Buty z "kolcami", śrubami na śnieg

Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

brujeria pisze:A jakie długie wkręty do tych kolców? Na lód 6mm jest ok, czy za długie? A jak leży śnieg to brać 12? Jakie masz doświadczenia?
To trochę jak z gumkami. Na oziębłość lepsze z długimi wypustkami? Trzeba samemu potestować. Jak masz dobre kolce krosowe, to kupujesz zestaw wkrętów i bawisz się aranżacjami. Na przód dwie szóstki, na zewnątrz dwie dwunastki, od wewnątrz dziewiątki. Jak kopny śnieg to sprawdzasz układ z dwunastkami. Jeśli śnieg się zakleszcza, to na przód szóstki, żeby śniegu nie zabierać ze sobą itd. To jest jak dobór ustawień w F1. Zupełnie tego nie widzę z blachowkrętami w zwykłych papciach. Nie ma opcji, więc nie ma co porównywać, a ewentualne zmiany śrubek wiążą się zwykle z osłabieniem mocowań.
Poza tym nawet po jednym starcie w twardym terenie może się okazać, że z szóstek zrobiły się trójki, dlatego przewidujesz to i planujesz dziewiątki na zewnątrz, żeby przez cały bieg mieć przyczepność pomimo ich intensywnego ścierania się. Wielu ludziom wydaje się, że jak wkręcą coś w buta to przetrwa to sezon albo i więcej. Nic podobnego.
PKO
Awatar użytkownika
szymon_szym
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:52:14

Nieprzeczytany post

Ja biegam z szóstkami. Na razie wnioski takie - na pluchę za krótkie, na śnieg i błoto akuratne, na zmarzniętą ziemię przykrytą małą warstwą śniegu za długie. Ale tak jak pisze Jacek najlepiej poeksperymentować.

U mnie po kilku biegach wkręty na zewnętrznej części podeszwy samoistnie zredukowały rozmiar do 4 mm ;) Wystarczyło kilka twardszych, lekko kamienistych fragmentów na trasie
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kolce mam zwykłe długodystansowe. Z przodu daję 12, na zewnątrz 9, wewnątrz chcę teraz wrzucić 6, bo się jakoś tak mocniej od wewnątrz obijam. Taki w miarę uniwersalny zestaw sobie obmyślam, ale jak widzę nie ma chyba gotowej recepty. Dzięki za pomoc.

Aha, a jaki rodzaj - igły pewne na sam lód, a tak ogólniej? Piramidy, czy nie ma to znaczenia?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ty masz dylematy jaki kształt mają mieć wkręty, a się okazuje, że ten podział nie jest aż tak istotny jak podział ze względów damsko-męskich (♀ ♂). Najwyraźniej należy sobie też dobrać wkręty ze względu na płeć.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ