Zaczynam od zaraz, nie odkładam na Nowy Rok :-)
- Ania_26
- Dyskutant

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
OK, jutro biegnę, nawet jak będzie mi bardzo zimno. Nie można tak sobie odpuszczać. mario_79 biegałeś dzisiaj?
Jutro podskoczę chyba pobiegać do Gdańska. U mnie wszyscy biegacze poznikali ze ścieżek ostatnimi dniami. Nie ma biegaczy, rowerzystów, ani tych z nordic walking. Normalnie pustki, wszyscy się zaszyli 
- maly89
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Ja dzisiaj biegałem pod Gdańskiem i akurat trafiłem na kilku znajomych biegaczy, więc mogłem poszurać w grupie 
-
Kangoor5
- Zaprawiony W Bojach

Ja na bieganie w duże mrozy nakładam na nos i twarz wazelinę kosmetyczną. Nie wiem jak to się ma do wrażliwej skóry czy makijażu, ale do -20kilka stopni jest sprawdzone. Nos też mi przemarza. Moim patentem (oprócz wazeliny) jest, ilekroć zacznie marznąć nos, wdech ustami - wydech nosem i ustami.Ania_26 pisze:Przepraszam, mam Retimax, nie Dermosan. PomyłkaAle Retimax polecam każdemu z podrażnioną skórą po mrozach. Super działa na podrażnioną cerę, ale też zregenerował mi szybko dłonie po przesuszeniu. Dobra, dość tej reklamy, haha
![]()
- Ania_26
- Dyskutant

Wazelina kosmetyczna też spoko, ale ona tylko ochrania, a nie regeneruje jak już coś... Miło, że wziąłeś pod uwagę makijaż, ale myślę, że przy bieganiu, szczególnie w niskich albo wysokich temperaturach makijaż może tylko skrzywdzić
haha. Co do oddychania przez usta w takich temperaturach... czytałam, zeby tego nie robić, bo łatwo przeziębić oskrzela i płuca. Chociaż powiem szczerze, że miałam to gdzieś, kiedy tak marzł mi nos 
- maly89
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
Biegałem po Żukowie i okolicach. A co od oddychania w zimie - nigdy nie oddychałem inaczej niż przez usta. Niby jak inaczej pobrać potrzebną ilość powietrza? Ponadto ogrzewanie powietrza w nosie to też bzdura. Dawno już obalono ten mit.
- Ania_26
- Dyskutant

Dziękuję za oświecenie mniemaly89 pisze:A co od oddychania w zimie - nigdy nie oddychałem inaczej niż przez usta. Niby jak inaczej pobrać potrzebną ilość powietrza? Ponadto ogrzewanie powietrza w nosie to też bzdura. Dawno już obalono ten mit.
-
axe
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 46:42
- Życiówka w maratonie: 3:56:58
Spoko, da się przy długich wolnych wybieganiach...może nie przez cały czas, ale da się :)))maly89 pisze:Biegałem po Żukowie i okolicach. A co od oddychania w zimie - nigdy nie oddychałem inaczej niż przez usta. Niby jak inaczej pobrać potrzebną ilość powietrza?
--
Axe
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/16400095
- barcel
- Zaprawiony W Bojach

axe pisze:Spoko, da się przy długich wolnych wybieganiach...może nie przez cały czas, ale da sięmaly89 pisze:Biegałem po Żukowie i okolicach. A co od oddychania w zimie - nigdy nie oddychałem inaczej niż przez usta. Niby jak inaczej pobrać potrzebną ilość powietrza?))
--
Axe
ale co to daje?? oddychanie nosem ??
wg mnie tylko zamarznięty nos ;-p
-
axe
- Zaprawiony W Bojach

Jak pisałem "nie cały czas"...jak jest mróz, to czy oddychasz nosem, czy nie, to i tak Ci zamarźnie ;-) A co daje? Subiektywne odczucie cieplejszego powietrza (mam na mysli mróz koło -8 i niżej)...przynajmniej na gardło tak nie wali...żeby nie było: nie namiawiam nikogo do oddychania przez nos, napisałem tylko,że "się da" jako replikę na twierdzenie, że się nie da :)
--
Axe
--
Axe
- maly89
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
Jak zawsze pozytywnie. Robimy swoje
Dzisiaj śnieg pada, więc szykuje się ciekawe bieganie 
-
axe
- Zaprawiony W Bojach

Na południu nie ma śniegu, wczorajszy deszcz rozpuścił wiekszość sniegu, więc dla "asfaltowców" jest ok...trailowcy za to mają przekichane ;-)))
--
Axe
--
Axe