Trening Pod sporty walki

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
micha.paragon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć , pewnie takich tematów było już dużo jednak każdy przypadek jest trochę inny.
Trenuje SW około dwa lata , od pon do pt. Treningi trwają mniej więcej 1,5 h.
Dotychczas nie biegałem w ogóle jednak czuje że zaczyna brakować mi kondycji podczas sparingów.
Biegam na bieżni 30 min , pokonując 5 km , raz w tygodniu w niedziele , stałym tempem.
Chciałbym was prosić o rade. Jak należy biegać żeby zwiększyć kondycje ? Czy należy biegać stałym tempem aby trening był efektywny?
Czy muszę biegać częściej aby taki trening miał sens ?
Pozdrawiam
PKO
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

1 trening 30min na tydzień to chyba jednak trochę za mało, żeby znacząco zwiększyć kondycję, a przynajmniej na tyle, byś to odczuł (nawet gdybyś trochę wydłużył czas). Druga sprawa, że przy sparingu masz krótki, intensywny wysiłek, a nie ciągły, spokojny jak przy spokojnym biegu, więc obawiam się, że jednego, 30minutowego trenigu biegowego raczej "nie zauważysz".

--
Axe
micha.paragon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Żeby to miało jakiś sens jak to powinienem robić ? 2 x 30, 3 x 30 ? Czy Wydłużyć czas biegu ? Tempo ? Teraz biegam 10km/h
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

30 minutowy bieg to w zasadzie powinien być standard u ciebie jako rozgrzewka przed treningiem, a szczególnie przed treningami technicznymi i siłowymi. Przed sparingami wystarczy 20 min. Ale to w przyszłości jak dojdziesz do takiego poziomu.

Obecnie polecałbym trzy razy w tygodniu. W niedzielę bieg w terenie zróżnicowanym (górki, dołki) do 60 min biegu. Oczywiście zaczynasz od 30 min i co tydzień wydłużasz o 5 min. Pozostałe dwa razy np. wtorek, czwartek to biegi po 30 -35 min. W późniejszym okresie, jak już się wdrożysz, do jednego z tych treningów możesz dodać bieganie pod górę. Na ten temat dużo znajdziesz na forum.
micha.paragon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A czy bieganie na bieżni pod góry ma jakikolwiek sens ? Jestem z Krakowa , wiec bieganie w terenie wiąże się z wdychaniem smogu
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

micha.paragon pisze:A czy bieganie na bieżni pod góry ma jakikolwiek sens ? Jestem z Krakowa , wiec bieganie w terenie wiąże się z wdychaniem smogu
masz las wolski, raz w tygodniu możesz się wybrać
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ