Witam,
Jakich żeli energetycznych używacie? Czy są dobre w smaku? Ile mają węglowodanów i kcal, czy można je zamknąć?
Ostatnio po raz pierwszy zażywałem żele podczas treningu. Zdecydowałem się na żele firmy ALE truskawkowo-bananowe. Muszę przyznać, że w smaku są bardzo dobre, żadnych niemiłych wrażeń po spożyciu. Zażyłem tylko dwa, na 10 i 22km i wydaje mi się, że trochę za rzadko, bo do drugiego żelu ciężko się już końcówkę biegło. Żele te mają chyba 27,5g węglowodanów w tubce, którą trzeba spożyć na jeden raz, bo nie można ich zamknąć. Daje to ok. 110kcal i nie wydaje się, żeby to było dużo.
Czy próbował ktoś może podczas długich wybiegać pić odżywkę węglowodanową? Czy warto? Czy raczej ciężko w taki sposób dostarczać energii?
Żele energetyczne a odżywka węglowodanowa?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Witam,
Podczas długich biegów jak najbardziej można używać napojów węglowodanowych, tylko warto pamiętać aby to były dobrej firmy "węgle".
Jeżeli chodzi o żele energetyczne, to polecam spróbować firmę SPONSER, żel z BCAA super smak oraz dobrze trzyma energetycznie. Są też żele energetyczne Sponsera Liquid Energy Plus z kofeiną warto np. na końcówkę biegu taki produkt użyć
Jeżeli zaczynasz swoją przygodę z żelami pamiętaj, aby były to lepsze firmy...
Pozdrawiam!
Podczas długich biegów jak najbardziej można używać napojów węglowodanowych, tylko warto pamiętać aby to były dobrej firmy "węgle".
Jeżeli chodzi o żele energetyczne, to polecam spróbować firmę SPONSER, żel z BCAA super smak oraz dobrze trzyma energetycznie. Są też żele energetyczne Sponsera Liquid Energy Plus z kofeiną warto np. na końcówkę biegu taki produkt użyć

Jeżeli zaczynasz swoją przygodę z żelami pamiętaj, aby były to lepsze firmy...
Pozdrawiam!
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Spokojnie nadaje się odżywka węglowodanowa przeznaczona oryginalnie na potreningowe uzupełnianie węgli. Ja na dłuższe zawody mtb brałem dwa bidony Carbonoxu (odżywka Olimpu) który ma tą zaletę ze nie jest mdląco słodki. Skład ma praktycznie taki sam jak normalne izotoniki, nie ma tylko soli, za to jest o wiele tańszy Robiłem z tego hipertonik po jakieś 200-250 kcal na bidon, a do tego miałem camela z półtora litra wody. I tak piłem na zmianę: i spora dawka 400-500 kcal węgli, i w sumie 2.5 litra wody. Spokojnie wystarczało na 4h zawody, do tego brałem 2-3 żele, ale ich często nawet nie wykorzystywałem.
Wiele żeli jest tak słodkich, że potrafi zemdlić, Carbonox jest bardzo neutralny w smaku i dobrze się go pije.
Nie chcę żeby to wyglądało na jakąś reklamę, ale po prostu innych napojów carbo nie stosowałem
. Ten mi od razu podpasował smakiem, a to najważniejsze, żeby nie mieć zwrotów po paru godzinach wysiłku
.
Wiele żeli jest tak słodkich, że potrafi zemdlić, Carbonox jest bardzo neutralny w smaku i dobrze się go pije.
Nie chcę żeby to wyglądało na jakąś reklamę, ale po prostu innych napojów carbo nie stosowałem

The faster you are, the slower life goes by.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 38:58
- Życiówka w maratonie: 3:14:20
W poniedziałek się przejdę zakupić jakieś węgle i wypróbuję je na sobie. Planuję w maju debiut w maratonie i chcę sprawdzić, co mi podpadnie, ile będę potrzebował dostarczyć kcal podczas zawodów itp. Ostatnio zrobiłem 30km w tempie 5:20/km bez jedzenia i picia i bardzo dobrze się biegło. Myślę, że jeden bidon (650ml) węgli i ze 2-3 żele zdecydowanie wystarczą + oczywiście woda na trasie 
Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
- kamilos84
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 45:51
- Kontakt:
podpinam się do tematu ja batony energetyczne zastapiłem carbo w proszku i muszę stwierdzić że działały lepiej polecam z olimpu carbonizer xr albo z activlaba i nie słuchaj ludzi że to placebo bo startowałem juz bez żadnych żeli itp o samej wodzie i muszę stwierdzić że w pólmaratonach sie takie coś przyda od pewnego czasu tylko carbonizer xr po dluzszym wybieganiu i na 21 km