Wiem, że o bolesności, kolan ludzi biegających już całe biblioteki zapisano, ale (mam wrażenie, że) mój przypadek jest nieco inny.
Boli mnie prawe kolano, ból w okolicach rzepki, ale ból nie pojawia się podczas treningów. Obojętne czy to długie wybieganie, coś szybkiego na bieżni, czy w ogóle siłownia lub basen. Podczas ćwiczeń nie boli. Boli natomiast podczas siedzenia, gdy noga jest zgięta pod kontem 90stopni lub mniejszym. Gdy np. jadę autobusem i muszę lekko podkurczyć nogi (co przy moim wzroście jest konieczne) noga zaczyna boleć. Kierowanie samochodem powyżej 30minut też powoduje lekki ból. Ból pojawił się po maratonie w Dębnie, więc byłem przekonany, że po prostu przeciążyłem. Korzystam w rollera, rozciągam się itd. nie jest to coś co w jakikolwiek sposób przeszkadzałoby w treningu, ale gdy wychodzę z samochodu lub autobusu to czuję się trochę jak emeryt (z całym szacunkiem dla emerytów). Czy ktoś z was spotkał się kiedykolwiek z czymś takim?
Wiek - 26 lat(chyba za wcześnie na jakieś reumatyzmy)
wzrost - 195cm
waga - 89kg
Nie zauważyłem, żeby coś puchło lub żeby skóra zmieniała kolor. Rozważam zastosowanie jakiejś maści na stawy. Co polecacie?
Ból kolana - tylko przy siedzeniu.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Zapalenie stawu rzepkowo-udowego? Boli przy siedzeniu ze zgiętymi kolanami, dlatego czasami się mówi, że to jest kontuzja kinomana. Pojawia się to przy nierównomiernej pracy kolan, przyjrzyj się jak biegasz, może w tym problem? No, i teraz to już do lekarza raczej.
- mary
- Wyga
Temat z maja, ale może ktoś jeszcze tu zajrzy. Mam coś podobnego, nawet nie tyle ból co dyskomfort, ucisk. Gdyby nie to, że rok temu miałam kontuzję tego kolana,pewnie nie zwracałabym uwagi. Pojawił się co prawda podczas biegania, ale w treningach nie przeszkadza, nie nasila się. Siedzę i czuję, jakby mnie ktoś za to kolano trzymał. Nie wiem czy konieczna jest przerwa, czy po prostu zmniejszyć kilometraż, na razie zmniejszę i zobaczę, na lekarza chyba za wcześnie.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 0
- Życiówka w maratonie: 0
Mam dokładnie ten sam objaw, tyle że w prawym kolanie. Ucisk jest na tyle mocny, iż nie mogę za długo siedzieć. Nie znam się za bardzo na tego typu kontuzjach, w ogóle rzadko je miewam, ale zauważyłem ten wątek - także się dołączam.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 48
Witam. Ja rownież mam ten sam problem boli mnie w okolicy rzepki i troszczkę jak bym miał podpuchnięte kolana i bardzo boli gdy kucam, gdy mam ugięte nogi a wogole to przeszkadza mi w chodzeniu ponieważ cały czas boli... Czy opaska uciskowa mi pomoże? Pomocy...
- Rob
- Dyskutant
Warto poczytac o kolanie kinomana, czyli zapaleniu stawu rzepkowo-udowego.
Pierwszy link z googla po wpisaniu 'kolano kinomana', dobry opis:
https://www.carolina.pl/leczymy/kolano- ... omana.html
Pierwszy link z googla po wpisaniu 'kolano kinomana', dobry opis:
https://www.carolina.pl/leczymy/kolano- ... omana.html