Cześć,
pół roku temu zauważyłem, że drętwieją mi 3 środkowe palce prawej dłoni. Było to początku sporadyczne więc nawet jakoś specjalnie się tym nie przejąłem. Później zauważyłam, że zaczyna to się nasilać (częstotliwość), oraz poza drętwienie końcówki palców bledną i robią się zimne. Sytuacja ta występuje zazwyczaj podczas prowadzenia samochodu. Przy lewej ręce jest to samo, ale wielokrotnie rzadziej.
Dodatkowo bardzo mi marzną ręce podczas biegania – bez względu co na ręce założę jest mi bardzo zimno gdy jest już około zera (poprzedniej zimy takich objaw nie miałem)
Dali mi cynk, że to pewnie od kręgosłupa. Poszedłem do nastawiacza, ale objawy nie ustąpiły.
Po tygodniu poszedłem do fizjoterapeuty. Miły człek popytał, pooglądał i stwierdził, że to tez raczej coś z kręgosłupem. „Poustawiał”, ale lepiej nie jest. Po 2 tygodniach poszedłem raz jeszcze do niego, przepatrzył mnie pod innym kątem i stwierdził, ze mam problem ze stawem łokciowym prawym (nie prostuj się do końca – i tak jest). Porozciągał go i zalecił ćwiczenia. Wspominał o problemie z nerwem pośrodkowym.
Tydzień ćwiczyłem i jest wręcz gorzej. Czuje teraz odrętwienie całej ręki, jakiś lekki ból pomiędzy kręgosłupem a górą prawej łopatki. Coś „ciśnie/ciągnie” w braku. Końcówki palców potrafią mi lekko zsinieć (przy prowadzeniu samochodu, pracy przy komputerze). Zauważyłem, że podczas pozycji wyprostowanej i mało ugiętych rękach objawy ustępują stopniowo.
Generalnie rano budzę się bez tych dolegliwości. Ale po ostatniej wizycie, zaraz po wstaniu z łóżka i wykonaniu zalecanych ćwiczeń objawy (lekkie odrętwienie ręki pojawia się szybko). Sporadycznie (pewnie raz na 1-2 miesiące) wstawałem rano z mocną zdrętwiałą ręką (prawą lub lewą).
No i na koniec, prawa ręka prawie zawsze jest zimna. Tylko, gdy nie mam żadnych objawów robi się cieplejsza (np. po obudzeniu). Lewa ma normalną temperaturę.
Domyślam, że ciężko będzie powidzieć co mi jest, ale może macie pomysł do kogo mam się udać (jaki specjalista), bo nie mam zielonego pojęcia.
Drętwienie i "ciągnięcie" w prawej ręce.
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
to może być
-zespół cieśni nadgarstka
-łokieć golfisty
-uciski korzeniowe odc Th/C
-uciski na tętnice
itd
przyczyny
-zwyrodnienia kregosłupa...(praca, skolioza)
-praca z dużą ilością klikania
-zwyrodnienia na tle sportowym czy powypadkowym(stare urazy)
itd
można mnożyć w nieskończoność
przede wszystkim nie skupiaj się na objawach, tylko zdiagnozuj problem
neurolog czy ortopeda powinien dać skierowania na badania....doppler/MRI/USG...
dziwne, że żaden fizjoterapeuta ci tego nie powiedział...
-łokieć golfisty
-uciski na tętnice
itd
przyczyny
itd
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
No właśnie dlatego to pytanie co mam dalej robić. W mojej mieścinie ciężko o jakiegokolwiek specjalistę a już o dobrego to bardzo trudno. "Mój" wczoraj wysłał mnie na RTG kręgosłupa.katekate pisze:to może być
-łokieć golfisty
-uciski na tętnice
itd
przyczyny
itd
Czy ktoś mógłby polecić kogoś z Łodzi, Częstochowy (mieszkam w Wieluniu).
- bartochm
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 50:41
- Życiówka w maratonie: brak
Święty Łukasz w Częstochowie
http://cmlukasza.pl/
Mają b.dobrych lekarzy. Po upadku w wakacje miałem problemy z czuciem w lewej stopie i tam mi pomogli.
http://cmlukasza.pl/
Mają b.dobrych lekarzy. Po upadku w wakacje miałem problemy z czuciem w lewej stopie i tam mi pomogli.