Komentarz do artykułu Czy ten zegarek zawojuje rynek? Polar V800 z GPS

Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

div pisze:A jak wygląda kwestia kalibracji? Miałem kiedyś footpoda s1 i tam było zalecane kalibrowanie przy każdej zmianie obuwia, wtedy to nie był problem bo zmieniałem buty raz na pół roku ale teraz w zasadzie używam 2-3 par na raz. Pamiętam też, że miałem taki problem, że jak wykalibrowałem na jakimś biegu spokojnym to potem na biegach spokojnych liczyło perfekt ale już na jakiś szybszych (zmiana kroku) przekłamania były i to czasem spore. W tym nowym footpodzie są jakieś problemy w ogóle czy raczej zawsze działa jak należy?
Dalej zalecana jest kalibracja dla każdej pary obuwia. Rozwiązałem ten problem poprzez spisanie sobie współczynnika kalibracji dla danej pary obuwia. W momencie zmiany obuwia wklepywałem współczynnik dla tej pary i footpod podawał prawidłowe wartości.
Obrazek
New Balance but biegowy
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy stosujecie na ekran V800 jakąś folię ochronną ?
Na zdjęciach widać, że ekran jest nieco zakrzywiony przy górnej i dolnej krawędzi, przez co zmniejsza się jego powierzchnia płaska, na której taka folia jest w stanie się trzymać.
Z czego jest wykonana koperta zegarka, czy to jest czarny plastyk czy szkło ( boki widać, że metalowe ) ?
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
Awatar użytkownika
div
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

mondpas pisze:Czy stosujecie na ekran V800 jakąś folię ochronną ?
Na zdjęciach widać, że ekran jest nieco zakrzywiony przy górnej i dolnej krawędzi, przez co zmniejsza się jego powierzchnia płaska, na której taka folia jest w stanie się trzymać.
Z czego jest wykonana koperta zegarka, czy to jest czarny plastyk czy szkło ( boki widać, że metalowe ) ?
Ja folii nie mam - ogólnie to raczej zegarek się nie rysuje, ja po ponad roku używania mam jedną małą ryskę w zasadzie nie widoczną, ale to się o nią też mocno postarałem i jak uderzyłem w kant murku to myślałem, że zegarka już nie mam. Niestety zdarza mi się gdzieś obetrzeć ten zegarek czasami, zaliczyłem jedną bardzo mocną wywrotkę na rowerze, na szczęście po większych lub mniejszych przygodach zegarek wciąż wygląda jak nowy.

Koperta (cała góra między metalowymi bokami i paskiem) jest ze szkła - Gorilla Glass.
36:20 1:19:45 2:53:10
LukaszKoziny
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50:47

Nieprzeczytany post

mondpas pisze:Czy stosujecie na ekran V800 jakąś folię ochronną ?
Zgadzam się z divem, mój zegarek ma ponad rok i moim zdaniem ma bardzo wytrzymała stalową kopertę, konkurencja przy nim wygląda jak plastikowe zabawki. Noszę go na co dzień wiec już zdarzało mi się uderzyć nim o beton, przy pracach remontowych itp. Szkła póki co nie udało mi się zarysować. Jest tylko jedna ważna uwaga eksploatacyjna, nie podłączajcie go do zasilania jeśli złącze USB jest wciąż mokre, po basenie itp.
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A co się wówczas dzieje ? Jak przypuszczam mokre czy choćby wilgotne gniazdo uniemożliwia synchronizację. Czy coś się może popsuć ?

Czytałem najnowszy wpis na stronie http://updates.polar.com/ o sposobie "pielęgnacji" gniazda mini usb.
Być może Polar zauważył zwiększoną liczbę reklamacji na gniazdo usb twierdząc, że wszystko działa w zegarku a sam użytkownik ponosi winę za brak synchronizacji lub uszkodzenie usb poprzez niewłaściwe się z nim obchodzenie. Ponadto niektórzy użytkownicy M400 pisali, że po reklamacji zegarka na wadliwe złącze mini usb, po naprawie odsyłano im zegarki już bez gumowej zaślepki aby gniazdo szybciej się osuszało.
Nie do końca się z tym zgadzam bo teraz będzie im się szybciej zalewało wodę czy wilgocią, potem czy brudem. Nie widziałem zdjęć V800 od spodu, ma on zaślepkę czy nie ma ?
Hrabia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: 4:15:10

Nieprzeczytany post

zegarek gps hrm forerunner 225
Co myślicie o tym zegarku.. Bardzo, bardzo podoba mi się funkcja braku nadajnika na klatkę ;)
I czy oczywiście jako biegacz wykonam każdy trening z danym zegarkiem..
Awatar użytkownika
div
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

mondpas pisze:Nie widziałem zdjęć V800 od spodu, ma on zaślepkę czy nie ma ?
Tutaj http://www.tmiland.com/polar-v800-charger-port-problem/ są dwie wersje zegarka: pierwsze dwa zdjęcia bez zaślepki, następne z zaślepką. Jeszcze dodam, że ja miałem pierwszą wersję ale przez problemy z ładowaniem i szczelnością musiałem odesłać do serwisu. Otrzymałem nową wersję zegarka już z zaślepką i na razie działa bez zarzutu.
36:20 1:19:45 2:53:10
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To zobacz jakie różne podejście do tematu ma Polar.
Ludzie z wątku o M400 piszą, że serwis wymienia im gniazda usb w przypadku zgłoszenia awarii synchronizacji na takie bez zaślepki.
Niedawno pojawiła się informacja na stronie Polara o sposobie obchodzenia się z gniazdem.
Sugeruje się, że winę za uszkodzenie gniazda (poprzez wodę, wilgoć, pot ) ponosi zaślepka, która utrudnia odparowanie wody i wilgoci a w przypadku V800 postępują odwrotnie czyli zakładają zaślepkę do nowych wersji zegarka.
Co prawda V800 ma inne gniazdo ale brak tu logiki i konsekwencji. Dwa zegarki i dwa różne podejścia do problemu.
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy V800 pobiera dane o położeniu satelit A-Gps podczas każdej synchronizacji danych z PolarFlow, podobnie jak M400 ?
LukaszKoziny
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50:47

Nieprzeczytany post

mondpas pisze:Czy V800 pobiera dane o położeniu satelit A-Gps podczas każdej synchronizacji danych z PolarFlow, podobnie jak M400 ?
Nie znam szczegółów technicznych tego rozwiązania, ale jeśli zaczynasz treningi z tych samych miejsc co zwykle.
Zegarek je pamięta i od razu szybciej łapie fixa.
Tym niemniej nie wiem ile tych lokalizacji zapamiętuję i na jakiej zasadzie pobiera dane i czy w ogóle wymagane jest połączenie do Polar Flow.
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sledzac komunikaty w czasie synchronizacji M400 podawana jest informacja o pobieraniu danych A-Gps.
V800 nie mam wiec nie umiem stwierdzic.

Ale powiem Wam akcje z niedzieli. Stoje na starcie biegu a kolo mnie biegacz z V800. Czekal chyba ok minuty zanim zegarek zlapal mu fixa. A start byl z rynku, otwarta przestrzen wiec co trwalo tak dlugo.

Pisalem Wam wczesniej ze znajomy pozyczyl mi na jakis czas Suunto Ambit 3 Peak Sapphire i ten zegarek zawsze lapie fixa w sekunde. Nie na bata, musi miec jakies rozwiazanie softowe ze robi to blyskawicznie.

Na biegu o ktorym pisze, biegacz cos potem gmeral w zegarku i pozniej znowu lapal fixa. Istotnie trwalo to kilka sekund. Ale za pierwszym razem stal nieruchomo, wystawial lape do nieba i czekal na cud. Dlaczego to trwa tak dlugo w Polarze ?
Awatar użytkownika
tomhusky
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Złapać jedną, trzy lub pięć satelit to też jest różnica. Każda firma ustawia to na pewno inaczej i w innym momencie powiadamia o tym użytkownika.
Rozpoczynanie każdego treningu z tego samego miejsca bez okresowego pobierania położenia satelit nie gwarantuje szybkiego odnalezienia sygnału GPS. Bierze się to stąd, że satelity krążą po swoich orbitach, zamieniają się miejscami, itd. Znana jest nam ich lokalizacja i stąd pobieranie danych o ich lokalizacji przy synchronizacji. Wg mojej informacji u Garmina ich lokalizacja jest na tydzień, Polar ma na dwa tygodnie.
Później śmieszą mnie posty, że ktoś wyszedł ze sklepu włączył zegarek i krytykuje że zegarek kiepski bo 2 albo 5 minut łapał mu sygnał GPS. Powyższy przykład z łapaniem fixa przez topowy zegarek Polara to albo brak wcześniej synchronizacji albo zegarek nadaje się do wysłania na gwarancję.
U mnie w M400 przy pierwszym uruchomieniu zegarka na zewnątrz (wcześniej wszystkie aktualizacje i synchronizacja przez kompa) szukanie GPS trwało 10-15 sekund, w sumie tyle samo trwa to zawsze bo około 10sek.
kerech
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dla zainteresowanych - jest nowa aktualizacja dla v800. Dodali powiadomienia dla Androida
http://updates.polar.com/2015/10/polar- ... fications/

Z mojego punktu widzenia opcja średnio przydatna - tym bardziej, że powiadomienia nie działają w trakcie treningu, a to akurat mogłoby być jeszcze jakoś pożyteczne (np. w trakcie jazdy na rowerze).
Ale ciekaw jestem opinii innych - może znajdą jakieś pożyteczniejsze strony ;)
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wśród "pokolenia fejsbuka" jest pewnie wielu posiadaczy V800, i na pewno skaczą z radości, że im jakieś powiadomienie, lajk czy inne dziwadło wyskoczy na ekranie :hahaha:

Gdyby np. wprowadzili komunikaty głosowe w trakcie treningu :szok: to byłby hit sezonu :taktak:
Ostatnio zmieniony 08 paź 2015, 17:36 przez mondpas, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak, ale trzeba mieć co najmniej Android 5.0.
Chyba dla sprawdzenia wrzucę sobie na SGS3 jakiś nowy rom ;-)
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
ODPOWIEDZ