W co sie ubrac...:)
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mam pytanie. Biegam od tygodnia. Ale zaczyna już mi byc zimno w buzie polarowej. W co powinnam się zaopatrzyc, żeby przyjemnie mi się biegalo a jednocześnie, żebym sie nie przeziębiła?
- janekowalski
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:38:26
- Życiówka w maratonie: 02:59:42
- Kontakt:
Np w koszulkę termiczną i cienką wiatrówkę. Albo koszulkę techniczną i bluzę do biegania. Pierwsza opcja w mojej ocenie bardziej uniwersalna. Na tyłek leginsy. Czapka, rękawiczki i gotowe.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
-
- Rozgrzewający Się
Dziękuję..
Porady na pewno mi się przydadza:)
Porady na pewno mi się przydadza:)
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
czasem jak widzę jak ludzie biegają ( w zimie ) aż mam dreszcze...
krótkie spodenki koszuka z krótkim rękawem bez czapek szalików rękawiczek kompletnie nic tam bym nie biagała..
krótkie spodenki koszuka z krótkim rękawem bez czapek szalików rękawiczek kompletnie nic tam bym nie biagała..
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
Do około 7 stopni też biegałem w krótkich spodenkach i koszulce. No tylko opaska na uszy. Ogólnie trzeba się trzymać zasady "temperatura odczuwalna +15'C". Jak jest 7 stopni, bez wiatru to spokojnie można założyć spodenki i koszulkę, po 500 metrach będzie już ciepło. Ale jak jest 7 (czy nawet 10) stopni i wiatr jak dzisiaj to masakra.
-
- Rozgrzewający Się
Moim zdaniem ubieranie sie to sprawa dośc indywidualna, niektórzy lubią wiecej inni mniej. Dla mnie najgorszą rzeczą jest silny, porwisty wiatr jak niestety teraz często się zdarza:( wszyscy wiemy jak sie biegnie pod wiatr...b@rto pisze:Do około 7 stopni też biegałem w krótkich spodenkach i koszulce. No tylko opaska na uszy. Ogólnie trzeba się trzymać zasady "temperatura odczuwalna +15'C". Jak jest 7 stopni, bez wiatru to spokojnie można założyć spodenki i koszulkę, po 500 metrach będzie już ciepło. Ale jak jest 7 (czy nawet 10) stopni i wiatr jak dzisiaj to masakra.

Wg mnie istotne jest tez jakie rzeczy sie zakłada na siebie - ja trzymam sie zasady aby nie było za dużo, ale w porze Jesień- Zima zawsze jest to:
1 warstwa- bielizna termoaktywna- koszulka z długim rękawem
(2) warstwa ( czasami omijam, zależny od temperatury)- koszulka do biegania najlepiej odprowadzajaca pot, długi bądź Krótki rekaw -
3 warstwa - KONIECZNIE dobra cienka Kurtka biegowa chroniaca przed wiatrem
na głowe cienka czapka, badz opaska na uszy, jak temp spada ponizej 0:)) to także komin biegowy
Przetestowałem to w poprzednia zime i było git:)