Komentarz do artykułu Czy ten zegarek zawojuje rynek? Polar V800 z GPS

TomBod
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:23
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

kerech pisze: Z mojego punktu widzenia opcja średnio przydatna - tym bardziej, że powiadomienia nie działają w trakcie treningu, a to akurat mogłoby być jeszcze jakoś pożyteczne (np. w trakcie jazdy na rowerze).
Ale ciekaw jestem opinii innych - może znajdą jakieś pożyteczniejsze strony ;)
Używam tej opcji np. w takiej oto sytuacji: zakupy z żoną w jakiejś galerii. Pewnie i dla Was to ulubione zajęcie :-)
Wtedy najczęściej wylogowuję się do kina albo łażę sam po sklepach rtv i sportowych.
Umawiamy się wtedy z żoną na kontakt via SMS, że damy sobie znać kiedy przyjdzie czas się odnaleźć i spadać do domu.

W tym, może niezauważalnym aż tak bardzo, ale jednak panującym w takim obiekcie zgiełku i hałasie, nie słychać telefonu a i wibracja może czasem ujść uwadze.
Wtedy takie powiadomienie na zegarku jest przydatne, bo rzut oka na zegarek łatwo zrobić co jakiś czas i szybko taką przychodzącą informację się wychwytuje.
Ale zgoda - corowa funkcjonalność to z pewnością nie jest, i w aspekcie sportu też ją trudno lokować :-)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Klimo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:32
Życiówka w maratonie: 3:22:07

Nieprzeczytany post

kerech pisze:Dla zainteresowanych - jest nowa aktualizacja dla v800. Dodali powiadomienia dla Androida
http://updates.polar.com/2015/10/polar- ... fications/

Z mojego punktu widzenia opcja średnio przydatna - tym bardziej, że powiadomienia nie działają w trakcie treningu, a to akurat mogłoby być jeszcze jakoś pożyteczne (np. w trakcie jazdy na rowerze).
Ale ciekaw jestem opinii innych - może znajdą jakieś pożyteczniejsze strony ;)
Wszedłem sobie właśnie na stronę Polara, by to sprawdzić, rzeczywiście na Androida mówią wyraźnie, że nie ma powiadomień w czasie treningu, chodzi chyba o wszystkie rodzaje, łącznie z rozmowami przychodzącymi:

"The smart notifications feature allows you to get alerts about incoming calls, messages and notifications from apps onto your Polar device. You’ll get the same notifications on your Polar device that you get on your phone screen. Please note that you can’t receive any notifications during training sessions."

ale odgrzebałem info na temat IOSa na stronie Polara:

"When getting an alert, your Polar device will discreetly notify you by vibrating (V800) or with a sound (M400). When receiving a call, you can choose to answer, silence or decline it (only with iOS 8). Silencing just silences your Polar device, it won’t silence your phone. If a noti­fication arrives during a call alert, it will not be shown.

During a training session you can receive calls, and get navigation directions (only with Google maps) if you have Flow app running on your phone. You will not receive any notifications (email, calendar, apps etc.) during training sessions."

Nie próbowałem tego na razie poza dosłownie testem bez treningu na Iphonie córki - ale mamy zdaje się istotną różnicę, bo na iphonie w czasie treningu, czyli właśnie szczególnie podczas jazdy rowerem, telefon odebrać możemy. Będę to dzisiaj sprawdzał osobiście, chyba, że ktoś z Was ma już takie doświadczenia za sobą?
Dla mnie właśnie najważniejsze jest to, by powiadomienia o przychodzącym połączeniu były w czasie treningu.

Chyba jednak w końcu stanę się użytkownikiem Iphone'a...
10km: 39:32 (2015)
42,195km: 3:22:07 (2015)
1,9km + 90 km + 21,0975 km: 5:32:12 (2016)
TomBod
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Klimo pisze:Nie próbowałem tego na razie poza dosłownie testem bez treningu na Iphonie córki - ale mamy zdaje się istotną różnicę, bo na iphonie w czasie treningu, czyli właśnie szczególnie podczas jazdy rowerem, telefon odebrać możemy.
Tego nie rozumiem - możemy odebrać rozmowę na iPhonie w czasie treningu? A co miałoby w tym przeszkadzać? I czemu tylko na iPhonie się da, a na androidowym telefonie już nie?

Przed chwilą wykonałem kilka testów (iPhone 6, IOS 9.0.2 + V800).
Ani powiadomienia o mailach, ani sms'ach nie są wyświetlane na ekranie v800 podczas treningu.
Spojrzałem w czasie tych prób na telefon - sparowane i aktywne połączenie Bluetooth telefonu z zegarkiem przechodzi w tryb "niepołączone" jak tylko rozpoczyna się rejestracja treningu.
Po zakończeniu rejestracji urządzenia automatycznie znów się parują.
Awatar użytkownika
Klimo
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

przeprowadziłem właśnie króciuteńki test z połączonym Iphonem córki (5c, IOS 9.0.1), rozpocząłem "inny trening wewnątrz", czyli bez gpsa, pomiaru tętna też nie robiłem, ale w trakcie treningu wyświetliło się poprawnie połączenie przychodzące na V800, a o to właśnie chodzi.
Zwracam uwagę, że mówimy o połączeniu przychodzącym, i tylko o tym, bo tylko to Polar nam obiecuje, a żadnych innych notyfikacji ma nie być. Tombad napisał o smsach i mailach, czyli też nie.

Zrobię w najbliższym czasie test na zewnątrz, (jak mi córka na dłużej pożyczy teleton) test z GPSem i pomiarem tętna, ale właściwie jestem w tej chwili pewien tego, co producent obiecuje, czyli Iphone odbiera połączenie przychodzące w czasie treningu, a Android nie.
Podsumowując: jestem bardzo zadowolony, że chociaż Iphone to potrafi i bardzo niezadowolony, że Android nie. No i moją uwagę zwróciła również uwaga na stronie Polara, że testowali notyfikacje na Androidzie na "najpopularniejszych" modelach, czyli same topy: Samsung S5 i S6, Sony Z3 i LG G4, ale co do reszty to może co nieco działać inaczej. Sami nie są pewni. Dziwne. IOS zapewne jest pod względem komunikacji i stabilności pewniejszy.
TomBod
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Klimo pisze:przeprowadziłem właśnie króciuteńki test z połączonym Iphonem córki (5c, IOS 9.0.1), rozpocząłem "inny trening wewnątrz", czyli bez gpsa, pomiaru tętna też nie robiłem, ale w trakcie treningu wyświetliło się poprawnie połączenie przychodzące na V800, a o to właśnie chodzi.
Zwracam uwagę, że mówimy o połączeniu przychodzącym, i tylko o tym, bo tylko to Polar nam obiecuje, a żadnych innych notyfikacji ma nie być. Tombad napisał o smsach i mailach, czyli też nie.
Potwierdzam - zegarek sygnalizuje połączenia przychodzące nawet w czasie treningu z GPS.
Ale uwaga - tylko wtedy, jeśli spełniony jest warunek "if you have Flow app running on your phone"!
Jeśli na iPhonie Polar Flow nie jest włączone, komunikatu o połączeniu nie będzie.
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Mam pytanie do osób, które przeprowadziły choćby raz test wydolności w zegarku.
Jak oceniacie wiarygodność tych testów ?
Wczoraj byłem u kolegi, który ma V800 i pożyczył mi go na jeden dzień.
Zrobiłem sobie rano test wydolności uzyskując wynik 69 w jakiejś tam skali czegoś.
Nie jest to V02max bo chyba byłby to cud świata ale co to jest i czy nadaję się do biegania ? :hahaha:
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak zrobiłeś test na zegarku kolegi to nie jest on w ogóle wiarygodny.
Zegarek "uczy się" swojego użytkownika.

To co brane jest pod uwagę podczas testu:
Długotrwała aktywność fizyczna, tętno, zmienność rytmu serca w trakcie spoczynku,
płeć, wiek, wzrost, masa ciała – wszystkie te czynniki mają wpływ na wartość wskaźnika.
Co do "wiarygodności" to widzę po prostu, że używając przez rok zegarek i dokonując pomiarów oraz systematycznie biegając i ćwicząc, to wg V800 wydolność mi wzrosła - ale to wiem i bez zegarka ;)
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:39:21
Życiówka w maratonie: 03:01:54

Nieprzeczytany post

mondpas pisze:Mam pytanie do osób, które przeprowadziły choćby raz test wydolności w zegarku.
Jak oceniacie wiarygodność tych testów ?
Wczoraj byłem u kolegi, który ma V800 i pożyczył mi go na jeden dzień.
Zrobiłem sobie rano test wydolności uzyskując wynik 69 w jakiejś tam skali czegoś.
Nie jest to V02max bo chyba byłby to cud świata ale co to jest i czy nadaję się do biegania ? :hahaha:
Test nie ma wielkiej wartości. Żeby się o tym przekonać, to zmień sobie w ogólnych ustawieniach czas jaki wg samego siebie spędzasz tygodniowo na treningach (dziś to chyba 5 czy 6 poziomów, kiedyś były 3). Zmiana tego parametru zmieni kompletnie wynik testu. Nie jest więc prawdą, że na wynik testu wpływ ma tętno, tzn. jakiś tam pewnie ma, ale wg mnie niewielki. Ja oczekiwałbym, że test będzie obiektywny i powtarzalny, a teraz nie jest.
Ale ważniejszą sprawą jest to co napisałeś. Otóż nie wiadomo co ten test tak naprawdę liczy. Wg Polara ma on pokazywać teoretycznie V0max, ale chyba każdy kto go robi wie, że to są bzdury. U mnie to ponad 70, czyli wartość nie mająca żadnego związku z rzeczywistością. Najlepiej gdyby Polar pokazał formułę wg której wyliczany jest wynik, ale nigdzie tego nie podają (bo pewnie wyszłoby wtedy, że to bezużyteczny gadżet i marketing).
Inne zdanie mam natomiast nt. Running Index. Ten jest dużo bardziej wartościowy i można go używać w praktyce. Jasno pokazuje trend i wzrost możliwości organizmu. Jednak i tu zdarzają się błędy - np. ciężko jest uzyskać bardzo dobry wynik podczas mocnych interwałów.
Obrazek
eni4c
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Może ktoś powiedzieć coś więcej nt. powiadomień z iOs w trakcie treningu? U mnie to nie działa. Pisałem do Sport Consulting i odpisali, ze nie wiedza, ale napisali do Polara. Narazie cisza.
Jak Wy to zrobiliście, żeby działało? Po prostu trening i włączanie aplikacje Polar Flow? Jakaś kolejność włączania jest istotna, czy może coś należy jeszcze zrobić z poziomu Polar Flow?
Awatar użytkownika
prorok
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mi to Smart notifications na androidzie działało przez 3 dni. Teraz już nie działa, chociaż i zegarek i apka pokazują, że jest to włączone
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mi wysiadło po 3 godzinach. Ponowne sparowanie z telefonem i synchronizacja naprawiły problem na ... kolejne 3 godziny, więc wyłączyłem.
Obrazek
tom.krakus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:05
Kontakt:

Nieprzeczytany post

smoła pisze:Mi wysiadło po 3 godzinach. Ponowne sparowanie z telefonem i synchronizacja naprawiły problem na ... kolejne 3 godziny, więc wyłączyłem.
Wszystko działa od pierwszej konfiguracji.
Samsung S5.
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tom.krakus pisze:
smoła pisze:Mi wysiadło po 3 godzinach. Ponowne sparowanie z telefonem i synchronizacja naprawiły problem na ... kolejne 3 godziny, więc wyłączyłem.
Wszystko działa od pierwszej konfiguracji.
Samsung S5.
A tak, byłem nie ścisły w swojej wypowiedzi. S4 z romem Imperium LL Rom v10.1
Obrazek
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na duży plus zasługuje wprowadzenie wibrowania 4s przed początkiem i końcem fazy zaplanowanego treningu. Działa to też w sytuacji, gdy nakłada się autolap.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
Klimo
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

eni4c pisze:Może ktoś powiedzieć coś więcej nt. powiadomień z iOs w trakcie treningu? U mnie to nie działa. Pisałem do Sport Consulting i odpisali, ze nie wiedza, ale napisali do Polara. Narazie cisza.
Jak Wy to zrobiliście, żeby działało? Po prostu trening i włączanie aplikacje Polar Flow? Jakaś kolejność włączania jest istotna, czy może coś należy jeszcze zrobić z poziomu Polar Flow?

dosłownie wczoraj ponownie testowałem smart notifications na IOSie (iphone 5c, 9.0.2) i działa bez zarzutu, nawet spróbowałem nawigacji w czasie treningu na Google Maps z podłączonymi słuchawkami. Myślę, że kolejność włączania nie ma znaczenia. Co najwyżej najpierw trzeba włączyć Polar flow, a potem trening. No i zarówno w telefonie jak i w zegarku muszą być te notyfikacje włączone.
Google maps mówi w słuchawkach co masz robić (skręć w prawo itp., za 500 metrów coś tam coś tam), a na zegarku każde nowe polecenie jest również pokazywane. Zrobiłem tylko krótki test pieszo, włączone mapy, polar flow, blokada Iphone'a, telefon do kieszeni i ładnie mówi w słuchawkach, na ekranie blokady pojawia się na telefonie notyfikacja niemal identyczna, a chyba nawet identyczna z tym, co na zegarku. Naprawdę działa.

Z kolei kilka dni temu na telefonie syna - LG L90 z androidem 5 w ogóle nie udało się nawiązać połączenia, żadne notyfikacje, oczywiście bez włączonego treningu nie zadziałały.
ODPOWIEDZ