Komentarz do artykułu WADA che zawieszenia Rosji!
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł WADA che zawieszenia Rosji!
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Raport jest wart przeczytania, przejrzałem tylko fragmenty i czasami jest aż śmieszny. Natomiast nie jest śmieszne to, że WADA zrobiła dochodzenie dopiero w wyniku dochodzenia zrobionego przez dziennikarza, który teoretycznie ma dużo mniejsze możliwości. Z tego co widać, to naprawdę nie trzeba było być jakimś Jamesem Bondem, żeby dowieść do jakich absurdów dochodziło w rosyjskim sporcie. Słuchałem całej konferencji przy okazji publikacji raportu, narzekali na brak środków, ale generalnie marnie to widzę, jeśli ta kontrola nie będzie inaczej administrowana.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Powiedzieli, że w Kenii jest duzy problem ale nie odniosłem wrażenia, że to jest jakoś juz ustalone. Natomiast nie odpowiedzieli na pytanie o Etiopię, bo ja cały czas nie wiem czy labolatorium w Etiopii i cały ichni system jest godny zaufania.
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
- Życiówka w maratonie: brak
Kto wierzył, że masowe zarobkowe wyjazdy na imprezy biegowe są czyste od dopingu jest po prostu naiwny. To jest zawód, i zrobi się wszystko żeby zmaksymalizować zyski. Pamietam że kiedyś, parę lat temu funkcjonowało tu na forum rozróżnienie na kolarzy doperów i czystych biegaczy .
Ale jest smutniejsza sprawa. W zasadzie przy takim podejściu do dopingu w niektórych krajach należałoby zakwestionować WSZYSTKIE wyniki rosyjskich lekkoatletów. A na pewno te medale które zdobyli na zawodach na terytorium Rosji, np na ostatniej olimpiadzie zimowej. Na pewno nie powino się kończyć na samym wykluczeniu z zawodów. W końcu Armstronga pozbawiono wszystkich tytułów nie mając nawet twardych dowodów na doping.
Nie ma też najmniejszego sensu instytucja paszportu biologicznego, bo ona zakłada uczciwość labolatoriów i gabinetów robiących badania. Skoro są systemowo nieuczciwe, to z założenia taki paszport można wywalić do śmieci.
Ale jest smutniejsza sprawa. W zasadzie przy takim podejściu do dopingu w niektórych krajach należałoby zakwestionować WSZYSTKIE wyniki rosyjskich lekkoatletów. A na pewno te medale które zdobyli na zawodach na terytorium Rosji, np na ostatniej olimpiadzie zimowej. Na pewno nie powino się kończyć na samym wykluczeniu z zawodów. W końcu Armstronga pozbawiono wszystkich tytułów nie mając nawet twardych dowodów na doping.
Nie ma też najmniejszego sensu instytucja paszportu biologicznego, bo ona zakłada uczciwość labolatoriów i gabinetów robiących badania. Skoro są systemowo nieuczciwe, to z założenia taki paszport można wywalić do śmieci.
The faster you are, the slower life goes by.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Nie ma podstaw do przypuszczeń, że w innych krajach laboratoria też są nieuczciwe.
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Jak dla mnie są. W każdym kraju, który ma scentralizowane pojmowanie sportu jako elementu prestiżowego, Chiny, Kazachstan (państwowa grupa kolarska Astana) , Rosja, być może też Kenia i Etiopia są spore przesłanki do podejrzeń, że doping jest państwowo usankcjonowany i wspomagany państwowymi pieniędzmi. Może jeszcze w państwach afrykańskich najmniej, bo tam struktury państwowe są stosunkowo słabe, ale tam z kolei ludzie prywatni z pieniędzmi mają większe możliwości manewru niż w Europie czy Azji.
Przecież doping usankcjonowany państwowo już się wielokrotnie wcześniej zdarzał, nie ma powodu sądzić że coś się zmieniło, tym bardziej że w tej chwili są znacznie większe możliwości.
Skoro w kolarstwie, gdzie teamy są wielonarodowe i prywatne, można się skutecznie dopingować za prywatne pieniądze, to w lekkoatletyce z silnym elementem "patriotycznym" można tym bardziej i na większą skalę.
Przecież doping usankcjonowany państwowo już się wielokrotnie wcześniej zdarzał, nie ma powodu sądzić że coś się zmieniło, tym bardziej że w tej chwili są znacznie większe możliwości.
Skoro w kolarstwie, gdzie teamy są wielonarodowe i prywatne, można się skutecznie dopingować za prywatne pieniądze, to w lekkoatletyce z silnym elementem "patriotycznym" można tym bardziej i na większą skalę.
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Dosc interesujacy artykul o dopingu w LA:
http://www4.rp.pl/Plus-Minus/311139985- ... awody.html
http://www4.rp.pl/Plus-Minus/311139985- ... awody.html
- Jelon
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 39.49 (chodem:)
- Kontakt:
Dla mnie ten artykuł w "rzepie " jest bardzo słaby. Większość przykładów mocno wątpliwych, przypuszczenia, pomówienia, brak jakiejś rzeczowej analizy, czy sposobów jak można to poprawić, tylko takie typowo polskie narzekanie.
Keep walking...
Więcej o mnie: http://jelon.blog
To give anything less than your best is to sacrifice the gift. Steve Prefontaine
Więcej o mnie: http://jelon.blog
To give anything less than your best is to sacrifice the gift. Steve Prefontaine
- szymon_szym
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 3:52:14
W Rosji urzędnicy przywykli do tego, że wszystko można sobie kupić. Olimpiadę, Mistrzostwa Świata, kanclerza Niemiec. Trochę się boję, że i z IAAF jakoś się w końcu dogadają.
Swoją drogą ciekawe, czy kolejne federacje będą poddawane jakimś sankcjom, czy jednak wierzymy, że wszyscy poza Rosją są czyści...
Swoją drogą ciekawe, czy kolejne federacje będą poddawane jakimś sankcjom, czy jednak wierzymy, że wszyscy poza Rosją są czyści...
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Ciekawe jak jest z rosyjskim pływaniem, kolarstwem czy innymi dyscyplinami gdzie doping też może pomóc.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
MKOL zaakceptował decyzję IAAF.