płaskostopie podłużne i poprzeczne-biegać?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
XchmieluX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Cześć,

poszukuję jakiś sensownych opinii/artykułów na temat biegania z płaskostopiem (stwierdzono u mnie płaskostopie podłużne i poprzeczne). Mam wkładki ortopedyczne, mam budy new balance 870 v3, oraz prawdopodobnie już tendiopatię ścięgien achillesa (obu) i zapalenie rozścięgien (obu) :)

Biegam ze śródstopia (powrót do biegania od 2 miesięcy) tygodniowo 15-20 km z prędkością aż ok 6 min/km (jak dla mnie to nie za szybko- taki mocny pierwszy zakres).

No i właśnie. Mam też:
-opinię 2 ortopedów- najlepiej zmienić sport na jakiś inny, gdzie nie będę skakał z nogi na nogę ponieważ zaraz będę miał ostrogi albo zerwe achillesy. W tym wg jednego mam achillesa rozciągać a wg drugiego mam zakaz rozciągania
-opinię lekarza od USG- że jestem symulantem bo wszystko jest zdrowe
-opinię fizjoterapeuty sportowego- że wszystkie powyższe to brednie i mam zrobić od nowa USG (u polecanych osób) gdzie USG jednego achillesa to koszt bagatela 150 - 250 zł
-10 rehabilitacji na achillesa które nic nie dały
-oraz mam jeszcze sztywnienie pięt rano, czasami lekki ból w czasie chodzenia (o dziwno w czasie biegania raczej się nie zdarza)

Ja w tym wszystkim biegnę jutro CityTrial w Warszawie (albo coś zerwę i będzie wiadomo co mi jest, albo nie zerwę, zobaczymy :D), robię sobie protokół Alfredsona (do niedawna robiłem tylko po bieganiu 3 razy w tyg, teraz będę robił dwa razy dziennie)... I nie wiem co dalej :)

biegać z pięty czy ze śródstopia (zdania są podzielone co lepsze), rozciągać czy nie, ćwiczyć protokół Alfredsona czy nie, zmieniać sport na inny czy nie..... A może szukać innego lekarza?

Ktoś coś pomoże mi rozjaśnić? bo ja już mam dosyć tych lekarzy i leczeń :)

Pozdro :)
Piotrek
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Płaskostopie (takie czy takie) nie jest przeciwskazaniem. Musisz pogadać ze sportowym fizjoterapeutą.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jak wyżej - płaskostopie nie jest przeciwwskazaniem, można biegać i to znacznie więcej, nić 20k/tydz. Ja biegam i jakoś dotąd Achillesa nie zerwałam, a, że ma czasem inne problemy ze stopami, to cóż - niebiegający ludzie też mają. Musisz tylko ćwiczyć, rozciągać a być może nosić odpowiednie wkładki, dobrane specjalistyczne. Idź do fizjo sportowego.

A co do tego, że na dobre usg trzeba wydać ileś tam - jeśli jest konkretny problem i szukamy dobrego rozwiązania a na sprawności i zdrowiu nam zależy, to wg mnie warto wydać, niż tracić czas i nerwy na leczenie w ramach nfz. Szkoda, że tak jest, ale tak jest i tyle.
XchmieluX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

miałem cichą nadzieję, że przeglądają to forum jacyś fizjoterapeuci i coś podpowiedzą ;)

dzięki za opinie!

Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ale Ty już masz opinie dwóch lekarzy, radiologa, fizjoterapeuty więc żaden fizjoterapeuta przez internet nie będzie już z Tobą rozmawiał bo uważa, że to strata czasu.
XchmieluX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ok, dzięki- temat można zamknąć/usunąć.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
XchmieluX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki! bardzo ciekawy artykuł, i okazja żeby sobie angielski poprzypominać! :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ