Od 6 lat regularnie trenuje kickboxing. Dłuższe wybiegania robię od września. Wcześniej bieganie było środkiem do zwiększenia skuteczności w ringu (zakres beztlenowy; tzw. interwały). W lutym kończę 18 lat, ważę ok. 72 kg przy 176 cm. Obecnie tygodniowo dam radę zrobić 40-50 km przy 4 treningach. 10 km w tempie, gdzie oddech jest spokojny, tętno na wyczucie ok. 75%Hrmax, robię w 54, 53 min, zależnie od dnia. Niestety przy tym dystansie pojawia się już zmęczenie mięśni, myślę, że dałbym radę przebiec ok. 16 km, po tym mięśnie odmówią pracy. Zaplanowałem start w półmaratonie marzanny. Chciałbym wyrobić się w max 2h. Teraz pytanie, jak trenować aby osiągnąć ten cel? Który plan wybrać? Szczerze nie mam pojęcia, czy robić długie biegi + jeden bardzo długi, czy coś dodać? Jest sens na moim poziomie startować później w maratonie?
EDIT: Treningi kickboxingu mam 3 razy w tygodniu.
Pólmaraton i maraton + kickboxing?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
maraton nie ma sensuszk pisze:Od 6 lat regularnie trenuje kickboxing. Dłuższe wybiegania robię od września. Wcześniej bieganie było środkiem do zwiększenia skuteczności w ringu (zakres beztlenowy; tzw. interwały). W lutym kończę 18 lat, ważę ok. 72 kg przy 176 cm. Obecnie tygodniowo dam radę zrobić 40-50 km przy 4 treningach. 10 km w tempie, gdzie oddech jest spokojny, tętno na wyczucie ok. 75%Hrmax, robię w 54, 53 min, zależnie od dnia. Niestety przy tym dystansie pojawia się już zmęczenie mięśni, myślę, że dałbym radę przebiec ok. 16 km, po tym mięśnie odmówią pracy. Zaplanowałem start w półmaratonie marzanny. Chciałbym wyrobić się w max 2h. Teraz pytanie, jak trenować aby osiągnąć ten cel? Który plan wybrać? Szczerze nie mam pojęcia, czy robić długie biegi + jeden bardzo długi, czy coś dodać? Jest sens na moim poziomie startować później w maratonie?
EDIT: Treningi kickboxingu mam 3 razy w tygodniu.
Tompoz
Tompoz
-
- Rozgrzewający Się
Ok, a jakieś rady nt. treningu? Mógłbym prosić o nieco bardziej rozbudowaną informację? Pytanie w głównej mierze dotyczyło półmaratonu, chyba że miałeś na myśli również półmaraton?
-
- Zaprawiony W Bojach
Kickboxing i bieganie długodystansowe to dwa przeciwstawne bieguny. Na twoim miejscu zdecydowałbym się na jedno a drugie odpuścił. Trening walk to głównie interwał - biegi takie jak maraton to praca nad wydolnością aerobową do której interwał nie jest potrzebny.
Jak chcesz przebiec połówkę w 2h to możesz to zrobić z samego trenowania kickboxingu.
Jak chcesz przebiec połówkę w 2h to możesz to zrobić z samego trenowania kickboxingu.
-
- Rozgrzewający Się
Rozumiem doskonale, że to dwa różne wysiłki z różnymi typami pozyskiwania energii, dlatego nie celuje w rekordy na długim dystansie, tylko chcę po prostu podjąć takie wyzwanie. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Jesli startujesz badz będziesz startował w zawodach kickboxingu, to nie ma sensu trenowanie pod maraton.
Sam trenowałem kiedys tai-jitsu, savate i potem mma, zapasy, muay thai, boks ang. I biegałem długodystansowo, tylko moim celem od poczatku bylo bieganie. I temu tobie proponuje wybrac docelowy cel.
Jednak da sie to razem polaczyc.
Nie wiem kiedy masz zawody, na wiosne sie wyrobisz, skoro maksymalnie pokonujesz 16km i nie dasz rady wiecej, to trenuj na spokojnie i wolno biegnij, i raz dluzej a raz krócej, w koncu przeskoczysz te 16km.
Sam trenowałem kiedys tai-jitsu, savate i potem mma, zapasy, muay thai, boks ang. I biegałem długodystansowo, tylko moim celem od poczatku bylo bieganie. I temu tobie proponuje wybrac docelowy cel.
Jednak da sie to razem polaczyc.
Nie wiem kiedy masz zawody, na wiosne sie wyrobisz, skoro maksymalnie pokonujesz 16km i nie dasz rady wiecej, to trenuj na spokojnie i wolno biegnij, i raz dluzej a raz krócej, w koncu przeskoczysz te 16km.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'