Trening ogólnorozwojowy!!!

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
pitero20
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Czy ma ktoś doświadczenie w układaniu treningu ogólnorozwojowego? Przydałby mi się, a nie mam doświadczenia w tych sprawach. Na początku biegania trochę ćwiczyłem, ale to nawet nie wyglądało na trening. Teraz chciałbym wznowić, tylko żeby to właśnie było bardziej profesjonalne, nie jak tamte moje stare ćwiczenia. W sensie chciałbym wiedzieć, jakie ćwiczenia najbardziej się przydadzą, w jakich ilościach? Za pomoc będę wdzięczny. :D
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Tutaj znajdziesz linki do trzech tekstów w interesującym Cię temacie:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=1283

Mobilna siłownia Sebastiana Coe itd
pitero20
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki wielkie. Zapewne zakwasy będę miał ogromne. :D Ten trening mogę wykonywać. Tylko nie napisano tam, ile razy w tygodniu go wykonywać?
romanlo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czy da sie widocznie poprawic miesnie treningiem w domu bez uczeszczania na silownie i sprzetu? Trening powinno sie wykonywac 3 razy w tygodniu tylko co zrobic jak nie ma przyrostu miesni/sily? Zamale obciazenie czy moze zbyt mala ilosc przyjmowanych kalori? Co mozna zaobserwowac trenujac silowo i powiedzmy malo jemy?
aktywny12
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Nie wiem co masz na myśli mówiąc o widocznej poprawie. Czy chodzi o widoczny wzrost siły/sprawności? Czy widoczny wzrost mięśni(wizualny)?
W sumie na oba pytania odpowiedz brzmi: tak. Wykonuję podobne ćwiczenia 2-3 w tygodniu. Zauważyłem, że po mocnych treningach już nie jestem tak obolały, że brzuch dalej się ma dobrze pod koniec mocnych zawodów a krok jest dynamiczny, tzn. potrafię utrzymać dobrą technikę do końca dystansu. Poza tym pojawiła się kratka na brzuchu i fajnie wyrzeźbione ramiona. :hej:
Jadłem normalnie, tzn. odżywiałem się racjonalnie, ale jak mam ochotę to nie odmawiam sobie czegoś słodkiego.
U mnie to nie miało jakiegoś wpływu na wzrost wagi- 182 cm, 63kg, 7% tłuszczu, więc wyglądam jak typowy zawodowiec, jeszcze przydałoby się tak szybko biegać, a nie tylko wyglądać :hej:
romanlo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja z braku czasu i lenistwa ograniczałem się do pompek i spięć brzucha plus jakis plank. Wygląd? rece chude i zebra widoczne a kraty dalej nie widać. Nawet lekarz na badaniach ogólnych mi wypomina słabo rozbudowana gore i zapadnieta klatke piersiową i usłyszałem ze jak bede sie dalej tak pochylal to w wieku 40 lat bede miał z tym straszne problemy. Dlatego musze jakos miesnie poprawic.
aktywny12
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja też mam trochę zapadniętą klatkę.
Jak bardzo Ci na tym zależy, to możesz poćwiczyć miesiąc- dwa na siłowni, dodatkowo jakaś dieta. Swego czasu na portalu były jakieś ćwiczenia z obciążeniem na siłowni, ewentualnie popytaj może jakichś doświadczonych kolegów w treningu na siłowni, co i jak robić. Teraz jak kończy się sezon, zaczynają przygotowania do nowego, to w sam raz takie urozmaicenie. Wzmocnisz się, jeśli jesteś szczupły to dodatkowe pojedyncze kilogramy Ci nie zaszkodzą, a nawet pomogą, bo to będą mięśnie.
Awatar użytkownika
bartochm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:41

Nieprzeczytany post

Tutaj masz link do mojego tematu:

http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=49406

W pierwszym poście mam opis mojego FBW - full body workout.

Uważam, że to dobry, konkretny trening :)
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

romanlo pisze:Ja z braku czasu i lenistwa ograniczałem się do pompek i spięć brzucha plus jakis plank. Wygląd? rece chude i zebra widoczne a kraty dalej nie widać. Nawet lekarz na badaniach ogólnych mi wypomina słabo rozbudowana gore i zapadnieta klatke piersiową i usłyszałem ze jak bede sie dalej tak pochylal to w wieku 40 lat bede miał z tym straszne problemy. Dlatego musze jakos miesnie poprawic.
piszesz
i powiedzmy malo jemy?
z braku czasu i lenistwa ograniczałem się do

obserwujac twoje podejscie dochodze do wniosku ze chcesz uzyskac cos nie robiac nic
niestety tak sie nie uda i bardzo dobrze

jak zaczniesz myslec dojrzale o swoich celach to wtedy wróc na forum ale najpierw głowa
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Awatar użytkownika
struc
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Hej. Moja recepta na trening siłowy z masą ciała (taki ja preferuję).
Potrzebna tylko ziemia i drążek - na początku niski.

Trening FBW. Po jednym ćwiczeniu na nogi, ruch pchający, ruch przyciągający, brzuch i lędźwie.

Najprostszy przykład:

- (nogi) przysiady zwykłe atg // trudniejsze wersje: wejścia na podwyższenie, przysiad bułgarski, pistolet
- (pchanie) pompki zwykłe // trudniejsze wersje: pompki szerokie, pompki diamentowe, pompki na poręczach, pompki w staniu na rękach
- (przyciąganie) podciąganie w podporze nogami // trudniejsze wersje: podciąganie na wysokim drążku negatywne lub z gumą asystującą, podciąganie zwykłe różnymi chwytami
- (brzuch) unoszenie nóg leżąc tyłem na ziemi // trudniejsze wersje: scyzoryki, unoszenie kolan wisząc na drążku, planki, raczkowanie, itp.
- (lędźwie) unoszenie tułowia leżąc przodem na ziemi // trudniejsze wersje: unoszenie tułowia z opadu np. na piłce swiss, mostki, wszelkiego typu unoszenia nóg do tyłu - w podporze, w leżeniu przodem, itp.

Są setki wariantów - w zasadzie niewyczerpana ilość utrudniania danego ruchu.

Trening jest obwodowy. Robimy 5 rund. Ćwiczenia wykonujemy po sobie, bez wyraźnego odpoczynku. Po każdym obwodzie robimy 2-3 min przerwy. Wykonujemy do 15 powtórzeń danego ćwiczenia. Jeżeli dane ćwiczenie zrobi się dla nas za łatwe, przechodzimy do trudniejszego wariantu. Jeżeli chodzi o "core" to ćwiczenia koncentryczne można, a nawet trzeba, uzupełniać izometryką aby wzmacniać stabilizację, czyli głównie mięsień poprzeczny brzucha i mięśnie głębokie w stawach. Mam na myśli wszelkiego rodzaju deski w różnych wariantach. Aby wzmocnić stabilizację kolan to najprostszym rozwiązaniem jest krzesełko przy ścianie (również na jednej nodze) lub bardzo powolny przysiad, np. 1 min w dół i 1 min w górę.

Trening wykonujemy min. 2x w tyg. Trening z rozgrzewką (5min) i rozciąganiem (5min) zajmuje ok. 30 min.

Taki trening daje bardzo dobre efekty siłowe i wytrzymałościowe całego ciała.

Pozdrawiam :)
bieganie + rower + kalistenika
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Generalnie podałeś wszystkie ćwiczenia z książki "Skazany na trening" toteż polecam się z nią zaznajomić z osobom które nie wiedzą jak technicznie wykonywać te ćwiczenia lub też szukają łatwiejszych/trudniejszych wariantów owych ćwiczeń :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ