Soki naturalne wyciskane w domowym zaciszu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
struc
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja uzywam recznego blendera do robienia koktaili. Do wysokiego naczynia wrzucam np. jablko, banana, miodu, szpinaku, oleju lnianego, wlewam mineralke i cyk, cyk - gotowa bomba witaminowa.
bieganie + rower + kalistenika
PKO
wujcioAdam
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54:55

Nieprzeczytany post

Jak Ci padło to kup wyciskarkę. Serio polecam. Nie trzeba od razu wydawać 2tys. Ja kupiłem sobie Hurom HE (HU-500) za 1500 albo 1600- już nie pamiętam i mega mi się spisuje.
--
"Ważniejsze od przetrwania jest zachowanie swojego człowieczeństwa."
Orwell
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

wujcioAdam pisze:Jak Ci padło to kup wyciskarkę. Serio polecam. Nie trzeba od razu wydawać 2tys. Ja kupiłem sobie Hurom HE (HU-500) za 1500 albo 1600- już nie pamiętam i mega mi się spisuje.
czyli co polecasz? Wyciskarkę, blender, robot kuchenny czy inne urzadzenie do miksowania/krojenia do warzyw i owoców, orzechów, jogurtów etc.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Jussi24
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ja często wyciskam z pomarańczy w wyciskarce ręcznie. Często też robię soki w blenderze. Uwielbiam też takie gęste soki zwłaszcza wieczorem , bo nie muszę jesc kolacji, bo zapychają
wujcioAdam
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54:55

Nieprzeczytany post

Próbował ktoś sok z buraków? Wyciskarka da sobie radę?
--
"Ważniejsze od przetrwania jest zachowanie swojego człowieczeństwa."
Orwell
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

wujcioAdam pisze:Próbował ktoś sok z buraków? Wyciskarka da sobie radę?
Dobre pytanie, ja jak moge to kupuje w sklepie bio/eco taki sok w szklanej butelce. ;)
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

wujcioAdam pisze:Próbował ktoś sok z buraków? Wyciskarka da sobie radę?
Daje radę bez problemu. Nawet sok z liści kapusty wyciśnie, ale ważne żeby moc wyciskarki była odpowiednia.
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sok z buraka trzeba albo doprawić cytryną lub odstawić na jakiś czas (30/60min), inaczej jest zbyt zasadowy i można mieć niezłe sensacje (to samo jest z "sokiem" z czosnku ;-)
Nigdy tak dynamicznie nie haftowałem jak po połowie szklanki soku z czosnku (miała być łyżka w celach zdrowotnych, wyszło więcej, a nie chciałem by się zmarnowało więc wypiłem całość - idiota, i sekundę później się zaczęło hehe).
marianka88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rychoking pisze:Dlaczego wszyscy upierają się na wyciskanie soków - nie można zjeść owoca w całości? ;)

Dobre pytanie. Wydaję mi się, że zawsze łatwiej wypić soczek z pomarańczy niż ją zjeść, a przy tym pobrudzić się. Moim sposobem na włączenie do swojej diety jest nie wyciskanie soku z owoców, a miksowanie ich w całości. Koktajle z owoców zawierają cały owoc, dzięki temu nie marnujemy jak przy wyciskaniu jego części. Ostatnio przygotowywałam koktajl z selera naciowego, kiwi i zielonego jabłka z dodatkiem wody mineralnej. Normalnie selera bym nie zjadła, a w postaci koktajlu naprawdę mi smakował. Użyłam najzwyklejszego miksera posiadającego końcówkę od blendera i z konsystencji jestem jak najbardziej zadowolona.
toma
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45

Nieprzeczytany post

szukam jakichś ciekawych przepisów na sok z wyciskarki, ma ktoś swoje lub jakieś www ?
marianka88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Smacznym połączeniem jest kiść czerwonych winogron, 2 jabłka oraz cała cytryna obrana cieniutko ze skórki. Innym zestawem owoców i warzyw jest grejpfrut, 3 krążki ananasa, 2 pomarańcze, 2 marchewki oraz jeśli lubisz to kawałeczek korzenia imbiru. Nie jest on konieczny. Ze względu na swój specyficzny smak i zapach nie każdemu może smakować, dlatego lepiej zrezygnować niż dodawać i męczyć się z wypiciem soku później. Jednak imbir ma swoje zalety. Imbir pobudza wydzielanie soków żołądkowych i leczy wzdęcia. Ogólnie ma dobroczynne działanie na cały układ trawienny.
Awatar użytkownika
krzychooo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

toma pisze:szukam jakichś ciekawych przepisów na sok z wyciskarki, ma ktoś swoje lub jakieś www ?
Ja zawsze bazuję na jabłkach, marchewce, buraku czerwonym i selerze naciowym. To praktycznie jest zawsze w soku, które w domu wyciskamy. Ilościowo najwięcej jabłka i dalej kolejne tak jak wymieniłem. Czasami jak mam czas i coś innego pod ręką to wrzucę np. całą cytrynę, albo 2-3 szt. kiwi, ostatnio dorzuciłem całego ananasa, który stał już od jakiegoś czasu (chyba dla ozdoby :oczko: ) i soczek super. Czasami dorzucę jakiś jarmuż lub coś co zostanie w domu np. pietruszka czy kawałek zwykłego selera.
5k.....19:16- IV 2015
10k.....39:40 - IX 2018
21,1k.....1:29:31 - IX 2018
42,2k.....3:17:19 - X 2019
Ilonabiega
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

krzychooo pisze:
Ja zawsze bazuję na jabłkach, marchewce, buraku czerwonym i selerze naciowym. To praktycznie jest zawsze w soku, które w domu wyciskamy. Ilościowo najwięcej jabłka i dalej kolejne tak jak wymieniłem. Czasami jak mam czas i coś innego pod ręką to wrzucę np. całą cytrynę, albo 2-3 szt. kiwi, ostatnio dorzuciłem całego ananasa, który stał już od jakiegoś czasu (chyba dla ozdoby :oczko: ) i soczek super. Czasami dorzucę jakiś jarmuż lub coś co zostanie w domu np. pietruszka czy kawałek zwykłego selera.

Zastanawiałam się właśnie na spróbowaniem domowego soku z buraka, ale boję się, że mój sprzęt nie da rady. A czy buraki gdy robisz sok albo koktajl dodajesz surowe? Czy najpierw je podgotowujesz, żeby były miękkie? Rozumiem, że cytrynę obierasz ze skórki?
Nigdy nie próbowałam dodawać jarmużu do soku. Zawsze spożywałam go jedynie jako dodatek do sałatki. Na pewno przy następnej okazji gdy będzie w mojej lodówce wyląduje w soku. Jestem bardzo ciekawa jego połączenia z owocami.
Awatar użytkownika
krzychooo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ilonabiega pisze:

Zastanawiałam się właśnie na spróbowaniem domowego soku z buraka, ale boję się, że mój sprzęt nie da rady. A czy buraki gdy robisz sok albo koktajl dodajesz surowe? Czy najpierw je podgotowujesz, żeby były miękkie? Rozumiem, że cytrynę obierasz ze skórki?
Nigdy nie próbowałam dodawać jarmużu do soku. Zawsze spożywałam go jedynie jako dodatek do sałatki. Na pewno przy następnej okazji gdy będzie w mojej lodówce wyląduje w soku. Jestem bardzo ciekawa jego połączenia z owocami.
buraki idą surowe, tylko oczywiście myję je, obieram te dupki i kroję je na mniejsze kawałki aby przelazły przez wlot. Cytryny nie obieram :hej: kroję na ćwiartki i heja.

acha, moja wyciskarka to Eldom jakis model Perfect Juicer czy jakoś tak, kosztowała raptem cos koło 500pln rok temu, póki co działa extra. Nie wyobrażam sobie sprzętu za 1500-2000, w czym miałby lepiej te soki wyciskać ?
5k.....19:16- IV 2015
10k.....39:40 - IX 2018
21,1k.....1:29:31 - IX 2018
42,2k.....3:17:19 - X 2019
januszp
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja piłem świeży sok z buraka i dokładnie z powodów zasadowości troszkę się przeraziłem :)
Oczywiście nie wypiłem szklanki czy dwóch tylko wszystko co zrobiłem. Na dodatek pokropiłem jeszcze sokiem z cytryny, żeby miał znacznie lepszy smak.
Natychmiast czuje się po takim soku efekt zmiany pH organizmu, ale nie polecam zmian tak drastycznych. Raczej pomału, trzeba przyzwyczajać organizm.

Podobny efekt miałem, gdy skusiłem się na sok z trawy pszenicznej. Znowu zamiast 1/5 kieliszka wypiłem dwa kieliszki - a co tam! I podobnie jak przy soku z buraka (tylko znacznie bardziej intensywnie) wzięło mnie oczyszczanie i uczucie podobne do tego, gdy oddychamy pełną piersią po burzy, a ból głowy dał się znać momentalnie.

Przestrzegam więc w razie czego przed zbytnim przeholowaniem :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ