Komentarz do artykułu Czy ten zegarek zawojuje rynek? Polar V800 z GPS

peryB4
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:34
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, Jak jest z ładowaniem baterii. Wiem ze bateria ma wytrzymać 300 ładowan, ale nie wiem jak to mam interpretować :/ Czy jedno ładowanie liczone jest od podłaączenie zegraka do komputera ??? czy jeżeli jest ladowane od np. 10% do 100%
New Balance but biegowy
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Podaj proszę źródło tej informacji :orany:
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
peryB4
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:34

Nieprzeczytany post

Wpisz sobie w google instrukcje i sobie przeczytaj, po 300 ładowanaich bateria ma słabnąc ale mi nie chodzi o to tylko o tym jak jest liczony jeden cykl ladowania baterii
kerech
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ano jest - faktycznie. Strona 110, ale cholera wie jak to interpretować i czy to dużo czy mało?
Duncan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hej,

2 dni temu dostałem swojego v800, na początku mnie niemiło zaskoczył bo nie chciał się ładować ale podwójny reset rozwiązał sprawę.

Mam pytanie o trening bo jeszcze nie udało mi się tego ustawić tak jakbym tego chciał. W garminie 305 ustawiałem sobie trening dla biegu ciągłego na 7km w tempie 4:10-4:20
Krok 1: Rozgrzewka bez celu, do naciśnięcia przycisku
Krok 2: jak w poprzednim kroku wcisnąłem przycisk to pokazywał się ekran z moim aktualnym tempem i zegarek mi odliczał ile mi zostało z tych 7km do przebiegnięcia
Krok 3: jak zrobiłem te 7km to znowu było schłodzenie bez celu do naciśnięcia przycisku, jak wciskałem to kończył trening.

Czy można tak zrobić w polarze? Wiem że w interwałach można ustawić następna faze "manualnie" ale którym przyciskiem? Mam przytrzymać LIGHT i tam wybrać następna faze? Czyli w Flow mam ustawić rozgrzewkę na 60 minut i się przełączyć na następna fazę po 15 min jak zwykle to robiłem czy można to inaczej rozwiązać?
Awatar użytkownika
div
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Duncan pisze:Hej,

2 dni temu dostałem swojego v800, na początku mnie niemiło zaskoczył bo nie chciał się ładować ale podwójny reset rozwiązał sprawę.

Mam pytanie o trening bo jeszcze nie udało mi się tego ustawić tak jakbym tego chciał. W garminie 305 ustawiałem sobie trening dla biegu ciągłego na 7km w tempie 4:10-4:20
Krok 2: jak w poprzednim kroku wcisnąłem przycisk to pokazywał się ekran z moim aktualnym tempem i zegarek mi odliczał ile mi zostało z tych 7km do przebiegnięcia
Krok 3: jak zrobiłem te 7km to znowu było schłodzenie bez celu do naciśnięcia przycisku, jak wciskałem to kończył trening.

Czy można tak zrobić w polarze? Wiem że w interwałach można ustawić następna faze "manualnie" ale którym przyciskiem? Mam przytrzymać LIGHT i tam wybrać następna faze? Czyli w Flow mam ustawić rozgrzewkę na 60 minut i się przełączyć na następna fazę po 15 min jak zwykle to robiłem czy można to inaczej rozwiązać?
Można to ustawić we flow, przy ustawianiu fazy jest opcja czy do nastepnej ma przechodzić automatycznie czy manualnie, jak ustawisz manualnie to chyba wyskakuje komunikat kliknij przycisk start żeby rozpocząć kolejna fazę, jak ustawisz na 15min to komunikat będzie po 15min ale jak ustawisz na 60min to chyba właśnie gdzieś w opcjach trzeba szukać przejdź do nastepnęj fazy (przycisk ligth). Ale chyba jest jeden problem taki, że w definiowanym treningu nie jest pokazywane tempo bieżącej fazy i trzeba sobie ręcznie dodatkowo jeszcze zrobić lapa.

No ale dla takiego treningu jak dałeś to akurat nie widzę sensu definiowania treningu, ja mam jeden z widoków ustawiony tak: czas odcinka, tempo odcinka, dystans odcinka, tętno. Na początku widzę czas/dystans/tempo rozgrzewki, klikam lap i mam czas/dystans/tempo odcinka, klikam lap i mam czas/dystans/tempo schłodzenia, potem we flow są wszystkie trzy odcinki osobno pokazane.
36:20 1:19:45 2:53:10
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:39:21
Życiówka w maratonie: 03:01:54

Nieprzeczytany post

div pisze:
Duncan pisze:Hej,

Czy można tak zrobić w polarze? .
To co napisał div zgadza się w 100%. Przy automatycznym lapowaniu nie zobaczysz niestety szczegółów fazy. Jak chcesz to robić, to wykonuj dodatkowy lap ręczny, po przełączeniu się automatycznego. Ale Twój trening ma bardzo prostą strukturę, więc nie ma sensu bawić się w ustawienia faz, tylko ogarnąć to poprzez odpowiednie ustawienie ekranów treningowych. Ewentualnie spróbuj zabawy opcją Timer, bo tam można ustawić prostszą wersję interwałów (ale osobiście nie wiem jak to działa w praktyce).
Obrazek
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przy automatycznym lapowaniu nie zobaczysz niestety szczegółów fazy.
Spokojnie zobaczysz, masz stare dane :spoczko:

Tu przykład z ostatnio zaplanowanych przeze mnie 6x przebieżki - wszystko to fazy automatyczne:
Obrazek

10 min rozgrzewka, 6x przebieżki na 1min spokojnie i 8km spokojnego biegu na koniec.

Oczywiście kliknięcie na każdą z faz pokazuje szczegóły:

Obrazek
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
div
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

keiw pisze:Spokojnie zobaczysz, masz stare dane :spoczko:
A mam pytanie odnośnie tych faz, bo dawno nie robiłem, czy jak ustawie trening gdzie zależy mi na trzymaniu tempa np 3km + 2km + 1km z jakimiś tam przerwami na trucht, to czy tempo pokazywane jest dla bieżącej fazy czy trzeba sobie dodatkowo ręcznie lapować? Wiem, że to jest wszystko we flow pokazane, ale nie podobało mi się za bardzo wcześniej, że musiałem dodatkowo ręcznie lapować.
ijon pisze:Ewentualnie spróbuj zabawy opcją Timer, bo tam można ustawić prostszą wersję interwałów (ale osobiście nie wiem jak to działa w praktyce).
W zegarku można korzystać z opcji "Timer interwałowy" - w zasadzie ja tylko tego używam do treningów, można ustawić trening typu 6x1km na przerwie 3min, ogólnie ustawia się timer1 i timer2 i to jest na treningu powtarzane automatycznie w koło, dla każdego timera ustawia się albo dystans albo czas, tempo pokazywane jest dla bieżącego odcinka i nie trzeba nic dodatkowo klikać. Wg mnie działa to bardzo dobrze - dla mnie tak samo powinien działać trening definiowany we flow ale może nie każdemu zależy na tempie bieżącego odcinka, może ktoś definiuje całkiem inaczej treningi niż ja i może wtedy rozwiązanie jakie teraz jest ma sens.
kerech
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

div pisze:
keiw pisze:Spokojnie zobaczysz, masz stare dane :spoczko:
A mam pytanie odnośnie tych faz, bo dawno nie robiłem, czy jak ustawie trening gdzie zależy mi na trzymaniu tempa np 3km + 2km + 1km z jakimiś tam przerwami na trucht, to czy tempo pokazywane jest dla bieżącej fazy czy trzeba sobie dodatkowo ręcznie lapować? Wiem, że to jest wszystko we flow pokazane, ale nie podobało mi się za bardzo wcześniej, że musiałem dodatkowo ręcznie lapować.
ijon pisze:Ewentualnie spróbuj zabawy opcją Timer, bo tam można ustawić prostszą wersję interwałów (ale osobiście nie wiem jak to działa w praktyce).
W zegarku można korzystać z opcji "Timer interwałowy" - w zasadzie ja tylko tego używam do treningów, można ustawić trening typu 6x1km na przerwie 3min, ogólnie ustawia się timer1 i timer2 i to jest na treningu powtarzane automatycznie w koło, dla każdego timera ustawia się albo dystans albo czas, tempo pokazywane jest dla bieżącego odcinka i nie trzeba nic dodatkowo klikać. Wg mnie działa to bardzo dobrze - dla mnie tak samo powinien działać trening definiowany we flow ale może nie każdemu zależy na tempie bieżącego odcinka, może ktoś definiuje całkiem inaczej treningi niż ja i może wtedy rozwiązanie jakie teraz jest ma sens.
Div - w obu przypadkach jest tak jak piszesz, czyli:

1. Dla ustawionych interwałów przez Flow - musisz lapować ręcznie (ale umówmy się to nie jest wielki problem) - ale fazy ładnie są widoczne w programie.
2. Dla "Timer interwałowy" - nie trzeba nic klikać a ustawienia powtarzane są automatycznie w koło. Tylko o ile się nie mylę (kto wie niech mnie naprostuje) te fazy z kolei nie są widoczne potem we flow?
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

keiw pisze:
Przy automatycznym lapowaniu nie zobaczysz niestety szczegółów fazy.
Spokojnie zobaczysz, masz stare dane :spoczko:
Keiw, a skąd wiesz w czasie w treningu jakie masz tempo odcinka, ile już przebiegłeś, albo jakie masz tętno danego odcinka??? Nawet Polar twierdzi oficjalnie, że nie da się tego zobaczyć przy automatach, więc ciekawi mnie jak Ty to sprawdzasz :-)
Obrazek
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kerech pisze: 1. Dla ustawionych interwałów przez Flow - musisz lapować ręcznie (ale umówmy się to nie jest wielki problem) - ale fazy ładnie są widoczne w programie.
Umówmy się jednak, że nie masz racji i to jest problem. Automatyczne przełączanie nie działa od początku istnienia v800, choć jest to flagowy model Polara (niby dla profesjonalistów). Taką funkcje ma większość starych modeli, wliczając "starożytny" RC300x, który wciąż mam w szufladzie.
Obrazek
Awatar użytkownika
div
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

kerech pisze:1. Dla ustawionych interwałów przez Flow - musisz lapować ręcznie (ale umówmy się to nie jest wielki problem) - ale fazy ładnie są widoczne w programie.
To już nawet nie o to chodzi czy to problem czy nie zalapować, ale wolałbym to mieć automatycznie skoro to zdefiniowałem. Dawno tego nie używałem, ale kiedyś pamiętam, że nie dało się zalapować ręcznie na ekranie podsumowania fazy i trzeba było czekać, aż ten ekran zniknie. U mnie to wyglądało tak, że przez te 5 sekund biegłem patrząc w zegarek aż zniknie podsumowanie i lapowałem. Na podsumowaniu nawet nie było czasu fazy, jak już to wiedziałem to patrzyłem w zegarek przed końcem, żeby wiedzieć w jakim czasie zrobiłem odcinek. Dodatkowo jak zobaczyłem, że po treningu ani w zegarku ani we flow nie ma żadnego podsumowania faz to się całkiem do tego zraziłem. Zrobiłem trening "zajezdnie" 3x1600 i nie wiedziałem jak wyszło. Wiem, że są suwaczki i się tym musiałem bawić ale wolałbym to mieć od razu czarno na białym. Teraz jak już we flow są podsumowania to definiowanie treningu ma jakiś sens, ale mi i tak wystarcza na razie timer, może jak będę coś skomplikowanego chciał ustawić to wtedy znowu tego użyję.
kerech pisze:2. Dla "Timer interwałowy" - nie trzeba nic klikać a ustawienia powtarzane są automatycznie w koło. Tylko o ile się nie mylę (kto wie niech mnie naprostuje) te fazy z kolei nie są widoczne potem we flow?
Są widoczne we flow tak samo jak okrążenia lapowane ręczne, czyli pierwsza zakładka międzyczasów nazywa się Okrążenia i tam to jest podzielone wg tego jak było ustawione w timerze. Ten timer to trochę jakby takie automatyczne ustawianie ręcznego lapowania.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ijon pisze: Keiw, a skąd wiesz w czasie w treningu jakie masz tempo odcinka, ile już przebiegłeś, albo jakie masz tętno danego odcinka??? Nawet Polar twierdzi oficjalnie, że nie da się tego zobaczyć przy automatach, więc ciekawi mnie jak Ty to sprawdzasz :-)
Mam footpoda i tempo łatwo mi kontrolować.
Tętno widzę bieżące więc to nie problem.
Przecież to ile przebiegniemy w danej fazie to widać.
Na podanym przykładzie w ostatniej fazie miałem 8km spokojnego biegu i zegarek odlicza odległość od 8km w dół pokazując ile jeszcze zostało. W Fazach czasowych odliczany jest czas.

Analizę szczegółową robię po biegu po synchronizacji we Flow :bum:
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

keiw pisze:
Mam footpoda i tempo łatwo mi kontrolować.
Tętno widzę bieżące więc to nie problem.
Przecież to ile przebiegniemy w danej fazie to widać.
Na podanym przykładzie w ostatniej fazie miałem 8km spokojnego biegu i zegarek odlicza odległość od 8km w dół pokazując ile jeszcze zostało. W Fazach czasowych odliczany jest czas.

Analizę szczegółową robię po biegu po synchronizacji we Flow :bum:
Ale ja przecież pytam o wartości średnie odcinka. Co mi po informacji, że właśnie teraz mam tempo 3:40? Ja chce wiedzieć czy np. po 4 minutach mam takie tempo średnie, a więc czy mam trening wg założeń. Żeby zobaczyć jakiekolwiek dane średnie (bo chwilowe to jedyne ciekawostka), to trzeba ustawić sobie w FLOW widoki ekranów treningowych zaczynające się od słowa "automatyczne", np. Automatyczny dystans okrążenia, Automatyczna średnia prędkość, itp. I w tym momencie oprogramowanie Polara nie jest w stanie tutaj nic wyświetlić, tzn fazy będą się zmieniać, ale na ekranie zegarka będziesz mieć puste pola (testowałem to jeszcze w zeszłym tygodniu).

Pytam Cię bez złośliwości. Jeśli potrafisz w czasie treningu z autolapami śledzić jak trening faktycznie przebiega, to będę bardzo wdzięczny za info. Dla mnie robienie lapów ręcznych po autolapach to bardzo duży dyskomfort - zwłaszcza jak zacznę sezon jesienno-zimowy.
Obrazek
ODPOWIEDZ