Komentarz do artykułu Woda kokosowa - cudowny izotonik?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Możecie podać jakiś przykład tej "100-procentowo naturalnej wody pochodzącej prosto z orzecha kokosowego"? Bo u mnie w okolicznych sklepach chyba to nie występuje. Kupiłem może 3 razy "wodę kokosową" w jakiejś promocji i za każdym razem żałowałem, że znowu dałem się nabrać. Trzeba było dużo wyobraźni, żeby doszukać się w nim smaku wody z kokosa. Skład podany na puszce też nie zachęcał. Ot, kolejny napój promowany tak, jak promowano już wiele innych. Po prostu jeszcze jedna gałąź (gałązka) przemysłu spożywczego.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
KamilZ
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja kupiłem w Carrfourze, nazwy nie pamiętam, ale mogę sprawdzić.
Kilka dni temu kupiłem też kokosa i sprobowałem wody pierwszy raz.

Dla mnie smakuje tak samo, ale może mam mniej wyrobione podniebienie?
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ze względów ekologicznych (należy jeść to co miejscowe), u nas lepsza byłaby woda brzozowa ;P

10 zeta za pół litra to cena dość zaporowa, za tyle można mieć 2 dobre lub 1 wyśmienite piwko,
które pewnie jest lepszym izotonikiem :>
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
Awatar użytkownika
mow_mi_stefan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 4:09

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Możecie podać jakiś przykład tej "100-procentowo naturalnej wody pochodzącej prosto z orzecha kokosowego"?
Ja w lecie przy upałach parę razy kupiłem z ciekawości takie coś http://shopxclusiv.at/essen-und-trinken ... tur-250-ml

ps. Generalnie IMHO kolejna legenda "superfood". Wole kranówkę z cytryną, solą i miodem
czuj duch, Paweł
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
N.Grzebisz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Woda kokosowa, nie z koncentratu to np. coco vit. W sklepach internetowych łatwo takie dostać, należny tylko zwrócić uwagę żeby nie był z koncentratu. Woda brzozowa jest super, tylko tez podobnie kosztuje jak kokosowa, a samemu trudno o pozyskanie. Piwko tak, tylko mocno rozcieńczone, wtedy działa. Tylko czy woda z piwkiem jest jeszcze smaczna ?:P
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

naturalny izotonik? Kwas buraczany. Za 6 PLN 3-4 kg buraków i za 7 dni mamy 4-5 litrów izo :). Ja piję na czczo i po tym biegam. Węgli jest trochę i nawet na mocniejszy trening wystarczy :).
N.Grzebisz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Też dobry, do tego mocno odkwaszający.
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Lisciasty pisze:Ze względów ekologicznych (należy jeść to co miejscowe), u nas lepsza byłaby woda brzozowa ;P
Dokładnie.
Lisciasty pisze:10 zeta za pół litra to cena dość zaporowa, za tyle można mieć 2 dobre lub 1 wyśmienite piwko,
które pewnie jest lepszym izotonikiem :>
Albo z 5kg buraków, które nie musiały płynąć z drugiej półkuli.
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: 3:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

"w przypadku skutków odwodnienia oraz anemii dobroczynne działanie wykazuje zawartość potasu,"

Czy mogę prosić o rozwinięcie tego stwierdzenia? Jaki wpływ ma potas na anemię?
N.Grzebisz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Anemia o odwodnienie powodują słabszą pracę mięśniową, np w obrębie serca szybsze bicie, dodatkowe skurcze. Potas działa na sprawność pompy sodowo - potasowej odpowiedzialnej na neuroprzekaźnictwo. Stąd połączenie.
N.Grzebisz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Neurprzekaźnictwo a więc i pobudzenie mięśni. Stąd zależność dobroczynnego wpływu potasu na te dwie rzeczy.
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie interesuje mnie odwodnienie tylko anemia. Pytam, bo mam anemię i jednocześnie niskie ciśnienie i raczej wolniejsze bicie serca (może to od biegania), więc nie wiem, czy potrzebny jest mi jakiś dodatkowy potas czy wprost przeciwnie.
N.Grzebisz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

MEL. pisze:Nie interesuje mnie odwodnienie tylko anemia. Pytam, bo mam anemię i jednocześnie niskie ciśnienie i raczej wolniejsze bicie serca (może to od biegania), więc nie wiem, czy potrzebny jest mi jakiś dodatkowy potas czy wprost przeciwnie.
Odpowiedziałam na to pytanie. I odwodnienia i anemii skutki w tym aspekcie są podobne. Zapraszam do indywidualnej konsultacji.
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki za propozycję konsulatacji, ale mam swoich lekarzy.
Natomiast chciałabym wyjaśnić tezy zawarte w artykule, który przeczyta być może więcej osób, niż tylko ja i dlatego jeszcze raz pytam:

"w przypadku skutków odwodnienia oraz anemii dobroczynne działanie wykazuje zawartość potasu,"

Czy mogę prosić o rozwinięcie tego stwierdzenia? Jaki wpływ ma potas na anemię?
Nie chodzi mi o to jakie są skutki anemii, bo w przypadku biegania pierwszym skutkiem jest osłabienie, niemożliwość kontynuowania wysiłku, senność, "brak sił", a nawet wrażenie duszenia się, gdyż zaburzony jest transport tlenu do mięśni z powodu braku transportera jakim jest hemoglobina. Jeszcze nigdy nie stwierdziłam u siebie efektu wzmożonego bicia serca czy jakiś skurczów.
Z tego co się orientuję i doświadczam od wielu lat, to pozytywny wpływ na uniknięcie anemii i jego skutków ma żelazo, witamina C, B12 oraz kwas foliowy, które wspomagają budowę i odbudowę ferrytyny i czerwonych krwinek. Nigdy nie słyszałam nic o potasie.

Pisanie w artykule taki frazesów jak:
nie zawiera laktozy i jest antyalergiczna,
wspomaga usuwanie etanolu z organizmu,
reguluje, nawilża i zapobiega starzeniu się skóry

wydaje mi się dość naciągane, bo o braku laktozy można pisać też na butelkach z colą, antyalergiczna może być za wyjatkiem osób uczulonych na kokosa, a resztę tych informacji można dać na każdej butelce ze zwykłą wodą. A etanol w ogranizmie to nie taka straszna rzecz, niektórzy nawet specjalnie pija alkohol, aby etanol był i był.

Nie tam, żebym była jakąś przeciwniczką wody z kokosa. Sama nie spożywam z powodów ekonomicznych i ekologicznych.
Chciałabym jednak przeczytać rzeczowy artykuł na tym portalu związanym ze sportem, tymczasem odnoszę wrażenie, że czytam jakiś poradnik dla nastolatki.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ