Krótszy BNP czy dłuższe rytmy?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
szynder
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Podłącze się pod wątek.
Mam zamiar trenować powtórzenia i interwały na biezni elektrycznej ponieważ ciężko mi, gdzieś blisko znaleźć równy odcinek w terenie nawet 400m (biegam po drogach polnych a tam ryzyko kontuzji przy większych prędkościach jest duże) a asfalt odpada.
Czytam książke Danielsa i autor zaleca ustawienie pochylenia na ok 2%, żeby oddać realistyczność normalnych warunków w terenie.
Uważacie, że takie treningi specjalistyczne można robić na takiej biezni? Czy one zupełnie nie przekładają się na trening w terenie? Plusem napewno jest to, że łatwo utrzymać na niej tempo.

Edit; juz nieaktualne-znalazłem odpowiedź na forum ;)
Obrazek
Kiprun
IPOS
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam
A ja mam troszkę inne pytanie;
Jestem na etapie czternastego tygodnia treningu, wcześniej ukończyłem od 0 do 60 min ciągłego biegu a następny będzie 10 km poniżej 45min,
pytanie jest następujące: czy przy takim planie treningowym wystąpi zjawisko spalania mięśni. Nie miałem dużej nadwagi (ok 4kg), schudłem już po pierwszym planie, teraz małżonka mówi że jeszcze bardziej. Mi to nie przeszkadza, czuję się dobrze, nie stosuję żadnej diety - jem to na co mam ochotę z wyjątkiem fast foodu i słodyczy w nadmiarze. Jedyne na co zwracam uwagę to żeby przed dłuższym wybieganiem (15-20 km) zjeść owsiankę z bananem, orzechami i rodzynkami. Płyny uzupełniam po 10 km - teraz w cieplejsze dni pewnie zacznę już po 5 przy dłuższych dystansach. Aha i jeszcze jedno zauważyłem u siebie ostatnio po dłuższym bieganiu straszną chęć na mleko, ser żółty itp. Jak wróciłem po 18 km to o niczym innym nie marzyłem tylko o kanapce z masłem i żółtym serem :taktak:. Ale jestem też alergikiem i możliwe że to zwiększone zapotrzebowanie na wapń...
Pozdrawiam
DannyP
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 49:36

Nieprzeczytany post

Witam,

Chciałbym pobiec swoj pierwszy półmaraton i zastanawiam sie nad planem treningowym. Mam 38 lat i nie za wiele czasu ze wzgledu na prace i dzieciaki.
Na razie biegam 5 i 10 km (odpowiednio zyciowki w czasie 22:40 i 49:36) trenujac a przynajmniej sie staram trenowac 3 razy w tygodniu.

Niestety mam poczatki zwyrodnienia stawów wiec do dystansu 21km chciałbym podejsc w miare bezpiecznie.
Znalazłem plan na trening 3 razy w tygodniu dla ambitnych niemniej zastanawiam sie nad nim czy nie jest zbyt ambitny. Prosiłbym o rade.
Obecnie robiac wybiegania 12-14km po około 5:45 (czuje duze obciazenia szczególnie na łydkach i okolicach kolan), krótszy dystans biegam około 5 min a takze interwały około 1:35-1:45 na 400m

Celuje w wynik 1:55-2:00 na 21 km

Pozdrawiam
leszcz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzień dobry,

Krótkie pytanie z mojej strony - czy jak w treningu jest 4km +4x20s to te przebieżki mają się zmieścić w tym dystansie 4km, czy mają być dodatkowo?
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

leszcz pisze:Dzień dobry,

Krótkie pytanie z mojej strony - czy jak w treningu jest 4km +4x20s to te przebieżki mają się zmieścić w tym dystansie 4km, czy mają być dodatkowo?
Najpierw robisz 4km, a po tych 4km robisz jeszcze 4 x 20 sekund. Pomiędzy każdym powtórzeniem staraj się wypocząć maksymalnie, aby nie gromadziło się zmęczenie.
Juvente
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie wszystkich biegaczy :oczko:
Założyłam, że w tym roku wystartuję w moim pierwszym półmaratonie. Póki co biegam od czasu do czasu, natomiast skupiam się głównie na treningu siłowym. Ćwiczę w siłowni 3 razy w tygod8niu, w poniedziałki, środy i piątki, stosuję trening dzielony, co oznacza, że jeden z tych dni przypada na trening nóg. Ćwiczę głównie przy użyciu wolnych ciężarów (przysiady, wykroki), ale również na maszynach. Jeśli będę trenować do półmaratonu wg podanego przez Państwa planu to jaki dzień najlepiej poświęcić na trening siłowy nóg?
matti775
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:!2
Życiówka w maratonie: 3:10:31

Nieprzeczytany post

Według mnie na pewno nie w dzień przed dłuższym wybieganiem i nie w dzień po nim.
Juvente
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Chyba i tak będę musiała jeszcze przemyśleć ten temat, bo przecież 3 treningi w siłowni i 4 biegowe to trochę za dużo. Nie będę miała kiedy się regenerować. Rozważam trening wg planu 3 x w tygodniu, ale zastanawiam się o co chodzi z tymi żelami energetycznymi i dlaczego nie ma ich w planie na bieg 4 x w tygodniu. Ktoś się orientuje?
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wiem jak dokładnie wyglądają Twoje treningi na siłowni, ale zakładam, że nie jest to samo cardio, dlatego raczej zbyt dużego obciążenia organizmu nie wywołasz 7 treningami. Co innego głowa - 7 treningów w 7 dni to sporo. No chyba, że zrobisz np. dwa dni wolne i dwa dni z dwoma treningami. Możliwości jest naprawdę dużo.
GorrePL
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:43:42

Nieprzeczytany post

Witam,

Czy można zmieniać kolejność treningów lub trochę je wydłużać? Pytam ponieważ 2x w tygodniu biegam z dużo mocniejszą ekipą (10km tempem ~5min/km) i niechciałbym z tego rezygnować.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 12 sty 2016, 08:08 przez GorrePL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie rezygnuj. Kontroluj tylko jak wpływa to na Twoje samopoczucie i wyniki. Jeżeli będziesz chodził zmęczony albo będziesz notował regres trzeba będzie coś zmienić.
Juvente
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:Nie wiem jak dokładnie wyglądają Twoje treningi na siłowni, ale zakładam, że nie jest to samo cardio, dlatego raczej zbyt dużego obciążenia organizmu nie wywołasz 7 treningami. Co innego głowa - 7 treningów w 7 dni to sporo. No chyba, że zrobisz np. dwa dni wolne i dwa dni z dwoma treningami. Możliwości jest naprawdę dużo.
Cardio robię tylko w ramach rozgrzewki, reszta to trening typowo siłowy, który przecież jest sporym obciążeniem dla organizmu ;) Orientujesz się co z tymi żelami energetycznymi? Dlaczego wystepują w planie treningowym rozpisanym na 3 x w tygodniu a na 4 nie?
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Osobiście żele stosuję tylko podczas długich wybiegań i maratonów. Żele mają dostarczyć Ci energii. A tej raczej nie zabraknie Ci na godzinnym treningu.
GorrePL
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:43:42

Nieprzeczytany post

Plan zrealizowany. Modyfikowałem go w trakcie ze względu na treningi z grupą znajomych. Również ze względu na częste biegi po pobliskim lesie, gdzie na bardzo stromych podbiegach interwały są standardem - stąd rezygnowałem z przebieżek. Nie obyło się bez drobnych urazów, a co za tym idzie odpuszczeniu czasem 1 treningu , lub nawet tygodniowej przerwy. Najważniejszym punktem było jednak zawsze wybieganie najdłuższego treningu w tygodniu.

Wynik na Półmaratonie: 01:59:55. Cel był ambitniejszy, ale nie miałem szans zregenerować się przed startem :-)
Sau
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54

Nieprzeczytany post

Zacząłem dziś ten trening. 4 grudnia półmaraton - mój pierwszy. Zobaczymy czy dam rade.
ODPOWIEDZ