Jak przeprowadzić zawody samodzielnie ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Daniell
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43
Życiówka w maratonie: 3:41

Nieprzeczytany post

Witam,

jestem na etapie treningu maratońskiego. Kilka tygodni wcześniej półmaraton w ramach testu - 27.02.
Problem w tym, że nie chce mi się jechać ponad 200 km w jedną stronę i zastanawiam się jak przeprowadzić taki test samodzielnie.
Na bieżni ? Można to jakoś policzyć (normy, standardy), kompletnie nie wiem jak to przeprowadzić ...
Nie ukrywam, że zależy mi na możliwie jak najlepszym oddaniu pełnego 21.097 km ?
Dzięki,
PKO
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Są 2 opcje

1) Znajdujesz półmaraton bliżej http://kalendarzbiegowy.pl/
2) Wychodzisz na ulicę i biegniesz sobie dystans półmaratoński - czy to z nawrotem w połowie, czy znajdziesz sobie jako takie w miarę odpowiadające kółko. Z własnego doświadczenia wiem, że do testu lepszy był nawrót w połowie. Na bieżni to nie jest dobry test, bo bieżnia Cię "wspomaga" jeszcze, plus w miarę stałe nachylenie itp.
Awatar użytkownika
Daniell
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

b@rto pisze:Są 2 opcje

1) Znajdujesz półmaraton bliżej http://kalendarzbiegowy.pl/
2) Wychodzisz na ulicę i biegniesz sobie dystans półmaratoński - czy to z nawrotem w połowie, czy znajdziesz sobie jako takie w miarę odpowiadające kółko. Z własnego doświadczenia wiem, że do testu lepszy był nawrót w połowie. Na bieżni to nie jest dobry test, bo bieżnia Cię "wspomaga" jeszcze, plus w miarę stałe nachylenie itp.
Zawody to ja wiem, gdzie szukać ;)
Bardziej mi chodzi jak wymierzyć równą odległość ... ?
Z bieżnią masz rację ... to kiepski pomysł.
Gdybym miał w swoim mieście półmaraton, niekoniecznie w terminie który mnie interesuje to pobiegłbym tą samą trasą (bezpieczeństwo i możliwości techniczne to druga sprawa), ale w Częstochowie jest tylko standaryzowana 10 km trasa ...
Chciałbym sobie ten półmaraton wliczyć w życiówkę ;)
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To 2 razy pobiegnij trasą na 10 km i dodaj jeszcze ciut ponad kilometr. :D

Możesz samochodem przejechać się kawałek i odmierzyć 10,5 km. Jak sumiennie robisz trening to wyjdzie Ci życiówka, ale podawanie życiówki z treningu, to trochę nie halo. W ogóle to jest takie istotne?
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

To chyba zależy od tego jak dokładną trasę potrzebujesz...dla "testowego" HM (w dodatku tak naprawdę pod maraton) nie potrzebujesz chyba wyliczen na poziomie trasy atestowanej, kilka, czy nawet kilkanaście metrów w jedną, czy drugą nie powinno robić róznicy.

Ja po prostu wziąłem endomondo, "narysowałem" sobie trasę z mapy i do treningów wystarcza (konkretnie obmierzyłem sobie 2,5km na trasie bez świateł (choć są ulice i sporadycznie muszę zwolnić, przyspieszyć lub obiec jakiś samochód stojący na pasach) i latam sobie tam i z powrotem tyle razy ile potrzebuję (2x2,5km,4x2,5km, 6x, 8x, 10x)...pod półmaraton domierzyłem sobie dodatkowo te 1100m i już (zresztą na trasie mam wymierzone punkty 1km i 2km, więc nawet bez zegarka z GPS-em bylem w stanie mierzyć tempo na zwykłym zegarku z opcją łapania lap-ów).

Aha, trasa obliczona z mapą endomondo (google maps) to na pewno nie dokladność do 1m, podobnie jak GPS w zegarkach, ale jak napisałem na początku, dla celów testowych powinno wystarczyć...w końcy gdy biegniesz "prawdziwy" bieg po atestowanej trasie, to też nie biegniesz torem optymalnym, nie mówiąc juz o tym,że trasa trasie nie równa (a jeszcze podbiegi robią różnicę), więc z aptekarską dokładnością i tak tego nie policzysz

--
Axe
Awatar użytkownika
Beck`s
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Pozostaje jeszcze możliwość zrobienia półmaratonu na stadionie, gdzie masz wiadomą ilość kółek do zrobienia i wówczas lecisz z tematem :hej:
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tyle, że 400m stadion też się "nie dzieli" na dystans HM, więc i tak trzeba sobie coś obmierzyć (choć tutaj na upartego, to można i zwyką 2m taśmą ;-))

--
Axe
Awatar użytkownika
Beck`s
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Tak, z tym że wówczas masz praktycznie wszystko gotowe na bieżni, zostaje zrobić tylko niepełne kółeczko i masz zaliczony półmaraton ;) Narobisz się trochę kółek, lecz jeśli chcesz mieć dokładnie półmaraton to masz :spoczko:
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zastanawiałem się kiedyś nad "testową 10ką" po bieżni, czyli w "warunkach laboratoryjnych" (no bo w praktyce to dochodzą rzeczy przekszadzające: podbiegi, nawroty, zabiegający drogę konkurenci...są też pomagające: dopalacz z adrenaliny i chęci współzawodnictwa)...ale wracając: 10ka to 25 kółek, HM to już ponad 50...nie wiem,czy bym to wytrzymał bez zawrotow głowy ;-)))

--
Axe
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wg mnie straszna nuda, demotywująca do szybkiego biegania. Ostatnio z przymusu robiłem trening na bieżni elektrycznej - 10 km, w tym 7 w tempie HM - no myślałem że się zanudzę. Plus chociaż, że fajne dziewczyny były w pobliżu to trochę głowa była zajęta, ale jakby mi przyszło to robić bez tego "bodźca" to masakra.
Awatar użytkownika
Daniell
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

b@rto pisze:To 2 razy pobiegnij trasą na 10 km i dodaj jeszcze ciut ponad kilometr. :D
10 km zawody w Częstochowie "przebiegają" ulicami w tzw. Alejach przed Jasną Górą. Musiałbym czekać na zielone światło na pasach ... ;)
b@rto pisze:W ogóle to jest takie istotne?
Motywacja , ambicja ...
Awatar użytkownika
Daniell
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

b@rto pisze:Wg mnie straszna nuda, demotywująca do szybkiego biegania. Ostatnio z przymusu robiłem trening na bieżni elektrycznej - 10 km, w tym 7 w tempie HM - no myślałem że się zanudzę. Plus chociaż, że fajne dziewczyny były w pobliżu to trochę głowa była zajęta, ale jakby mi przyszło to robić bez tego "bodźca" to masakra.
Ostatni tydzień miałem 2 treningi na bieżni elektrycznej. Jeden 20, drugi 22 km. Czyli od 1.40h do 1.50h, przed sobą mam tylko ścianę.
Czy było nudno ... pewnie, ale jestem z tych nie biegających for fun.
Awatar użytkownika
Daniell
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

axe pisze:To chyba zależy od tego jak dokładną trasę potrzebujesz...dla "testowego" HM (w dodatku tak naprawdę pod maraton) nie potrzebujesz chyba wyliczen na poziomie trasy atestowanej, kilka, czy nawet kilkanaście metrów w jedną, czy drugą nie powinno robić róznicy.

Ja po prostu wziąłem endomondo, "narysowałem" sobie trasę z mapy i do treningów wystarcza (konkretnie obmierzyłem sobie 2,5km na trasie bez świateł (choć są ulice i sporadycznie muszę zwolnić, przyspieszyć lub obiec jakiś samochód stojący na pasach) i latam sobie tam i z powrotem tyle razy ile potrzebuję (2x2,5km,4x2,5km, 6x, 8x, 10x)...pod półmaraton domierzyłem sobie dodatkowo te 1100m i już (zresztą na trasie mam wymierzone punkty 1km i 2km, więc nawet bez zegarka z GPS-em bylem w stanie mierzyć tempo na zwykłym zegarku z opcją łapania lap-ów).

Aha, trasa obliczona z mapą endomondo (google maps) to na pewno nie dokladność do 1m, podobnie jak GPS w zegarkach, ale jak napisałem na początku, dla celów testowych powinno wystarczyć...w końcy gdy biegniesz "prawdziwy" bieg po atestowanej trasie, to też nie biegniesz torem optymalnym, nie mówiąc juz o tym,że trasa trasie nie równa (a jeszcze podbiegi robią różnicę), więc z aptekarską dokładnością i tak tego nie policzysz

--
Axe
Nie pozostaje mi chyba zrobić inaczej niż biec z zegarkiem (GPS) . Mam "swoją" pętle ~ 4 km bo mieszkam we wiosce.
Jest lekki podbieg i zbieg. Tak robiłem sobie egzamin na 10 km teraz po sezonie, ale wiadomo - bez atestu, niedosyt pozostał bo zrobiłem "życiówkę" o 2 min. szybciej ... :-)
Awatar użytkownika
Daniell
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

axe pisze:.nie wiem,czy bym to wytrzymał bez zawrotow głowy ;-)))Axe
Jak biegłem pierwszy raz na elektryku a biegłem długo nie zaimplementowałem sobie - nie wiem jak to nazwać - psychologicznego bodźca do mózgu, że moje nogi już nie muszą podawać kiedy skończyłem biegać. Zwalniałem za szybko tempo , wyłączyłem bieżnie i spadłem z niej całkowicie mimo woli ;)
Ehhhhh ;)

PS. Przepraszam za post pod postem ale nie chciało mi się edytować.
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoro nie biegasz for fun, to jaki masz problem znaleźć półmaraton w stosunkowo niedalekiej odległości i na nim pobiec?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ