Komentarz do artykułu Woda kokosowa - cudowny izotonik?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
N.Grzebisz
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Skutki odwodnienia i skutki anemii. Nie posiadając Pani wyników, powiem frazesem cóż ja mogę? Anemia wpływa na pracę mięśni i neuroprzekaźnictwo i te objawy należą do skutów anemii. Każdy przypadek może być inny, ale generalnie zadyszka, rozregulowana praca serca przy wysiłku to takie podstawy, więc wpływ suplementacji potasem, tudzież spożywanie substancji zawierających potas wydaje się włąsciwym kierunkiem. Dodam może lepiej, jest właściwym kierunkiem. Z włąsciwościami... woda jak woda, podstawowe działanie ma takie same, o których należy wspominać. Dodatki do niej mogą zmieniać jej właściwości, zatem o takich podstawowych włąsciwościach tez należy wspomnieć. Warto również moim zdaniem znać dzialanie nowości i modnych produktów, ale może ich budowa biochemiczna nie jest tak pociągająca i większość z nas po prostu potrzebuje konkretnych wskazówek działania. A sport? Wbrew pozorom nie wymaga złożoności. Jak to kiedyś powiedziała Justyna Kowalczyk : ,, Wielu zdziwiłoby się moim trybem sportowego życia i prostymi formami jakie wykorzystuje''. A co do anemii, to zdecydowanie kluczowy problem zdrowotny i dobrze, że szuka Pani rozwiązań. Warto jednak, jeżeli już prowadzi Panią lekarz, tudzież lekarze, aby im zaufać. Na pewno przy takim profesjonalnym prowadzeniu posiadają historię zmian w Pani zdrowiu i najlepiej wiedzą jak ewentualne braki niwelować. To na pewno osoby kompetentne, a woda kokosowa to po prostu naturalny zamiennik izotoniku z mineralami i witaminami, niestety nie lek.
PKO
N.Grzebisz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Więc skutki odwodnienia i skutki anemii, podobnie jak bieganie w lesie i po asfalcie. Oba odnoszą sie do biegania, tak skutki również do obu zmian fizjologicznych. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: 3:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chyba się nie rozumiemy, wiec zapytam wprost - czy są jakieś naukowe badania, które potwierdzają pozytywny wpływ suplementacji potasem na usuwanie skutków anemii?

Chciałabym się upewnić, że to zdanie w artykule nie jest wyssane z palca, ale ma jakieś podstawy (np. naukowe).
N.Grzebisz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

BENARD H, TISSIER M, BOYER J, GALISTIN P, Effect of anemia induced by drawing of blood on the potassium and sodium level in different organs of Rattus decumanus, Comptes Rendus Des Séances De La Société De Biologie Et De Ses Filiales [C R Seances Soc Biol Fil] 1957; Vol. 151 (1), pp. 43-5.
TOSTESON DC, CARLSEN E, DUNHAM ET, The effects of sickling on ion transport. I. Effect of sickling on potassium transport, The Journal Of General Physiology [J Gen Physiol] 1955 Sep 20; Vol. 39 (1), pp. 31-53.
Wong KC and all, A comparison of the effect of enalapril and metoprolol on renal function, potassium balance, lipid profile, cardiac function, exercise tolerance and quality of life in hypertensive dialysis patients. The International Journal Of Artificial Organs [Int J Artif Organs] 1995 Dec; Vol. 18 (12), pp. 757-62
Salsbury G and all, Disruption of the potassium channel regulatory subunit KCNE2 causes iron-deficient anemia.Experimental Hematology [Exp Hematol] 2014 Dec; Vol. 42 (12), pp. 1053-8.e1. Date of Electronic Publication: 2014 Aug 12.
Izumo H and all, Sodium-potassium pump, ion fluxes, and cellular dehydration in sickle cell anemia.The Journal Of Clinical Investigation [J Clin Invest] 1987 Jun; Vol. 79 (6), pp. 1621-8.
Kuo HC and all, A defect in the Kv channel-interacting protein 2 (KChIP2) gene leads to a complete loss of I(to) and confers susceptibility to ventricular tachycardia. Cell [Cell] 2001 Dec 14; Vol. 107 (6), pp. 801-13.
To ułamek publikacji, więcej można znaleźć w recenzowanych publikacjach.
Miłej lektury ;)
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oj, Natalia, Natalia. Naprawdę wydaje Ci się, że jak wrzucisz parę haseł do wyszukiwarki, to już będzie to? Z podanych przez Ciebie publikacji pierwsza jest w necie niedostępna (ani abstrakt, ani podsumowanie), druga pozycja dotyczy badań laboratoryjnych krwi z anemią sierpowatą, trzecia w ogóle nie dotyczy tego tematu, dopiero czwarta zainteresowała mnie na tyle, że naprowadza na jakiś trop związany z zaburzeniem wchłaniania żelaza przy nieodpowiednim pH w żołądku, kolejna znów jest zupełnie nie na temat, itd.
Mówiąc szczerze spodziewałam się raczej konkretnych badań robionych na biegaczach lub chociaż sportowcach z anemią. Chciałam poznać źródła, z których korzystałaś pisząc ten artykuł, ale się zawiodłam. Nie do końca uczciwe wydaje mi się pisanie artykułów z wnioskami nieudowodnionymi. Może lepiej ograniczyć się tylko do tej części "moim zdaniem"? Będzie bezpieczniej i dla Ciebie, i dla czytelników.
N.Grzebisz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wyszukiwarka internetowa to nie jedyne źródło takowych publikacji istnieją jeszcze biblioteki, ja nie mogę odpowiadać za to, z jakich źródeł Pani korzysta. I artykuł, to nie tylko abstrakt ipodsumowanie. Tak, tak, większość z nich jest platna, lub dostępna na naukowych platformach ograniczonych dostępem, ale warto uzyskiwać taki dostęp. Poprosiła Pani o publikacje naukowe określające zagadnienie, to życzliwie podałam. Podałam szereg badań, żeby nie było zaraz, że tylko moze jedno zagadnienie objaśniam, a przeciez życzyła sobie Pani doniesień naukowych o anemii i wpływie potasu na jej skutki?
P.s Temat nie dotyczy anemii i jej leczenia, a wody kokosowej. Tego było się spodziewać. Podałam doniesienia naukowe udowadniające wplyw potasu na skurcze mięśnia sercowego, mimo , że nie było to sedno tematu. Wnioski udowodniłam artykulami, ale za to co piszę odpowiadam i nie widze powodów , żeby to podważyć i nazywac oszustwem. Dla mnie ma być bezpieczniej? A co to znaczy? :)
Mimo to, doceniam pracę, jaką przekłada Pani na analizę mych tekstów i wcześniejsze ich czytanie. Schlebia mi, że Pani je czyta, wraca systematycznie do bieganie.pl i czy teksty te mają podłoże naukowe. Otóż mają, ale nie będę już przecież w nieskończoność tego udowadniać, tłumaczyć każdego słowa i odpierać Pani zarzuty, choć udowodniłam, że potas ma pozytywne dzialanie i woda kokosowa dzięki posiadaniu jego również,a nie znalazłam negatywnego wplywu, Pani również.
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ależ zupełnie nie chodzi o to, z jakich ja źródeł korzystam, ale z jakich korzysta autor pisząc artykuł. I oto pytam. I nie dam sobie wcisnąć kitu z tytułami, które są wzięte z byle jakiego wrzucenia paru haseł do wyszukiwarki internetowej. Bo najwyraźniej z tych publikacji nie można wyciągnąć wniosku, że przy anemii suplementacja potasem coś pomoże.

Ja nie czepiałabym się marnej jakości tekstu, ale strasznie mnie drażni, gdy zaśmieca się Internet i głowy ludziom podając dane NIEPOTWIERDZONE.
Gdyby to, co zostało napisane w artykule o potasie było prawdą, ale niepotwierdzoną lub nieprawdą, ale bez skutków ubocznych, czyli potas lub jego brak nie miałby wpływu na anemię, to nie ma sprawy.
Gorzej, a nawet straszne(!) byłoby jednak to, gdyby okazało się, że suplementacja potasem ma negatywny wpływ na zdrowie osób z anemią. Gdyby na przykład potas miał wpływ na złe wchłanianie żelaza albo coś w tym rodzaju. W tym wypadku można ludziom bardzo konkretnie zaszkodzić. Proszę to przemyśleć.

Nie ma pewności, czy kiedyś ktoś pisząc kolejny artykuł np. o wodzie z ogórków nie powoła się na wiadomości przeczytane w artykule o wodzie kokosowej i w ten sposób fama (być może zła) pofrunie dalej. Unikajmy tego.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

N.Grzebisz pisze:Woda brzozowa jest super, tylko tez podobnie kosztuje jak kokosowa, a samemu trudno o pozyskanie. Piwko tak, tylko mocno rozcieńczone
Moze ja sie do konca nie znam, ale do pozyskania wody brzozowej potrzebne sa 4 rzeczy...

1. Brzoza
2. Wiertarka
3. Rurka o srednicy wiertla
4. Butelka

No ok, jeszcze odpowiednia pora roku bo najlepiej pozyskiwac ja wiosna. Wiercimy dziurke, wkladamy rurke, podstawiamy butelke. Wszystko. Co w tym trudnego?

Druga sprawa. Po co rozcienczac piwo? Bo ma %? Sa piwa 0% i swietnie jako izotoniki sie spisuja.
N.Grzebisz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Za woda brzozową to jestem jak najbardziej, tylko super jak się mieszka w miejscy, gdzie te brzozy są, a już najlepiej, jak jest jeszcze w miarę czysto. Nigdy tego nie robiłam, ale zdaje się , że trochę czasu te sciekanie zabiera, więc chyba warto mieć swoje zaufane miejsce. Patrząc z perspektywy miasta, raczej ciężko o taką wodę ;) Na wiosnę, na wiosnę, bo wtedy brzoza ,,puszcza soki'' cała cyrkulacja wody w roślinie i tym podobne. Znawcą życia roślin nie jestem, ale mneij więcej tak to się odbywa. Piwo bezalkoholowe to już inna bajka. Swoją drogą, na mecie jednego z maratonów dostałam właśnie piwo bezalkoholowe. W sumie fajna opcja i rozwiązanie na imprezy biegowe.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja nie wyrabialem z piciem wody brzozowej jak ja zbieralem. Leci tego naprawde duzo. Nie pamietam juz dokladnievile ale z jednej "dziurki" zbieralem kilka butelek 5litrowych dziennie. Generalnie wszyscy znajomi byli obdarowani. Mysle, ze majac wkretarke na baterie mozna podjechac do lasu i "podlaczyc" 2l butelke i isc na spacer. Z nowego kranu butelka napelni sie bardzo szybko. Niestety minusem takiej wody jest to, ze dosc szybko sie psuje i nie wiem czy zwykla pasteryzacja zatrzyma ten proces. Nie udalo mi sie sprawdzic jak doilem brzozy ostatnim razem ;)
N.Grzebisz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Też właśnie słyszałam, że ona szybko się psuje i przez to nie można jej jakos przechowywać dlugo. Niby wody brzozowe sprzedawane w sklepach są w jakis sposób konserwowane, ale jak to jest z tymi domowymi sposobami, to trzeba byloby sprawdzic. Ja niestety tymczasowo nie mam mozliwości wypadu i tylko pozazdrościć takich rarytasów :)
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

Kiedys mozna bylo kupic wode brzozowa w kiosku lub drogerii. Pijacy ja osobnicy nie byli raczej wysoce szanowanymi czlonkami spoleczenstwa. Trzeba jednak przyznac ze oni pierwsi odkryli regeneracyjne dzialanie wody brzozowej. Czasami byl to jedyny ratunek przed 13 :hej:

PS. Dla mlodszych forumowiczow polecam sprawdzic w filmie "Mis", scene w kiosku ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ