Jakie kijki do biegania na ultra.

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Widziałam te kije, chyba na stronie w napieraju. Ciekawi mnie uchwyt - wygląda tak, jakby był otoczony miękką gąbką. Czy to jest wygodne?
New Balance but biegowy
władca wszechświata
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:System amortyzacji w kijkach do nieporównywalnie większy idiotyzm niż w butach do biegania....
możesz uzasadnić? coś oprócz wagi? proszę o konkrety.
ja pierwsze kije jakie miałem w ręce to właśnie z amortyzacją. potem miałem do czynienia z kijami bez amortyzacji i było mi dużo gorzej.

(wiem, że trochę późno się obudziłem z tym pytaniem)
Awatar użytkownika
Rychu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

rubin pisze:Widziałam te kije, chyba na stronie w napieraju. Ciekawi mnie uchwyt - wygląda tak, jakby był otoczony miękką gąbką. Czy to jest wygodne?
jest to gąbka a na niej siateczka ale rączka mi nie podchodzi, wygodniejszą miałem w kijkach z lidla.
coś za coś, to poszli mocno w minimalizm
Mountain King
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o uchwyt / rączkę w modelu Trail Blaze (Mountain King) to zbudowany jest z 2 warstw. Rdzeń wykonany jest z twardej pianki EVA a zewnętrzna część to materiał 3D, który jest lekko miękki i pozwala na przepływ powietrza przez uchwyt pomagając utrzymać chłodne dłonie. Dodatkowo powierzchnia materiału 3D jest trochę szorstka aby dać pewny chwyt.
Mam nadzieję, że ta krótka informacja rozwiała Państwa wątpliwości co do materiału z jakiego wykonany jest uchwyt.
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mountain King pisze:Jeśli chodzi o uchwyt / rączkę w modelu Trail Blaze (Mountain King) to zbudowany jest z 2 warstw. Rdzeń wykonany jest z twardej pianki EVA a zewnętrzna część to materiał 3D, który jest lekko miękki i pozwala na przepływ powietrza przez uchwyt pomagając utrzymać chłodne dłonie. Dodatkowo powierzchnia materiału 3D jest trochę szorstka aby dać pewny chwyt.
Mam nadzieję, że ta krótka informacja rozwiała Państwa wątpliwości co do materiału z jakiego wykonany jest uchwyt.
Ktoś kto projektował ten kij ma doświadczenie w bieganiu z kijkami ? Kształt rękojeści to Wasz wymysł " bo inne" od wszystkich a czy dobre ?
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

władca wszechświata pisze:
Kangoor5 pisze:System amortyzacji w kijkach do nieporównywalnie większy idiotyzm niż w butach do biegania....
możesz uzasadnić? coś oprócz wagi? proszę o konkrety.
ja pierwsze kije jakie miałem w ręce to właśnie z amortyzacją. potem miałem do czynienia z kijami bez amortyzacji i było mi dużo gorzej.)
Już się gdzieś o tym rozpisywałem ale teraz, nie przytoczę, bo na malutkim wyświetlaczu nie mogę nawet znaleźć powyższego cytatu. W wyszukiwarce bez problemu znajdziesz moje wpisy o kijach. Tu dodam t ylko tyle, że na rynku, na którym każdy walczy o jak najniższą masę produktu, wstawianie czegoś tak ciężkiego i niepotrzebnego i ciężkiego świadczy tylko o tym, że proces produkcji kija znacznie odstaje technologicznie od reszty, więc producent wmontował tam jakieś wodotryski żeby toto jakoś sprzedać.
Z Twoimi odczuciami z użytkowania nie dyskutuję. Nie wiem, jakie kije miałeś wcześniej a jakie później, ani do czego byłeś przyzwyczajony.

Ps. Moje Black Diamond Distancia (a może Distance, te aluminowe) też się zepsuły. W prawie nieużywanych stało się coś, co nigdy nie przypuszczałem, że się może stać.
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kuczi pisze:
Mountain King pisze:Jeśli chodzi o uchwyt / rączkę w modelu Trail Blaze (Mountain King) to zbudowany jest z 2 warstw. Rdzeń wykonany jest z twardej pianki EVA a zewnętrzna część to materiał 3D, który jest lekko miękki i pozwala na przepływ powietrza przez uchwyt pomagając utrzymać chłodne dłonie. Dodatkowo powierzchnia materiału 3D jest trochę szorstka aby dać pewny chwyt.
Ktoś kto projektował ten kij ma doświadczenie w bieganiu z kijkami ? Kształt rękojeści to Wasz wymysł " bo inne" od wszystkich a czy dobre ?
Odkopałam wątek, bo wreszcie zdecydowałam się kupić te kije. No więc wypróbowałam - rączka bardzo wygodna, miękka, przewiewna. Inna sprawa - to piórkowa waga - jeden kijek o dł. 110 cm waży 115 gram. Wygodne, proste składanie. Bardzo krótkie po złożeniu - 33 cm. Żeby przytroczyć do kamizelki Inov-8 Race Elite Vest za pomocą pętelek - nawet za krótkie - z jednej strony musiałam łapać je za szelkę, ale jeśli dobrze się zaciągnie zaczep - trzymają stabilnie i nie wyskakują.

Jeszcze jedno - w razie awarii - można dokupić i wymienić pojedynczy kijek, albo nawet tylko jedną jego część (segment kija, uchwyt, linkę, talerzyk itp).
ODPOWIEDZ