Komentarz do artykułu Czy ten zegarek zawojuje rynek? Polar V800 z GPS
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 50:47
- Życiówka w maratonie: brak
Czym się różni Autom. śr. prędkość/tempo okrąż. od Prędkość/tempo okrążenia, ktoś już sprawdzał?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
automatyczna podaje ci na bieżącą średnią z jaką biegniesz licząc od autolapa do danej chwili
-
- Wyga
Dzięki za szybką odpowiedź, ja akurat Automatyczne zapisywane okrążenia mam wyłączone.puchatek391 pisze:automatyczna podaje ci na bieżącą średnią z jaką biegniesz licząc od autolapa do danej chwili
Ostatnio zmieniony 14 paź 2015, 15:59 przez LukaszKoziny, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Zaprawiony W Bojach
Dla mnie to jest jedna z ważniejszych wartości przy autolapie na 1km, ponieważ dzięki niej mniej wiecej wiem z jakim czasem ukończę odcinek, działa znacznie lepiej niż tempo chwilowe które nie jest precyzyjne (przynajmniej jak nie używamy footpoda)
-
- Wyga
Potwierdzam. Tempo chwilowe w GPS z racji swoich ograniczeń działa tak jak działa... Stąd właśnie też w większości korzystam z automatycznejpuchatek391 pisze:Dla mnie to jest jedna z ważniejszych wartości przy autolapie na 1km, ponieważ dzięki niej mniej wiecej wiem z jakim czasem ukończę odcinek, działa znacznie lepiej niż tempo chwilowe które nie jest precyzyjne (przynajmniej jak nie używamy footpoda)
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:39:21
- Życiówka w maratonie: 03:01:54
Wg mnie tu ważniejsza jest inna kwestia. Trzeba odróżnić prosty autolap (automatyczny lap wykonywany zawsze o takie same kryteria, np. co 1 km) od lapa wykonywanego automatycznie wg zdefiniowanych przez nas parametrów (np. 3 km wolno, 15 minut próg, 1 km wolno, 1km tempo M, itp.). Ta druga opcja nie działa, bo Polar nie potrafi wtedy wyświetlić w czasie trwania treningów danych tych lapów. Nie wiadomo zatem jakie mamy średnie tempo progu albo ile już przebiegliśmy. Dowiemy się jedynie, że lap się skończył i przez te 2 sekundy widać będzie średnie tempo całego odcinka. Dokładne wyniki zobaczymy dopiero po treningu w flow, co jest sukcesem, bo jeszcze rok temu nawet to nie działało. To co napisałem oznacza wg mnie, że Polar dostarcza produkt o niepełnej specyfice, bo trudno mówić, żeby v800 miał funkcje interwałów z prawdziwego zdarzenia.puchatek391 pisze:automatyczna podaje ci na bieżącą średnią z jaką biegniesz licząc od autolapa do danej chwili
Ostatnio napisałem nawet do Polara zaczepnie w jaki sposób mam ustawić zegarek, aby widzieć zdefiniowane fazy treningu przy automatycznym przełączaniu (żeby widzieć czy biegnę w zakresie) Dostałem odpowiedź, "Niestety obecnie nie jest to możliwe" (!!!!!!!)
-
- Wyga
ijon pisze:Wg mnie tu ważniejsza jest inna kwestia. Trzeba odróżnić prosty autolap (automatyczny lap wykonywany zawsze o takie same kryteria, np. co 1 km) od lapa wykonywanego automatycznie wg zdefiniowanych przez nas parametrów (np. 3 km wolno, 15 minut próg, 1 km wolno, 1km tempo M, itp.). Ta druga opcja nie działa, bo Polar nie potrafi wtedy wyświetlić w czasie trwania treningów danych tych lapów. Nie wiadomo zatem jakie mamy średnie tempo progu albo ile już przebiegliśmy. Dowiemy się jedynie, że lap się skończył i przez te 2 sekundy widać będzie średnie tempo całego odcinka. Dokładne wyniki zobaczymy dopiero po treningu w flow, co jest sukcesem, bo jeszcze rok temu nawet to nie działało. To co napisałem oznacza wg mnie, że Polar dostarcza produkt o niepełnej specyfice, bo trudno mówić, żeby v800 miał funkcje interwałów z prawdziwego zdarzenia.puchatek391 pisze:automatyczna podaje ci na bieżącą średnią z jaką biegniesz licząc od autolapa do danej chwili
Ostatnio napisałem nawet do Polara zaczepnie w jaki sposób mam ustawić zegarek, aby widzieć zdefiniowane fazy treningu przy automatycznym przełączaniu (żeby widzieć czy biegnę w zakresie) Dostałem odpowiedź, "Niestety obecnie nie jest to możliwe" (!!!!!!!)
Ijon, ależ w prosty sposób można sobie ustawić ekrany w taki sposób, że wskażą Ci dokładny czas każdego interwału. Przykładowo ja mam taki ekran:
- Dystans okrążenia
- prędkość/tempo okrążenia
- Tętno
(na Twoje potrzeby możesz sobie jeszcze dodać "czas okrążenia" lub "tempo chwilowe")
Co to daje? Otóż dokładnie to co potrzebujesz. Przykładowo zegarek Ci sygnalizuje 3km wolno. Wciskasz lap (środkowy guzik) i na tym ekranie masz liczone wszystko od 0. Kończysz 3km zegarek Ci mówi 15 min próg - wciskasz lap i znów od zera. Także dokładnie wiesz ile biegniesz dany próg.
Przetestuj i daj znać czy to jest to o co Ci chodziło.
Tak swoją drogą - Ijon Twój wpis dał mi trochę przemyśleń. Otóż ta cała technologia, super wypaśne sprzęty itd. zamykają nas w schematach i wyłączają myślenie. Przecież interwał można zrobić za pomocą zwykłego stopera. Baa za pomocą stopera można zrobić setki ćwiczeń i zaawansowanych planów wystarczy tylko trochę włączyć wyobraźnie. Co więc dopiero można zrobić z zegarkiem z GPS za ponad 1000 zł? No jestem przekonany, że wiele (oczywiście biorąc pod uwagę ograniczenia GPS)
Teraz ludzie oburzają się, że jakiś przedmiot nie ma funkcji, której potrzebują za jednym kliknięciem - wszystko ma być proste tak aby nie trzeba było myśleć. A z reguły wystarczy trochę się zastanowić aby okazało się, że jest wszystko to czego potrzebujemy.
Ijon - to nie jest absolutnie do Ciebie - dziwi mnie bardzo za to odpowiedź Polara, który sam jak widać jest zamknięty w tych schematach, nie chce mu się pomyśleć. a co grosza widocznie sami nie wiedzą do końca co robią. A przecież taką funkcję mają (tylko niedostępną za 1 klikiem).
Nie jestem obrońcą v800 ma parę mankamentów, ale cały czas uważam, że jest to rewelacyjny zegarek, a pisanie, że nie można na nim zrobić interwałów uważam za nieprawdziwe
-
- Wyga
Ijon dobrze wie, że można tak zrobić, ale ma problem, bo nie robi się to automatem, tylko trzeba wcisnąć ręcznie lapa i co gorsza traci się na tym sekundy. Temat jest wałkowany od chyba roku.kerech pisze:ijon pisze:Wg mnie tu ważniejsza jest inna kwestia. Trzeba odróżnić prosty autolap (automatyczny lap wykonywany zawsze o takie same kryteria, np. co 1 km) od lapa wykonywanego automatycznie wg zdefiniowanych przez nas parametrów (np. 3 km wolno, 15 minut próg, 1 km wolno, 1km tempo M, itp.). Ta druga opcja nie działa, bo Polar nie potrafi wtedy wyświetlić w czasie trwania treningów danych tych lapów. Nie wiadomo zatem jakie mamy średnie tempo progu albo ile już przebiegliśmy. Dowiemy się jedynie, że lap się skończył i przez te 2 sekundy widać będzie średnie tempo całego odcinka. Dokładne wyniki zobaczymy dopiero po treningu w flow, co jest sukcesem, bo jeszcze rok temu nawet to nie działało. To co napisałem oznacza wg mnie, że Polar dostarcza produkt o niepełnej specyfice, bo trudno mówić, żeby v800 miał funkcje interwałów z prawdziwego zdarzenia.puchatek391 pisze:automatyczna podaje ci na bieżącą średnią z jaką biegniesz licząc od autolapa do danej chwili
Ijon, ależ w prosty sposób można sobie ustawić ekrany w taki sposób, że wskażą Ci dokładny czas każdego interwału. Przykładowo ja mam taki ekran:
- Dystans okrążenia
- prędkość/tempo okrążenia
- Tętno
(na Twoje potrzeby możesz sobie jeszcze dodać "czas okrążenia" lub "tempo chwilowe")
Co to daje? Otóż dokładnie to co potrzebujesz. Przykładowo zegarek Ci sygnalizuje 3km wolno. Wciskasz lap (środkowy guzik) i na tym ekranie masz liczone wszystko od 0. Kończysz 3km zegarek Ci mówi 15 min próg - wciskasz lap i znów od zera. Także dokładnie wiesz ile biegniesz dany próg.
Przetestuj i daj znać czy to jest to o co Ci chodziło.
Tak swoją drogą - Ijon Twój wpis dał mi trochę przemyśleń. Otóż ta cała technologia, super wypaśne sprzęty itd. zamykają nas w schematach i wyłączają myślenie. Przecież interwał można zrobić za pomocą zwykłego stopera. Baa za pomocą stopera można zrobić setki ćwiczeń i zaawansowanych planów wystarczy tylko trochę włączyć wyobraźnie. Co więc dopiero można zrobić z zegarkiem z GPS za ponad 1000 zł? No jestem przekonany, że wiele (oczywiście biorąc pod uwagę ograniczenia GPS)
Teraz ludzie oburzają się, że jakiś przedmiot nie ma funkcji, której potrzebują za jednym kliknięciem - wszystko ma być proste tak aby nie trzeba było myśleć. A z reguły wystarczy trochę się zastanowić aby okazało się, że jest wszystko to czego potrzebujemy.
Ijon - to nie jest absolutnie do Ciebie - dziwi mnie bardzo za to odpowiedź Polara, który sam jak widać jest zamknięty w tych schematach, nie chce mu się pomyśleć. a co grosza widocznie sami nie wiedzą do końca co robią. A przecież taką funkcję mają (tylko niedostępną za 1 klikiem).
Nie jestem obrońcą v800 ma parę mankamentów, ale cały czas uważam, że jest to rewelacyjny zegarek, a pisanie, że nie można na nim zrobić interwałów uważam za nieprawdziwe
-
- Wyga
@LukaszKoziny Ty tak na poważnie z tym wciskaniem lapa i traceniem sekund? No proszę Cię - gdzie Ty tracisz sekundy (!?) na wciśnięciu jednego przycisku na zegarku ? Z drugiej strony co to za problem wcisnąć przycisk na zegarku? Czy serio już wszystko musi się dziać automatycznie?LukaszKoziny pisze:
Ijon dobrze wie, że można tak zrobić, ale ma problem, bo nie robi się to automatem, tylko trzeba wcisnąć ręcznie lapa i co gorsza traci się na tym sekundy. Temat jest wałkowany od chyba roku.
No dobra nawet zakładając, że tracisz na tym te sekundy - to odlicz sobie to od treningu... albo powalcz o te cenne sekundy. Zapunktuje to w przyszłości na zawodach.
Ludzie zegarek z GPS to nie wyrocznia, jeżeli na treningu wskaże nawet o 10s mniej to nie znaczy, że trening jest zmarnowany. No naprawdę nie dajcie się zamknąć w szponach technologii bo zaraz wszyscy potracimy zdrowy rozsądek
-
- Zaprawiony W Bojach
Panowie da sie podczas treningu wyłączyć wibracje, a później je włączyć bo w podręcznym menu tylko dźwięki znalazłem :/ ??
-
- Wyga
Da się, tylko musisz wstrzymać rejestrowanie.puchatek391 pisze:Panowie da sie podczas treningu wyłączyć wibracje, a później je włączyć bo w podręcznym menu tylko dźwięki znalazłem :/ ??
-
- Zaprawiony W Bojach
LukaszKoziny pisze:Da się, tylko musisz wstrzymać rejestrowanie.puchatek391 pisze:Panowie da sie podczas treningu wyłączyć wibracje, a później je włączyć bo w podręcznym menu tylko dźwięki znalazłem :/ ??
hahahaha , czyli sie nie da
-
- Wyga
Kolejny "problem", którego nie ma.puchatek391 pisze:hahahaha , czyli sie nie daLukaszKoziny pisze:Da się, tylko musisz wstrzymać rejestrowanie.puchatek391 pisze:Panowie da sie podczas treningu wyłączyć wibracje, a później je włączyć bo w podręcznym menu tylko dźwięki znalazłem :/ ??
Uściślając: wstrzymanie rejestrowania nie powoduję zakończenia treningu.
Na pytanie czy podczas treningu można wyłączyć, lub włączyć wibrację, odpowiedź brzmi - tak, można!