Witam. Ostatnio wydłużyłam weekendowe biegi o 2km. Czyli przez 2 tyg biegałam sobie w soboty 13 km, a w niedziele 15 km.
Po dwóch zaliczonych takich weekendach pojawił się ból w kolanach i w pachwinie przy wykroku w tylnej nodze. Co mam zrobić żeby więcej biegać, ale pozbyć się tych ukłuć?
Dodam, że po treningu rozciągam się i wykonuję ćwiczenia stabilizujące.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
Zwiększanie kilometrów a kontuzje.
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Wróć do poprzedniego kilometrażu, albo nawet zmniejsz go. Zacznij robić ćwiczenienia siłowe nóg, dwa razy w tygodniu.adalruna pisze:Witam. Ostatnio wydłużyłam weekendowe biegi o 2km. Czyli przez 2 tyg biegałam sobie w soboty 13 km, a w niedziele 15 km.
Po dwóch zaliczonych takich weekendach pojawił się ból w kolanach i w pachwinie przy wykroku w tylnej nodze. Co mam zrobić żeby więcej biegać, ale pozbyć się tych ukłuć?
Porządnie się rozciągaj, ze szczególnym uwzgędnieniem TEGO ćwiczenia (powinno poóc na bóle w pachwinie).
Gdy ból już minie to zwiększaj dystans powoli co drugi, co trzeci tydzień.
Krzysiek
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dzięki bardzo za te ćwiczenia, na pewno zastosuję się do Twoich rad!Buniek pisze:Wróć do poprzedniego kilometrażu, albo nawet zmniejsz go. Zacznij robić ćwiczenienia siłowe nóg, dwa razy w tygodniu.adalruna pisze:Witam. Ostatnio wydłużyłam weekendowe biegi o 2km. Czyli przez 2 tyg biegałam sobie w soboty 13 km, a w niedziele 15 km.
Porządnie się rozciągaj, ze szczególnym uwzgędnieniem TEGO ćwiczenia (powinno poóc na bóle w pachwinie).
Gdy ból już minie to zwiększaj dystans powoli co drugi, co trzeci tydzień.