Regeneracja: jak szybko dojść do pełnej dyspozycji w 3 dni?
Biegłem wczoraj(sobota) półmaraton na pełnych obrotach, ale już w środę mam start na 10 km (bieg niepodległości). Wiem że regeneracja to sprawa indywidualna ale czy macie jakieś ogólne rady jak ją wspomóc i być maksymalnie sprawnym na środę?
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
jak mięśnie bardzo bolą to sauna albo morsowanie i nie biegać do BN 

Ból umiarkowany, głównie mi chodzi o to co jeść i czy wykonywać jakieś ćwiczenia: przysiady, rozciągania i czy dużo spać?katekate pisze:jak mięśnie bardzo bolą to sauna albo morsowanie i nie biegać do BN
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Na pewno nie przysiadyrbk17 pisze:Ból umiarkowany, głównie mi chodzi o to co jeść i czy wykonywać jakieś ćwiczenia: przysiady, rozciągania i czy dużo spać?katekate pisze:jak mięśnie bardzo bolą to sauna albo morsowanie i nie biegać do BN

Rozciąganie po jakiejś delikatnej rozgrzewce powinno być dobrym pomysłem.
Możesz moczyć nogi w lodowatej wodzie lub stosować naprzemienne ciepło-zimne prysznice
Organizm najlepeiej wypoczywa śpiąć, im więcej spania tym lepeij.
Mógłbyś próbować sauny, ale tylko jeśli stosujesz ją regularnie, jeśli nie to raczej zaszkodzi w tak krótkiej perspektywie.
Cudów nie oczekuj, na pewnie tymi i podobnymi zabiegami możesz przyspieszyć regenerację, ale pełna regeneracja zajmuje ok. jednego dnia na każde dwa kiometry przebiegnięte na zawodach. Po półmaratonie potrzebujesz ok. 10 dni by całkowicie wypocząć.
Krzysiek
No trudno, półmaraton był ważniejszy od nadchodzącej dychy, oczywiście pobiegnę z całych sił na jak najlepszy wynik a potem spróbuję ustanowić życiówkę na 10 km nawet bez konkursu, dzięki za rady, pozdrawiam.Buniek pisze: Na pewno nie przysiady
Rozciąganie po jakiejś delikatnej rozgrzewce powinno być dobrym pomysłem.
Możesz moczyć nogi w lodowatej wodzie lub stosować naprzemienne ciepło-zimne prysznice
Organizm najlepeiej wypoczywa śpiąć, im więcej spania tym lepeij.
Mógłbyś próbować sauny, ale tylko jeśli stosujesz ją regularnie, jeśli nie to raczej zaszkodzi w tak krótkiej perspektywie.
Cudów nie oczekuj, na pewnie tymi i podobnymi zabiegami możesz przyspieszyć regenerację, ale pełna regeneracja zajmuje ok. jednego dnia na każde dwa kiometry przebiegnięte na zawodach. Po półmaratonie potrzebujesz ok. 10 dni by całkowicie wypocząć.
Dobrze poszło, 40:00 wprawdzie nie złamałem (zabrakło 10 sekund) ale to zdecydowanie mój najlepszy czas tym roku. Jedyna dolegliwość jaka mi towarzyszyła to ból uda w bardziej obciążanej nodze, ale ten ból tylko sobie był - nie przeszkadzał mi.Buniek pisze:Cudów nie oczekuj, na pewnie tymi i podobnymi zabiegami możesz przyspieszyć regenerację, ale pełna regeneracja zajmuje ok. jednego dnia na każde dwa kiometry przebiegnięte na zawodach. Po półmaratonie potrzebujesz ok. 10 dni by całkowicie wypocząć.rbk17 pisze:Ból umiarkowany, głównie mi chodzi o to co jeść i czy wykonywać jakieś ćwiczenia: przysiady, rozciągania i czy dużo spać?katekate pisze:jak mięśnie bardzo bolą to sauna albo morsowanie i nie biegać do BN