sprinter, wytrzymałość szybkościowa i inne bzdety

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

toxic pisze: 1. wytrzymałość tempowa w listopadzie grudniu i styczniu odcinki 200,300,400m w tempach po 2:50 min/km (to pewnie w ramach ogólnego rozwoju, ale nie wiem nadal czy jest sens utrzymywać ten trening, kolega mi jeszcze tłumaczył, że zawsze się puchnie na 3cim piętrze, no ale to problem z wytrzymałością szybkościową a nie tempową)
2. czasami pojawia się luźne wybiegania po 800-2000m na koniec tygodnia, przypuszczam że to regeneracyjnie, ale to się dzieje w każdym miesiącu
3. wytrzymałość szybkościowa w marcu i kwietniu - odcinki 150m po 19 - 20 s (po co takie długie do wysiłku maksymalnie 15s ? ).
4. w miesiącach startowych odcinki wytrzymałości szybkościowej 100-120m (czyli mniej więcej czas trwania konkurencji)

Do tych wszystkich powyżej mam wątpliwości.
To ze Fotman startuje na 400, to nie ma znaczenia, bo jego trening jest wyjątkowo szybkościowo-siłowy. Własnie takie coś jak kolega potrzebuje.

Co do jego planów na te zawody strażaków, powinien się skoncentrować na:
1. Sile
2. Technice
3. Startach
4. Biegu

Co do samego planu biegowego:
1. On nie ma problemow z wytrzymałością szybkościową tylko wytrzymałością siłowa.
1.1. Listopad-Grudzień-Styczeń: rozbieganie do 1x3-4km, 1x podbiegi do 30s (na sile), szybkość (odcinki 20-50m) i siła (dużo siły)
2. Luty-Marzec: 1x szybkość, powtórzenia, 150-300m i siła/technika
3. od Kwietnia: 1x szybkość i szybkość z obciążeniem, starty (z drabinka?) dynamika

Jeszcze raz: szybkość nie trenuje się na 150m tylko na 30-50m, w ten sposób powiększamy nasze zapasy CP i możliwość biegu przez 10-12s nie zwalniając.
PKO
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jeszcze coś mnie męczy
Rolli pisze: 2. Luty-Marzec: 1x szybkość, powtórzenia, 150-300m i siła/technika
No ale te powtórzenia to chyba trochę szybciej niż 2:50-3:00 min/km ? To ma być tempo czy wytrzymałość szybkościowa, czy też, jak 150m to po 19-20s a 300m już trochę wolniej załóżmy po 51 s.
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

toxic pisze:Jeszcze coś mnie męczy
Rolli pisze: 2. Luty-Marzec: 1x szybkość, powtórzenia, 150-300m i siła/technika
No ale te powtórzenia to chyba trochę szybciej niż 2:50-3:00 min/km ? To ma być tempo czy wytrzymałość szybkościowa, czy też, jak 150m to po 19-20s a 300m już trochę wolniej załóżmy po 51 s.
To przecież zależny od tego jak szybko kolega biega.

19s na 150 jest już naprawdę szybko. To jest dla biegaczy, co biegną 54s/400 albo 1:58/800. Nich spróbuje najpierw 3x22s i ostatnie "all out".
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

toxic pisze:Jako, że sprinty to zupełnie inna bajka niż klepanie maratonów, połówek i ćwiartek, to mam wątpliwości, bo "taki jeden" mnie zapytał i się zmieszałem. Drodzy trenerzy bądź praktycy sprintów, czy trenując pod sprint trwający ok. 15s... :

1. ... jest sens robić wybiegania w jakimkolwiek okresie ?
2. ... jest sens robić wytrzymałość tempową w odcinkach 200-400m w tempie 2:50-3:00 min/km w jakimkolwiek okresie ?
3. ... jest sens robić odcinki wytrzymałości szybkościowej po 120-150m (czyli mniej więcej czas trwania sprintu na zawodach) w jakimkolwiek okresie ?
4 ... jest sens robić jakieś fartlaki i inne tego typu podobne w jakimkolwiek okresie ?
Adam podesłał mi linka do tego zapytania, ale ostatnio mało trenuję, a jeszcze mniej odwiedzam bieganie.pl. Mam remont w domu i inne sprawy zeszły na drugi plan. :grr:
Ale do rzeczy.

ad. 1. Wybiegania dla sprintera są straszną męką i na niewiele się przydają. Ale odrobina wytrzymałości tlenowej nie zaszkodzi. Odrobina to jest w praktyce 15-20min. truchtu, gimnastyka (plus ewentualnie jakieś skipy i przebieżki) i znów 15-20. min. truchtu. Takie rzeczy robi się w okresie roztrenowania i wprowadzenia do treningu po przerwie. Nie więcej niż jeden trening w mikrocyklu (tygodniu).

ad. 2. Takie odcinki w takim tempie jako trening tempowy nie bardzo mają sens- 3min/km to jest 18s/100m. Oczywiście dużo zależy od twojego poziomu wytrenowania, od długości przerw i ilości powtórzeń. Jak się dobrze pokombinuje, to można z tego zrobić coś w rodzaju fartleka. Z tym, że fartleka nie biega się wg długości odcinków, tylko wg czasu (np. 30s-45s-60s-45s-30s z przerwą 1-3min. w marszu/truchcie). Można takie rzeczy biegać w okresie wprowadzenia w trening po przerwie jesiennej. Nie więcej niż jeden trening w mikrocyklu (tygodniu). I wtedy już nie biegamy wybiegania jw.

ad. 3. Oczywiście jest sens. Jest to podstawowy trening kształtujący wytrzymałość szybkościową sprintera, w dużym stopniu decydującą o tym jak się biegnie drugą połowę dystansu. Robi się go w sezonie startowym- najczęściej w formie powtórzeniowej, tj. bardzo szybko (95-99%) na długich przerwach (10-20min), zwykle od dwóch do sześciu odcinków. Można też coś sklecić w okresie wiosennym- może to być interwał, ale także trening powtórzeniowy robiony z mniejszą intensywnością niż w sezonie startowym.

ad. 4. Odpowiedź powyżej.

Tyle z mojego doświadczenia.
Większość trenerów specjalizujących się w trenowaniu sprinterów (mówię o typowym 60-200m) unika w treningu typowego wysiłku tlenowego.
Jakie biegać odcinki i w jakim okresie? Temat rzeka- co trener, to inne zdanie. Gdy trener jest bystry, to wie, że w zależności od zawodnika i jego predyspozycji też należy właściwie operować środkami treningowymi.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pod zawody strażackie proponuję trening sprinterski z naciskiem na siłę biegową.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fotman pisze:Pod zawody strażackie proponuję trening sprinterski z naciskiem na siłę biegową.
i przede wszystkim technike!!!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ