43. BMW Berlin Marathon 2016

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
zMadzia
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 57
Życiówka w maratonie: 4,28

Nieprzeczytany post

haha z tego co czytam - widzę, ze dość trochę nas, którzy rejestrowaliśmy się w ostatni dzień z myślą że nas nie wylosują, a tu taka niespodzianka :hahaha: Może to jakiś patent ten ostatni dzień rejestracji i te myśli :lalala: trzeba to wykorzystać w rejestracji na NY :hahaha:
PKO
Awatar użytkownika
Marc.Slonik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:12
Życiówka w maratonie: 3:23:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zMadzia pisze:haha z tego co czytam - widzę, ze dość trochę nas, którzy rejestrowaliśmy się w ostatni dzień z myślą że nas nie wylosują, a tu taka niespodzianka :hahaha: Może to jakiś patent ten ostatni dzień rejestracji i te myśli :lalala: trzeba to wykorzystać w rejestracji na NY :hahaha:
Ja tam się rejestrowałem w pierwszych minutach, kiedy tylko było można (i z nadzieją, że mnie wylosują). Może więc biorą "z brzega".
BiegiemPrzezŚwiat
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1:01:55
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Teraz mam pytanie :)
Czy jak kupiłam zwykły pakiet rejestracyjny, to będzie możliwość dokupienia np. zdjęć lub koszulki?
I czy można gdzieś sprawdzić ile było zarejestrowanych i ile wylosowano np. Polaków? :)
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:26
Życiówka w maratonie: 02:59:42
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zdjęcia kupisz po biegu. serwis który je wykona (w tym roku i pewnie w przyszłym fotomarathon.com) wyśle Ci maila z gotowymi zdjęciami do pobrania po zaplaceniu online. A jak nie kupisz to nachalnie bedzie Ci przypominał o tym ze mozesz nabyć :) takze spokojnie.

Koszulkę też kupisz po biegu, jesli sie nie mylę to były tez do kupienia na expo. Mozesz tez poczekać do świąt i kupić je online za pól ceny lub mniej.

Na ostatnie pytanie nie umiem odpowiedzieć.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
Awatar użytkownika
Marc.Slonik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Narodowość to jedyna kolumna w liście uczestników, która jest dostepna, ale po której nie można wyszukiwać. Można za to po roku urodzenia - jeżeli masz cierpliwość - wpisz wszystkie daty od 1897 (chyba starszego uczestnika nie będzie?) do 1998, wyniki skopiuj do Excela czy czego tam używasz i zrób "pivota" albo innego "counta" po narodowości. No i oczywiście podziel się wynikami ;)

EDIT: Dusza informatyka kazała mi zrobić "proof of concept" :) Z mojego rocznika (1976) zarejestrowanych jest 907 osób w tym 23 z Polski (tzn. deklarujących polską narodowość - jak ja).

To daje nam (w moim roczniku) 7 miejsce ex-equo z Brazylijczykami ;)

Kod: Zaznacz cały

GER	410
GBR	43
FRA	34
DEN	33
ESP	29
USA	27
BRA	23
POL	23
EDIT 2: Jest prostszy sposób na zrobienie kompletnej analizy, ale też wymagający więcej czasu niż mam w tej chwili. Wyszukiwarka zaczyna działać już po wpisaniu pierwszych cyfr w pole roku. Sprawdziłem - nie startuje nikt urodzony w XIXw. Po wpisaniu "19" załaduje Ci się lista wszystkich zarejestrowanych, ale skopiowanie tej listy z tego skrolowanego okienka może zająć z kwadrans ;)
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No tak, ale to karkołomne działanie wskaże, jak mniemam, ilości osób które się zakwalifikowały przez losowanie. A ile osób podeszło do losowania? Ktoś kiedyś pisał o tym kilkanaście postów wcześniej ale ilu Polaków podeszło do losowania to chyba się nie dowiemy.
Awatar użytkownika
Marc.Slonik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No nie. Liczby aplikantów wg. narodowości na podstawie tych danych nie ustalimy.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Po raz 4. z rzędu - JADĘ DO BERLINA :) Także, jak to mówił Peszko po awansie -> Będzie, będzie zabawa, będzie się działo :)
mafik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:52
Życiówka w maratonie: 3:59:06

Nieprzeczytany post

BiegiemPrzezŚwiat pisze:Teraz mam pytanie :)
Czy jak kupiłam zwykły pakiet rejestracyjny, to będzie możliwość dokupienia np. zdjęć lub koszulki?
Tak jak pisał kolega ze zdjęciami będą się nachalnie przypominać.
Natomiast z koszulkami aż tak różowo nie jest. W tym roku te zielone z żółtymi napisami skończyły się bardzo szybko i w piątek wieczorem na expo chwyciłem chyba jedną z ostatnich sztuk (damskich w ogóle już nie było). W sobotę nie było po nich ani śladu. Było trochę tych szarych (finisher), ale też bardzo mało.
Także jak zrobią jakieś ładne koszulki to może się okazać że trzeba by zapolować w piątek.
Od razu powiem że w poniedziałek nie było ich w sklepie adidasa (firmowym - tam gdzie wypalali czas na opasce) i personel twierdził że koszulki z maratonu nigdy nie są u nich dostępne.

A tak w ogóle to gratuluję wylosowanym ... mi się niestety w tym roku nie udało ...
Obrazek
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na stronie maratonu można kupić jeszcze koszulki po przecenie. Co prawda koszt wysyłki jest niepoważnie wysoki, ale i tak wychodzi to nieco taniej niż w czasie maratonu od ręki :). Spóźnialscy i niezdecydowani mogą się jeszcze załapać :)

Faktycznie, tak jak pisze Mafik, najlepiej iść się zarejestrować w czw lub pt kiedy wybór jest spory i nie ma tłumów. Podobno sobota jest masakryczna pod tym względem. Ja byłem w pt późnym popołudniem, koszulki jeszcze jakieś były (zielone?), brakowało chyba wiatrówek ale nie dam sobie nic uciąć. Generalnie wybór tych ubrań oficjalnych mnie nie powalał. Ja osobiście wolałbym fajny brelok do kluczy czego nie było w ofercie. Za to fajnym drobiazgiem był kufel z logo maratonu który nabyłem za jakieś 2 czy 3 euro.

Na plus tez był grawer medalu (po biegu, po wyjściu ze strefy biegacza). Naprawdę fajnie zrobiony. No i sam medal - majstersztyk.

Mam też nadzieję że przyjdzie pocztą tradycyjną oficjalny dyplom, choć moim zdaniem, podobnie jak koszulki, urodą nie grzeszy.
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

hej,

Ci którzy sa zdeterminowani by pobiec w Berlinie w 2016 roku mają jeszcze szansę w ramach charity run, info na stronie organizatora

http://www.bmw-berlin-marathon.com/en/n ... ber-7.html

1000 miejsc po 158 euro.

pzdr.
Sevka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:53:18
Życiówka w maratonie: 04:24:55

Nieprzeczytany post

Zaczęłam marzyć o maratonie w momencie gdy Berlin wprowadził loterię (a wtedy tam mieszkałam i tam chciałam pobiec) i od tamtego czasu zero szczęścia w loteriach. Tydzień temu oczywiście też dolina. Uparłam się na ten maraton jak osioł :)
Dzisiaj po przygodach z ich padająca stroną udało mi się zapisać. Mogę powiedzieć że to chyba będzie mój najdroższy bieg marzeń - 720 zł zeszło z konta. No ale na marzeniach się nie oszczędza, zrobiłam sobie wypasiony prezent mikołajkowy ;)
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Brawo :)
donieq
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47,21
Życiówka w maratonie: 4h21

Nieprzeczytany post

Witam.
Kiedy ściągają kasę z konta?
Sprawdzam, sprawdzam i nic się nie dzieje na koncie, żadnych ubytków 98 E.
Można gdzieś to sprawdzić na stronie organizatora?
BiegiemPrzezŚwiat
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1:01:55
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A czy ktoś moze polecić jakoś hotel? :) rezerwujecie juz czy czekacie jeszcze?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ