Komentarz do artykułu Adidas Polska i Dominika Stelmach zapraszają na treningi pod biegi górskie i ultra

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
kliniasty
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

co tu komentować... no szkoda tych z nizin ,że tak daleko do gór mają :) Ale zgodzić się trzeba w czołówce biegów górskich jest bardzo dużo biegaczy z nizin. Moim zdaniem powód jest prosty. Prawdziwy góral czy ultras czerpie z biegu górskiego inną przyjemność i oczekuje zupełnie czegoś innego niż biegacz z nizin.
Świat jest za duży, żeby być małym...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

kliniasty pisze: Moim zdaniem powód jest prosty. Prawdziwy góral czy ultras czerpie z biegu górskiego inną przyjemność i oczekuje zupełnie czegoś innego niż biegacz z nizin.
To znaczy? Czerpie inną przyjemność i dlatego biega gorzej?
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

kliniasty pisze:powód jest prosty.
Powód jest taki, że z nizin w ogóle jest więcej biegaczy, w tym biegaczy, którzy biegali/biegają wyczynowo czy pół-wyczynowo. Po górach dobrze biegają ci, którzy bardzo dobrze biegają albo biegali też na nizinach. Taki Henio Szost, który jest góralem z pochodzenia i świetnie biega na nizinach, to wyjątek.
Więc myślę, że łatwiej świetnemu biegaczowi nizinnemu przygotować się na nizinach pod góry i osiągnąć sukces, niż przeciętnemu biegaczowi rodem z gór z biegacza przeciętnego stać się biegaczem wybitnym i dzięki temu lepiej biegać też po górach.

Dominika, na Kopę Cwila mam blisko, może więc wpadnę!
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: 3:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Siostra opowowiadała mi kiedyś, gdy czekała na mnie na mecie w Davos zagadnęła lokalną kobitkę, która też biegła w tym ultramaratonie, co robi w życiu, czy dużo trenuje. A ta jej odpowiedziała, że na codzień to ona z krowami po tych górach chodzi. Tak chyba żyją prawdziwi górale.

Ja też bym wpadła na Kopę, ale mam BnO "Warszawa Nocą" i wolę pobiegać sobie z mapą i czołówką.
misio80
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:55
Życiówka w maratonie: 3:29

Nieprzeczytany post

Był ktoś? Jak było?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ