powtarzalna.
Natomiast z tomtom-em jest wszystko w miare dobrze o ile zmiany tempa są co najmniej co 2km/h - zmian co 1km/h tomtom nie zauważa

To jest pewnie kwestia oprogramowania ale jak na razie dyskwalifikuje to ten model dla moich potrzeb bo jednak ma dla mnie znaczenie czy biegne 4:50min/km czy 5:20min/km a taka właśnie byłą różnica we wskazaniach między 12km/h a 11km/h (akurat mój rower jest tak skalibrowany ze dla niego 12km/h to 4:50 ale nie ma to znaczenia - ważna jest powtarzalność)

Jeszcze chce zrobić podobne testy podczas biegu ale w biegu trudniej jest utrzymać równe tempo. Dam znać jakie wnioski.
Górski Ultra 100km - 14h
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ