Komentarz do artykułu Jak wybory parlamentarne 2015 wpłyną na biegową rzeczywistość

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

New Balance but biegowy
kubawisniewski1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy to jest felieton?
Awatar użytkownika
szymcu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:51
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zmieni się zmieni. 11.04 każdego roku "Bieg do Smoleńska"..... :hahaha:
Gronojad
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:00

Nieprzeczytany post

pochopne założenia i jeszcze dalej idące wnioski... na początku tekstu chyba przydałoby się jednak puścić oko do czytelnika, że artykuł tylko takie political-running fiction, w innym razie jest dosyć pretensjonalnie;)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

kubawisniewski1 pisze:Czy to jest felieton?
Rozumiem, że konieczne jest dodanie słowa: FELIETON, żeby nikt nie pomyślał sobie, że to jest cos innego. :)
Awatar użytkownika
biegowyninja
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie było komitetu o nazwie "Lewica".

Co do meritum, to zbyt daleko idące wnioski moim zdaniem. Umowy sponsorskie dla czałowych zawodników są chyba podpisywane na dłużej niż rok. A nawet jeśli, to kto w Orlenie odmówi finansowania Majewskiemu na przykład? Co to są w ogóle za pieniądze dla Orlenu, który angażuje większe środki w sporty motorowe chociażby?

Natomiast na wzrost frekwencji w biegach ulicznych większe znaczenie ma moda niż zmiana władzy. Za to teraz, kiedy biegi są masowe łatwiej będzie znaleźć sponsora, gdyby np. PZU się wycofało, a prywatnych korporacji nie brakuje i mają się i za PO i za PiS, jak pączki w maśle.
DeeL
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

@szymcu,

żenada.
harlan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27
Życiówka w maratonie: 2:49:35

Nieprzeczytany post

szymcu pisze:Zmieni się zmieni. 11.04 każdego roku "Bieg do Smoleńska"..... :hahaha:
Kolego bardzo, bardzo słabe...

A tak na marginesie to katastrofa w Smoleńsku była 10.04.
kubawisniewski1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
kubawisniewski1 pisze:Czy to jest felieton?
Rozumiem, że konieczne jest dodanie słowa: FELIETON, żeby nikt nie pomyślał sobie, że to jest cos innego. :)
Nie, to było pytanie: "Czy to jest felieton?". Wiem, że gatunki dziennikarskie odchodzą do lamusa, ale jestem ciekaw, jaki jest cel tego materiału, stąd pytanie, które może mi akurat ułatwić zrozumienie.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Słuchajcie, artykuł nie ma na celu debatowania czy lepiej PiS czy PO, nie ma sensu takie podejście, bo w tym zakresie przecież się nie dogadamy i nie tym się na bieganie.pl zajmujemy.
Ale chodzi o to czy wybory mogą coś zmienić w zakresie biegania, bo ster przejmuje inna władza. To, że bedzie to miało wpływ na władze największych polskich spółek chodziło mi po głowie od dawna, ale nie chciałem pisać przed wyborami bo to byłoby może jakieś angażowanie się w kampanię.
Pytanie jest właściwie takie - czy pomimo tego, że rozpoczął to inny obóz polityczny, to sponsorowanie biegania pozostanie? I stanie się trwałym elementem marketingu dużych korporacji czy nie.
Kuba - taki jest cel artykułu.
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

Ja bym nie byl taki pesymistyczny. Sport to dobra reklama, nie tylko dla firm, ale i dla partii, wiec raczej masowych wycofywan sponsorow bym nie przewidywal. Wielkie I popularne imprezy jak I znane nazwiska raczej utrzymaja swoich sponsorow. O ile ktos cos nie chlapnie w mediach na temat roznicy swiatopogladowej, na co zwyciezka partia jest bardzo czula, nie powinno byc porblemow ;).
Boom biegania to zaluga raczej mody, a nie partii rzadzacej, a poniewaz ciagle sie jeszcze sprzedaje, wiec nie widze powodu zarzynania kury. W razie problemow, mozna zaprosic hirarche pewnej instytucji, zeby atestowal trase specjalna woda ;). Partia opozycyjna napewno to wykorzysta i pokaze jak wzrastalo za ich czasow, a jak spada aktualnie, pomimo ze to ani zasluga, ani wina jednej czy drugiej partii.
Awatar użytkownika
szymcu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:51

Nieprzeczytany post

harlan pisze:
szymcu pisze:Zmieni się zmieni. 11.04 każdego roku "Bieg do Smoleńska"..... :hahaha:
Kolego bardzo, bardzo słabe...

A tak na marginesie to katastrofa w Smoleńsku była 10.04.
11.04 każdego roku bo dzień wcześniej trzeba zaliczyć "miesięcznicę"...
A tak na poważnie to się tak nie oburzajcie tylko wypatrujcie lepszego jutra :hahaha:
Przecież teraz może być już tylko lepiej :taktak:
Awatar użytkownika
torronto
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:21
Życiówka w maratonie: 2:58:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie rozumiem, skąd to czarnowidztwo. Czy PiS zapowiadał, że "czas już skończyć z promocją biegania w Polsce"? A może właśnie na bieganie (czy ogólnie: sport i rekreację) popłynie jeszcze większy strumień pieniędzy?
Artykuł mocno naciągany i wpisujący się w internetowy hejt powyborczy. Słabo.
Polecam iść na wybieganie, pogoda dziś całkiem ładna.
www.bieganie.torun.pl
chojnac
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:49:05

Nieprzeczytany post

Adam, sorry, ale Ty tak na poważnie? Przez cały artykuł wieszczysz głównie koniec imprez biegowych sponsorowanych przez ORLEN, żeby na koniec nieco złagodzić wydźwięk felietonu:
"I dopiero teraz przyjdzie nam obserwować, czy to zaangażowanie ma jakieś trwałe, marketingowe, biznesowe podstawy, czy nie."
Świat nie znosi próżni, jeśli na rynku pojawi się rzesza "osieroconych" przez Orlen dobrych sportowców, to przejmie je ktoś inny.
Czy dla nas biegaczy coś się zmieni. Nie sądzę (no chyba, że pójdą za felietonem Zdorta i zakażą biegactwa najpierw w niedziele, żeby ludzi nie odciągać od kościoła :)). To, że zniknie kilku bogatych sponsorów może mieć wpływ na pakiety, ale my biegacze przecież już narzekamy na te pakiety i sprzedajemy koszulki z kolejnych biegów (choć chyba Orlen wprowadził pakiety minimalistyczne typu tylko opłata startowa, więc pewnie inni pójdą za tym). Pewnie zmieni się dla portali, bo kawałek tortu im zabiorą. Nawet jeśli zniknie kilka biegów, to czy ze szkodą dla biegaczy? Reasumując bieganie masowe podlega moim zdaniem zwykłym prawom marketingowym i dopóki będzie się to firmom opłacało (czyli dopóki ludzie będą chcieli biegać masowo), to będą to robić.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ja nie mam do tego jakiegos stosunku emocjonalnego. Słowa "optymistyczny" i "pesymistyczny" użylem w sposób z żartobliwy, jeśli to nie zostało zrozumiane to wina mojego słabego warsztatu. :)
Jednak jako biegacza i obserwatora polityki mnie to osobiście interesuje, naprawdę bez jakichś wmiawianych mi tu hejterskich ciągot.
Zablokowany