Czołówka dla biegacza
- lukglo
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 44:47
- Życiówka w maratonie: 3:53:17
Ma ktoś z Was mactronic nomad? Potrzebuję zdjęcie środka (komory baterii), moja czołówka upadła i z jednoczęściówki zrobiła się dwuczęściówka. Nie pamiętam jak ten pasek trzymający obie części był zamontowany.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 58:50
- Życiówka w maratonie: brak
Nie znam produktów Mactronica - ale znam Petzla i jestem jego fanemrudnickir pisze:Nie lepszy np Mactronic Nomad ? 180lm - waga podobna , dyfuzor , lepsze trzymanie głowy . Zipka to zmodyfikowana Tikkina . Ewentualnie coś z nowości Mactronica np Photon - waga jedynie 54gr - wszystko zależy jakiej mocy Ci potrzeba .

Co do Zipki, to kształt obudowy jak najbardziej Tikkina, ale nie ma paska tylko wyciągany sznurek - a ten pasek sporo miejsca jednak w kieszeni zajmuje. Moc 100 lumenów byłaby wystaczająca.
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
A ja z kolei chciałbym zapytać, czy da się jakoś przeciwdziałać "białej ścianie" podczas biegania z czołówką w takiej pogodzie jak jest obecnie wieczorami? Konkretnie - mgła, lekka mżawka, wilgoć. Włączając czołówkę praktycznie nic nie widzę - muszę ją zdejmować i trzymać w dłoni i świecić pod nogi. Mam Mactronic Luna - ona świeci skoncentrowaną strugą światła ale do biegania w dobrych warunkach jest ok. Czy dyfuzor pomógł by na taką sytuację, czy to ogólnie jest problem wszelkiego co świeci?
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 39:30
A też miałem o to pytać, myślałem że może moja Onnight 410 z racji tego że to tani sprzęt, tak badziewnie we mgle działa.
Dziś w okolicy mamy naprawdę grubą mgłę, w mieście widoczność może ze 30m w dobrze oświetlonych miejscach, kawałek za miastem w polach pod latarniami góra ze 20m. Natomiast jak odpaliłem czołówkę to tragedia, widziałem do przodu może na 3-4m i to po ustawieniu światła centralnie na wprost, żeby pod nogi świeciło tylko takie słabsze, rozproszone.
Dziś w okolicy mamy naprawdę grubą mgłę, w mieście widoczność może ze 30m w dobrze oświetlonych miejscach, kawałek za miastem w polach pod latarniami góra ze 20m. Natomiast jak odpaliłem czołówkę to tragedia, widziałem do przodu może na 3-4m i to po ustawieniu światła centralnie na wprost, żeby pod nogi świeciło tylko takie słabsze, rozproszone.
40+ na karku
Strava
Strava
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Sam sobie odpowiedziałeś:b@rto pisze:A ja z kolei chciałbym zapytać, czy da się jakoś przeciwdziałać "białej ścianie" podczas biegania z czołówką w takiej pogodzie jak jest obecnie wieczorami?
Nie znam tej latarki, ale może jest możliwość zamocowania jej jakoś poniżej głowy. Musisz tylko wtedy uważać, żeby nie przywalić głową w jakąś gałąź czy coś podobnego.b@rto pisze: - muszę ją zdejmować i trzymać w dłoni i świecić pod nogi.
Na zdrowy, chłopski rozum, dyfuzor pogorszył by sytuację. Wiązka światła jest rozpraszana oraz odbijana z powrotem przez mgłę. Jeśli masz skupioną wiązkę, rozprasza się ona i odbija na mgle nieco dalej od latarki. Więcej fotonów "przebije się" przez mgłę. Jeśli emitujesz rozproszoną, dużo szerszą wiązkę, dużo więcej światła odbija się bliżej latarki, więc jesteś dużo bardziej oślepiany.b@rto pisze:Czy dyfuzor pomógł by na taką sytuację?
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
- biegowyninja
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:03
- Kontakt:
Dlaczego światła przeciwmgielne w samochodach to są najniżej montowane światła? Wiecie? To znacie odpowiedź na swoje pytania.
-
- Zaprawiony W Bojach
To będę musiał sprawdzić, gdy się nadarzy okazja.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Miałem dwa petzl na płaskie baterie potem kupiłem lekką Black Diamond ale bez paska poprzecznego. Jednak nie zwracałem uwagi na moc tych czołówek. Niestety ten mój BD jest bardzo słaby na bieganie. Owszem na wypad turystyczny w Tatry, Alpy jak znalazł. Ale ja potrzebuje coś niewiele droższego ale mocniejszego. Paweł gdybyś dziś z swoją wiedzą miał znowu cos kupić co byś wybrał? Zalezy mi przede wszystkim na bieganiu nocnym i to w terenie górzystym czyli Gorce może nawet Tatry. Dobrze jak będzie możliwość stosowania AAA.P@weł pisze:P@weł pisze: Kupiłem Olight'a H15S
PS Zastanawiam sie tez nad Mactronic PHANTOM 500 lm Nie jest dużo droższy a jednak jest dwa razy mocniejszy.
- FilipO
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:15
Hej,
mam pytanie. Po przejrzeniu tego wątku waham się między tymi dwoma modelami:
Mactronic OUTDOOR PRO HLS-K1 PLUS
a
Onnightem 410
Półka cenowa podobna. Co sądzicie?
mam pytanie. Po przejrzeniu tego wątku waham się między tymi dwoma modelami:
Mactronic OUTDOOR PRO HLS-K1 PLUS
a
Onnightem 410
Półka cenowa podobna. Co sądzicie?
Obecnie: wieczny kontuzjusz.
Stare dzieje i rekordy życiowe:
5km - 18min 32s - rok '13
10km - 38min 14s - rok 13'
-
- Zaprawiony W Bojach
Bierz pod uwagę że 410 ma zasilanie z akumulatora co np w moim przypadku dyskwalifikuje tą latarkę.HLS-K1 to już staroć - przeglądałeś inne modele nowsze?Warto wypisać sobie wymagania i na ich podstawie dobrać światło 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jak dla mnie to one są przede wszystkim słabe. No ale może Tobie wystarczą do biegania po uliczkach.
- FilipO
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:15
A dlaczego to dyskwalifikuje?rudnickir pisze:Bierz pod uwagę że 410 ma zasilanie z akumulatora co np w moim przypadku dyskwalifikuje tą latarkę.
Co powiecie o tym:
http://www.sklep-presto.pl/product-pol- ... lsrc=aw.ds
W Poznaniu, w mojej okolicy ulice są oświetlonemanfred pisze:Jak dla mnie to one są przede wszystkim słabe. No ale może Tobie wystarczą do biegania po uliczkach.

Obecnie: wieczny kontuzjusz.
-
- Zaprawiony W Bojach
Niewiele droższego i mocniejszego niż co? Napisałeś tylko, że masz jakiegoś Black Diamonda.manfred pisze:Ale ja potrzebuje coś niewiele droższego ale mocniejszego.
AAA to bardzo słabe źródło energii. Na Twoim miejscu zrewidowałbym warunki brzegowe.manfred pisze:Zalezy mi przede wszystkim na bieganiu nocnym i to w terenie górzystym czyli Gorce może nawet Tatry. Dobrze jak będzie możliwość stosowania AAA.
Gdybym miał teraz kupić latarkę, była by to najnowsza MYO RXP. Najbardziej podoba mi się w niej źródło zasilania z ogniw AA i możliwość pracy zarówno z-, jak i bez stabilizacji napięcia. Ilość światła powinna wystarczyć. Właściwie to mam coś podobnego, tyle że bez stabilizacji.