Ile trzeba zrzucić, by poprawić wynik na danym dystansie

ile nabiegam, gdy będę ważył x kg mniej

Próbując odpowiedzieć na te pytania, napisałem własny kalkulator
Założenia
Wyniki w sportach wytrzymałościowych w części zależą od pułapu tlenowego VO2max, czyli ilości tlenu, jaką organizm jest w stanie przyjąć w ciągu minuty, na kilogram masy ciała. Jest to zatem cecha układu krążeniowo – oddechowego, której udziałem jest masa ciała zawodnika. Jeśli się zmieni, układ krążeniowo – oddechowy będzie musiał dostarczyć tę samą ilość tlenu do mniejszej ilości kilogramów, co przełoży się na zmianę VO2max, a w konsekwencji na wyniki.

Działanie
W pierwszym kroku aproksymator oblicza pułap tlenowy na podstawie podanego wyniku z zawodów. W kolejnym – określana jest zmiana VO2max, w funkcji procentowej (jeśli nie wpisano wagi) lub liczbowej (jeśli podano wagę) utraty masy ciała. Najtrudniejszym jest ostatni krok – dla wektora aproksymowanych VO2max, obliczana jest poprawa wyników metodami numerycznymi. To wszystko! Można już rysować wykres, kliknij po swój! Oś odciętych (x) to spadająca waga zawodnika (procentowo, lub od podanej wagi), a osie rzędnych (y) to odpowiednio – wartości VO2max, oraz szacowane rekordy życiowe. Enjoy!

Disclaimer
Aproksymator napisałem, by zobrazować, w jaki sposób zmiana wagi wpłynie na wyniki. Zwracam jednak uwagę, że redukcja powinna być efektem treningu i rozsądnego odżywiania, a nie głodówki wyniszczającej organizm, i przynoszącej efekt odwrotny od zamierzonego. Dobry i mądrze realizowany plan treningowy, odpowiednie odżywianie to klucz do wyników.