ból łydki

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
ak47pr0
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam jestem początkującym biegaczem i biegam na zaledwie 4km i mam pewien problem około 2 kilometra zaczyna boleć mnie lewa łydka ból narasta z każdym krokiem bardziej jakby mięsień drętwiał a prawa łydka nic chciałbym dowiedzieć się co może od tego zależeć od bardziej zaawansowanych biegaczy może moim zdaniem odpowiadać za to to że lewą nogą biegam strasznie płasko. Dziękuję za poświęcony czas na przeczytanie tych wypocin i mam nadzieje że ktoś udzieli jakiejś rady :usmiech:
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Ciężko powiedziećð co to może być, ale można próbowac coś zaradzić. :)

Doraźnie, po bieganiu przykładaj do łydki zimne (mroźne) okłady. Najlepsze są do tego coldpacki (wygoogluj sobie co to).
Po bieganiu rozciąganie z akcenten ma ćwiczenia 1, 2 i 5.

Jeżeli łydka po biegu nie boli to wzmocnij mięśnie łydki poprzez wspięcia na place (na początek obunóż, później na jedenj nodze). Najlepiej wykonywać taie ćwiczenia to wcześniejszym rozgrzaniu czyli np. po biegu. Jeśli masz możliwość to wykonuj te wspięcia na palce na jakimś schodku (palce na schodku, pięty wiszą w powietrzu). Opuszczaj pięty poniżej poziomu palców. Wznowsy dość dynamicznie, opuszczanie powoli.
Krzysiek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ