Wkładka do Asics Cumulus 15

YOT
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50.00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
podczas ostatniego pilskiego półmaratonu (deszczowego niestety...) przetarła mi się trochę wkładka do prawego buta.
But to: Asics Cumulus 15, długość wkładki 30,5cm
Zapewne efekt biegania w mokrych butach...
Próbowałem to jakoś "wygładzić", ale nie da się, bo w tym miejscu jest szorstkie, drapie i wynikiem czego pojawia się bąbel na stopie o dyskomforcie przy bieganiu nie wspominając.

Najprościej byłoby nabyć taką samą wkładkę, ale nie wiem czy takie "części zamienne" są w ogóle dostępne.

Pozostaje więc chyba zakup wkładki innej firmy.
Pytanie: czy ktoś miał jakieś doświadczenia przy wymianie wkładek?
Jakby co to jestem raczej z niedużą, ale nadwagą. Stopa neutralna...
pozdrówko
YOT

10km - 50min
1/2M - 1h57min
30km - 2h58min
M - w 2015...
PKO
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

YOT pisze: But to: Asics Cumulus 15, długość wkładki 30,5cm
...
Najprościej byłoby nabyć taką samą wkładkę, ale nie wiem czy takie "części zamienne" są w ogóle dostępne.
Obawiam sie, ze masz troche pecha - bo o ile wiem, polska filia holenderskiego odzialu Asics nie jest zainteresowana obsluga posprzedazowa na tym terenie. Jakis czas temu mialem bardzo zblizony problem z wkladka i lipa - w Polsce ta spolka od paru lat nawet nie podaje kontaktu do siebie, zadnego adresu e-mail, zadnego telefonu - rzecz nie do pomyslenia w "lepszych krajach" (wszelkie te dane udostepniaja w Holandii, Niemczech, Francji, Rosji czy Czechach).
YOT pisze: Pozostaje więc chyba zakup wkładki innej firmy.
Pytanie: czy ktoś miał jakieś doświadczenia przy wymianie wkładek?
Przypuszczam, ze z produktem innego producenta powinno zadzialac - u mnie skonczylo sie na wymianie obcierajacych wkladek na takie ze starych butow Asicsa (wtedy rozmiar na pewno pasuje) - po tym problem zniknal.
Wiec jesli masz jakas stara pare tej marki, to moze ta droga?
YOT
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50.00

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź.
Niestety (pomimo 3 par) żadne z moich Asików nie kwalifikują się jeszcze na emeryturę i są na chodzie...
Zresztą w tamtych modelach wkładki w porównaniu z cumulusami są zdecydowanie cieńsze (mniejsza amortyzacja i dodatkowy luz w bucie). Chyba skuszę się na wkładki z Deca - WKŁADKI AMORTYZUJĄCE SHOCK 300 APTONIA.
jeśli ma ktoś jakieś uwagi i chciałby się z nimi podzielić na temat tego modelu to prosze o info
pozdrówko
YOT

10km - 50min
1/2M - 1h57min
30km - 2h58min
M - w 2015...
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

YOT pisze: Niestety (pomimo 3 par) żadne z moich Asików nie kwalifikują się jeszcze na emeryturę i są na chodzie...
No to akurat nie wydaje mi sie jakims wielkim problemem - swego czasu biegalem w 2 parach butow i jednej parze wkladek (wlasnie z powodu obcierania). Pewna niedogodnosc przy koniecznosci przekladania, ale biorac pod uwage unikniecie problemow, IMO warto.
YOT pisze:Zresztą w tamtych modelach wkładki w porównaniu z cumulusami są zdecydowanie cieńsze (mniejsza amortyzacja i dodatkowy luz w bucie). Chyba skuszę się na wkładki z Deca
Ale jesli masz przelozone wkladki, to obcieraja Cie te buty, czy nie?

Bo tego fragmentu o mniejszej amortyzacji wkladek to mocno nie rozumiem...
Z mojego doswiadczenia wychodzi, ze "amortyzacje robi" but i podeszwa, a wkladka to jedynie cienki detal, majacy przykryc szwy w bucie i ochronic stope przed obtarciami powodowanymi kontaktem z "surowa podeszwa".

Oczywiscie, sam zdecydujesz - czy chcesz kupic francuskie wkladki, czy wystarczy przelozyc je z innej pary.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ