Wybór butów terenowych

hannibal67
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 57min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Potrzebuje pomocy w wyborze butów terenowych. Od paru lat biegam po leśnych ścieżkach w zwykłych terenowych żelazkach asicsach, z czasem sama stopa zaczęła mi się ustawiać do odbicia ze śródstopia, później nasze kochane forum uświadomiło mi że to dar, z którego należy korzystać i biegam tak do dziś. Żelazka do tej pory mi nie przeszkadzały, dlatego że brak mi porównania, nigdy nie biegałem w minimalistycznym obuwiu. Stare buty zaczęły się rozklejać i pomyślałem, czas to zmienić, na coś co posiada mniejszy drop.
Nie mam pojęcia, czy po takim doświadczeniu jakie już posiadam, mogę od razu przesiąść się na zerowy drop?, czy może wybrać coś pośredniego np. drop 4mm?
Gustuje w promocjach i tańszych cenach, a na takie zaczął się sezon, więc może kochane forum pomoże mi coś wybrać?
Muszą to być buty terenowe, nie chce złamać powtórnie ręki lub doznać innej krzywdy ze strony natury.
Wstępnie zastanawiałem się nad modelami Puma Faas 100 TR i Puma Faas 500 TR - 4mm drop, ale tutaj jest tyle nawalone amortyzacji, że mam nadzieje że brać tego działu, nie obrazi się że je wymieniłem dla porównania nadaremnie. :oczko:
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jaki teren?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
hannibal67
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Leśne ścieżki, korzenie, czasami jak poleje może być przez 1-2 dni błoto, wiosną wylatuje na pola, tam bywa przychylnie. Ogólnie to żadnego extremu nie ma. Chyba że zimą, bo chce w tych butach biegać 365 dni w roku.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

może inov-8 z serii Trailroc, wyprzedawana ostatnio, albo nowa seria Terraclaw?

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Butom trailowym trzeba przyznac, ze maja bardzo fajne nazwy. Terraclaw brzmi niczym nazwa jakiegos kosmicznego okretu bojowego :hejhej:
hannibal67
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:może inov-8 z serii Trailroc, wyprzedawana ostatnio, albo nowa seria Terraclaw?
Przypomniałem sobie i sprawdziłem, to Ty Qba Krause przekonałeś mnie do biegania na śródstopiu, dzięki jeszcze raz.
Powiedz tylko na jaki model powinienem się zdecydować model z 6 mm dropem- model 255, czy zero- model 235 ?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

te buty nie różnią się od siebie jakoś znacznie, więc odpowiedź nie jest oczywista :)

ja zauważyłem, że w terenie potrzebuję nieco więcej buta niż na asfalcie, dlatego nie silę się na jakiś wielki minimalizm, bo kilka gramów mniej robi nie tak dużą różnicę dla pracy ciała, a skąds to się musi brac, najczęściej z odchudzonej cholewki, gdzie odchudzona czyta się jak "mniej trwała'. :)

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
hannibal67
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A wiec 6mm? w skali Inov 2 strzałki, zależało by na większej trwałości.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ