Komentarz do artykułu Czy ten zegarek zawojuje rynek? Polar V800 z GPS
- tomhusky
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
hej,
Interesuje mnie czy ktoś wie (czy napisać do Polara?) jakie są różnice w wyborze podobnych profili sportowych.
Już wyjaśniam o co mi chodzi: I tak, w instrukcji opisane jest rozróżnienie profili sportowych w pływaniu i wskazane są różnice między nimi. Na samym dole przekopiowałem aby było wiadomo o czym mówimy.
Mnie bardziej interesują różnice w bieganiu, nigdzie nie mogłem tego znaleźć. Jaka jest różnica jeżeli wskażemy inny profil biegania, np:
Różnica pomiędzy ogólnym: Bieganie
A podpunktami biegania:
Bieg górski
Bieg uliczny
Bieg ultra
Jogging
Bieg na orientację
Na co to ma wpływ, na jakie parametry (kalorie, regeneracja?), czy tylko ikonka w dzienniku?
I dodatkowe pytanie: Czy widok danych treningowych czyli nasze ustawione ekrany można przekopiować/przenieść na inny sport, np. z bieganie na bieg górski aby mieć tam identyczne ekrany. Można oczywiście klikać ale przy zmianie koncepcji ekranów aby wszędzie nie klikać to przenoszenie ustawień można jakoś usprawnić?
Poniżej wspomniane opisane w instrukcji różnice w pływaniu:
"PARAMETRY DOTYCZĄCE PŁYWANIA (PŁYWANIE W
BASENIE)
Parametry dotyczące pływania pomagają analizować poszczególne sesje pływania oraz monitorować swoją
efektywność i postępy. Rejestrowane są takie parametry jak przepłynięty dystans, czas i tempo pływania,
liczba cykli oraz styl pływacki. Ponadto wynik SWOLF umożliwia poprawę techniki pływania."
"Parametry dotyczące pływania są dostępne wyłącznie podczas korzystania z profilu Pływanie w
basenie."
Natomiast przy punkcie:
"PŁYWANIE W WODACH OTWARTYCH
Profil Pływania w wodach otwartych przedstawia informacje o Twoich parametrach pływania w stylu
dowolnym w otwartych akwenach. V800 rejestruje przepłynięty dystans, trasę, tempo oraz częstość ruchów
ramion dla stylu dowolnego."
Interesuje mnie czy ktoś wie (czy napisać do Polara?) jakie są różnice w wyborze podobnych profili sportowych.
Już wyjaśniam o co mi chodzi: I tak, w instrukcji opisane jest rozróżnienie profili sportowych w pływaniu i wskazane są różnice między nimi. Na samym dole przekopiowałem aby było wiadomo o czym mówimy.
Mnie bardziej interesują różnice w bieganiu, nigdzie nie mogłem tego znaleźć. Jaka jest różnica jeżeli wskażemy inny profil biegania, np:
Różnica pomiędzy ogólnym: Bieganie
A podpunktami biegania:
Bieg górski
Bieg uliczny
Bieg ultra
Jogging
Bieg na orientację
Na co to ma wpływ, na jakie parametry (kalorie, regeneracja?), czy tylko ikonka w dzienniku?
I dodatkowe pytanie: Czy widok danych treningowych czyli nasze ustawione ekrany można przekopiować/przenieść na inny sport, np. z bieganie na bieg górski aby mieć tam identyczne ekrany. Można oczywiście klikać ale przy zmianie koncepcji ekranów aby wszędzie nie klikać to przenoszenie ustawień można jakoś usprawnić?
Poniżej wspomniane opisane w instrukcji różnice w pływaniu:
"PARAMETRY DOTYCZĄCE PŁYWANIA (PŁYWANIE W
BASENIE)
Parametry dotyczące pływania pomagają analizować poszczególne sesje pływania oraz monitorować swoją
efektywność i postępy. Rejestrowane są takie parametry jak przepłynięty dystans, czas i tempo pływania,
liczba cykli oraz styl pływacki. Ponadto wynik SWOLF umożliwia poprawę techniki pływania."
"Parametry dotyczące pływania są dostępne wyłącznie podczas korzystania z profilu Pływanie w
basenie."
Natomiast przy punkcie:
"PŁYWANIE W WODACH OTWARTYCH
Profil Pływania w wodach otwartych przedstawia informacje o Twoich parametrach pływania w stylu
dowolnym w otwartych akwenach. V800 rejestruje przepłynięty dystans, trasę, tempo oraz częstość ruchów
ramion dla stylu dowolnego."
-
- Wyga
@tomhusky
Myśle, ze nie ma żadnych różnic pomiędzy profilami biegowymi. Poprostu możesz sobie w podsumowaniu miesiąca sprawdzić ile biegałeś po ulicy, ile po lesie itp.
Co do pływania to tutaj jest prostsza sprawa- pływasz na basenie to zlicza Ci baseny bez użycia rejestracji GPS, wybierzesz profil w wodach otwartych to włączasz GPS.
Myśle, ze nie ma żadnych różnic pomiędzy profilami biegowymi. Poprostu możesz sobie w podsumowaniu miesiąca sprawdzić ile biegałeś po ulicy, ile po lesie itp.
Co do pływania to tutaj jest prostsza sprawa- pływasz na basenie to zlicza Ci baseny bez użycia rejestracji GPS, wybierzesz profil w wodach otwartych to włączasz GPS.
-
- Rozgrzewający Się
Co prawda jest to forum biegaczy, niemniej podzielę się złymi doświadczeniami dotyczącymi pływania. Polar V800 ma opcję mierzenia tętna w wodzie. Służy do tego dedykowany czujnik H7. mój czujnik po kilku godzinach na basenie zwariował. po otwarciu okazało się, że w środku jest kropelka wody. Przy bliższych oględzinach odkryłem, że na czujniku jest klasa szczelności 30m. To znaczy, że producent zachęca do intensywnego moczenia sprzętu ledwie wytrzymującego ochlapanie, no niech będzie prysznic! Z firmowego sklepu Sport Konsulting otrzymałem (bezpłatnie) nowe zamknięcie czujnika tętna, ale już było po herbacie - mimo suszenia i czyszczenia u zegarmistrza, części funkcji nie ma. Kupiłem nowy. Zamknięcie okleiłem taśmą i jakoś na razie jest spokój. Dodatkowym mankamentem jest szybkie wyczerpywanie się baterii w czujniku. Wydaje się, że szczególnie prądożerny jest pomiar właśnie w czasie pływania. Sprzęt działa na sali i w terenie, ale w basenie potrafi stanąć na jednej częstotliwości tętna i szlus.
Pozdrawiam, Pływak
Pozdrawiam, Pływak
-
- Rozgrzewający Się
Czy ktoś mógłby mi podesłać zrzut ekranów do profilu bieganie z polar flow (tego oryginalnego)?
Na początku usunąłem sobie wszystkie, a teraz by mi się przydały, konkretnie chodzi mi o to:
Z góry dziękuję.
Na początku usunąłem sobie wszystkie, a teraz by mi się przydały, konkretnie chodzi mi o to:
Z góry dziękuję.
- tomhusky
- Wyga
Też wczoraj zauważyłem to coś na PolarFlow. Odnośnik do kosmicznej wagi która w niby czym miała by mi pomóc? I to za nie małe pieniądze.
Swoją drogą nie za bardzo rozumiem drogę rozwoju Polar, żeby nie zabrzmiało to źle to uważam pulsometry Polar za rewelacyjne w działaniu i o najlepszej relacji ceny do możliwości ale zamiast wprowadzać bardziej profesjonalnie i pożyteczne rozwiązania jak epoc i filmy 3D z trasy z Suunto czy kadencję i dynamikę biegu z Garmina to pojawia się kolejne takie coś. Ehhh, może sportkonsulting to wyjaśni?
Swoją drogą nie za bardzo rozumiem drogę rozwoju Polar, żeby nie zabrzmiało to źle to uważam pulsometry Polar za rewelacyjne w działaniu i o najlepszej relacji ceny do możliwości ale zamiast wprowadzać bardziej profesjonalnie i pożyteczne rozwiązania jak epoc i filmy 3D z trasy z Suunto czy kadencję i dynamikę biegu z Garmina to pojawia się kolejne takie coś. Ehhh, może sportkonsulting to wyjaśni?
-
- Zaprawiony W Bojach
Waga fajna ale jak dla mnie deczko za droga, choc z drugiej strony są tez inne firmy co oferują podobne urządznia i też nie kosztują sobie mało.
Jakby tak cena była przez pół, i w miarę dobry pomiar tkanki tłuszczowej to bym sie skusił. W sumie to i tak ciekawszy sprzęt niż te wszystkie opaski fit.
Najwięcej to moim zdaniem do nadrobienia ma polar flow i za to powinni sie wziąść.
ps.
nie ma jednak pomiaru fatu więc drogo w cholerę a funkcjonalnośc znikoma
Jakby tak cena była przez pół, i w miarę dobry pomiar tkanki tłuszczowej to bym sie skusił. W sumie to i tak ciekawszy sprzęt niż te wszystkie opaski fit.
Najwięcej to moim zdaniem do nadrobienia ma polar flow i za to powinni sie wziąść.
ps.
nie ma jednak pomiaru fatu więc drogo w cholerę a funkcjonalnośc znikoma
- tomhusky
- Wyga
W Updates:
"Team Polar Funkcja pomiaru kadencji biegu za pomocą odbiornika jest teraz dostępna w pulsometrze Polar V800 & M400. Sprawdź inne nowości na stronie http://updates.polar.com – Zespół Polar"
Release date: 13th of January, 2016
Version number: 1.7.15
Enhancements/Fixes
Running cadence from the wrist added: Follow wrist based cadence during running and analyze it afterwards on Flow. It works with certain running type of sport profiles
Today's set training targets are added in the pre-training mode.
Automatic pause with speed control: Set the limit in V800's sport profile settings
Orthostatic test failed note updated
Other quality improvements and bug fixes
"Team Polar Funkcja pomiaru kadencji biegu za pomocą odbiornika jest teraz dostępna w pulsometrze Polar V800 & M400. Sprawdź inne nowości na stronie http://updates.polar.com – Zespół Polar"
Release date: 13th of January, 2016
Version number: 1.7.15
Enhancements/Fixes
Running cadence from the wrist added: Follow wrist based cadence during running and analyze it afterwards on Flow. It works with certain running type of sport profiles
Today's set training targets are added in the pre-training mode.
Automatic pause with speed control: Set the limit in V800's sport profile settings
Orthostatic test failed note updated
Other quality improvements and bug fixes
-
- Zaprawiony W Bojach
niestety jest bug w nowym sofcie, zapisuje faz treningu do polarflow :/
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:39:21
- Życiówka w maratonie: 03:01:54
Właśnie zacząłem ładować V800 i nie ściąga w ogóle updatu. Na stronie Polara zniknęła też informacja o nim. Czyli musieli ją w pośpiechu wycofać. Niestety, ale po raz kolejny wychodzi wielka niekompetencja Polara, który nie potrafi opanować procesu Release.puchatek391 pisze:niestety jest bug w nowym sofcie, zapisuje faz treningu do polarflow :/
-
- Zaprawiony W Bojach
zwykły bug który sie ujawnił, ja wczoraj w nocy zgłosiłem problem z updatem . Pewnie za chwile wyjdzie poprawka i tyle nie ma co płakać, dobrze że wiekszośc funkcji działa normalnie.
- Jarlaxle
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 32:26
Polar w aktualizacji wprowadził pomiar kadencji. Jakie wartości wam wychodzą? U mnie skromne 81/min. Błąd, czy po prostu trzeba mnożyć przez dwa?
Edit. Widzę, że na stravie pokazuje normalnie jako 161, więc okej
Edit. Widzę, że na stravie pokazuje normalnie jako 161, więc okej
-
- Zaprawiony W Bojach
tak jak przy footpadzie mnożysz x2. bo miar jest dwóch kroków. Czyli pokazują to samo