Komentarz do artykułu Czy ten zegarek zawojuje rynek? Polar V800 z GPS

mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Słuchajcie ludzie :hejhej:

Rozwiejcie moje wątpliwości bo mam sprzeczne informacje.

Czy można w V800 używać równolegle rejestrowania GPS i sensora foot pad, dla
jeszcze lepszego śledzenia tempa chwilowego ?

Raz czytam, że można, a innym razem, że nie można tego połączyć.

Ponieważ nie posiadam jeszcze tego zegarka, to jak oceniacie dokładność w pokazywaniu tempa chwilowego oraz jaka jest reakcja zegarka na zmiany tempa.
Chodzi mi o Wasze subiektywne odczucie :taktak:

Kolejna sprawa dotyczy gniazda ładowania / synchronizacji w zegarku.
Czy jest ono jakoś zabezpieczone przed kurzem / wodą ( chodzi o piny połączeniowe ). Na zdjęciach zegarka widać, że są one odkryte ale gdzieś czytałem, że tak było we wczesnych wersjach zegarka, że niby później dołożyli gumową zaślepkę. Czy to prawda ?

Czy nie macie problemów z ładowaniem / synchronizacją po kablu i czy takie połączenie tym klipsem jest stabilne ?

Dajcie proszę znać bo niedługo chcę realizować zakup zegarka.
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
div
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

mondpas pisze:Kolejna sprawa dotyczy gniazda ładowania / synchronizacji w zegarku.
Czy jest ono jakoś zabezpieczone przed kurzem / wodą ( chodzi o piny połączeniowe ). Na zdjęciach zegarka widać, że są one odkryte ale gdzieś czytałem, że tak było we wczesnych wersjach zegarka, że niby później dołożyli gumową zaślepkę. Czy to prawda ?

Czy nie macie problemów z ładowaniem / synchronizacją po kablu i czy takie połączenie tym klipsem jest stabilne ?
Tak, w nowej wersji zegarka jest gumowa zaślepka. Nie ma żadnego problemy z ładowaniem/synchronizacją - wszystko bardzo stabilnie działa. Wydaje mi się, że w instrukcji jest napisane, żeby to złącze wycierać po treningu - zaślepka raczej nie jest w 100% wodoszczelna ale jakoś tam zabezpiecza.

Co do tempa chwilowego i footpada się nie wypowiem bo nie mam footpoda, ja korzystam z tempa okrążenia które wg mnie działa bardzo dobrze i można bez problemu monitorować tempo szybszych odcinków.
36:20 1:19:45 2:53:10
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziękuję za informację.

Jeśli nie masz potrzeby zakupu foot pada, to czy przyglądałeś się w czasie biegu
jak sam zegarek z rejestracją GPS reaguje na zmiany tempa ?
Chodzi mi o szybkość reakcji na zmiany tempa. Szczególnie przydało by mi się to
w czasie krótkich interwałów, kiedy lecę na wiksie 100 metrów i zegarek nie nadąża tego aktualizować lub w czasie biegu w zadanym stałym tempie i próbą jego trzymania. Czy wówczas nie dochodzi do jakichś dziwnych wahań tempa wskazanego przez zegarek, co nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
tom.krakus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:05
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mondpas pisze:Dziękuję za informację.

Chodzi mi o szybkość reakcji na zmiany tempa. Szczególnie przydało by mi się to w czasie krótkich interwałów, kiedy lecę na wiksie 100 metrów i zegarek nie nadąża tego aktualizować lub w czasie biegu w zadanym stałym tempie i próbą jego trzymania. Czy wówczas nie dochodzi do jakichś dziwnych wahań tempa wskazanego przez zegarek, co nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
Start -> Stop to około 8 sekund opóźnienia.
IMHO świetny wynik. Fenix 2 miał 30 sekund :(
Awatar użytkownika
div
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

mondpas pisze:Dziękuję za informację.

Jeśli nie masz potrzeby zakupu foot pada, to czy przyglądałeś się w czasie biegu
jak sam zegarek z rejestracją GPS reaguje na zmiany tempa ?
Chodzi mi o szybkość reakcji na zmiany tempa. Szczególnie przydało by mi się to
w czasie krótkich interwałów, kiedy lecę na wiksie 100 metrów i zegarek nie nadąża tego aktualizować lub w czasie biegu w zadanym stałym tempie i próbą jego trzymania. Czy wówczas nie dochodzi do jakichś dziwnych wahań tempa wskazanego przez zegarek, co nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
Obecnie z tempa chwilowego nie korzystam w ogóle, na początku jak jeszcze testowałem zegarek co i jak działa to pamiętam, że były treningi takie, że tempo chwilowe było wręcz perfekcyjne, biegłem równym tempem i w zasadzie nie było odchyleń. Niestety też były takie (np w lesie, przy złej pogodzie), że pomimo równego tempa biegu tempo chwilowe w zegarku zmieniało się nawet o 20sek.

W czasie biegu w stałym tempie korzystam z tempa okrążenia, wg mnie takie rozwiązanie działa bardzo dobrze.

Treningi interwałowe z reguły robię w oparciu o timer interwałowy (bo można skonfigurować z poziomu zegarka), z treningów definiowanych przez flow nie korzystam. No i moja obserwacja tutaj jest taka, że tempo okrążenia stabilizuje się dopiero po 100-200m biegu, czyli długo. Niestety nie sprawdzałem tempa chwilowego a być może tak jak poprzednik napisał działa to już po kilku sekundach.

Niestety jeśli chodzi o GPS trzeba się pogodzić z tym, że tempo zawsze będzie obarczone jakimś błędem bez względu na sprzęt.
TomBod
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:23

Nieprzeczytany post

mondpas pisze:Słuchajcie ludzie :hejhej:

Rozwiejcie moje wątpliwości bo mam sprzeczne informacje.

Raz czytam, że można, a innym razem, że nie można tego połączyć.
Oczywiście, że można.

Kiedy sparuje się zegarek z footpodem, pojawia się nowa opcja w profilach sportowych - "Sensor biegowy" i dalej można zamiast GPS wybrać opcję "Wybierz sensor do pomiaru prędkości".
Korzystam z tego, jestem bardzo zadowolony.
LukaszKoziny
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50:47

Nieprzeczytany post

mondpas pisze:Rozwiejcie moje wątpliwości bo mam sprzeczne informacje.

Nie ma takiej możliwości. Korzystasz z GPS, albo z foot pada do pomiaru tempa. Wyboru dokonujesz konfigurując profil sportowy.
TomBod
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Łukasz - dobrze, że mnie sprostowałeś.
Dopiero teraz zrozumiałem pytanie mondpasa, który chciałby połączyć oba te odczyty tempa (GPS+footpod) w jeden. A tak oczywiście się nie da.
Ja sugerowałem się innymi, pojawiającymi się czasem pytaniami, które dotyczyły tego, czy można jednocześnie mierzyć tempo z footpoda i mieć ślad z GPS. I to jest możliwe.
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzieki Koledzy.

Nie pomyslalem nad tym, ze moge chciec dokonac odczytu tempa z footpada przy rownoczesnym rejestrowaniu przebytej trasy. Padla odpowiedz, ze mozna i to mnie zadowala.

Faktycznie pytalem o mozliwosc jednoczesnego odczytu tempa z gps i z footpada niejako sugerujac, ze odczyt z gps i tak bedzie mniej dokladny niz odczyt z footpada, bo to jego podstawowe zadanie.

Gdyby zegarek dawal mozliwosc jednoczesnego odczytu tempa to pewnie nikt nie chcialby tych robierznosci ogladac, chyba ze gps w V800 jest faktycznie na tak wysokim poziomie jak pisza w testach.

Ale jesli wielu z Was uwaza ze odczyty tempa chwilowego sa wiarygodne to mozna na tym bazowac. Oczywiscie footpad to nie jest przyslowiowe "placebo" ale to zawsze 250 zl. dodatkowo do zestawu.

To powiedzcie mi jeszcze prosze skad zegarek pobiera dane o kadencji biegu.
Przegladalem treningi na Polarflow ludzi z mojej okolicy, ktorych nie znan, a wedlug ich profilu maja V800 i w podsumowaniu biegow maja informacje o kadencji i liczbie krokow na minute. Czy oni wszyscy maja footpada czy inaczej zegarek to liczy ?

Bo skad mianowicie sam zegarek mialby dane o ilosci krokow na minute i o dlugosci kroku ?
Awatar użytkownika
div
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

mondpas pisze:To powiedzcie mi jeszcze prosze skad zegarek pobiera dane o kadencji biegu.
Przegladalem treningi na Polarflow ludzi z mojej okolicy, ktorych nie znan, a wedlug ich profilu maja V800 i w podsumowaniu biegow maja informacje o kadencji i liczbie krokow na minute. Czy oni wszyscy maja footpada czy inaczej zegarek to liczy ?

Bo skad mianowicie sam zegarek mialby dane o ilosci krokow na minute i o dlugosci kroku ?
Mają footpoda, ja nie mam i takich informacji u mnie nie ma.

http://www.polarv800.com/pl/v800.php
"Sensor biegowy Bluetooth® Smart
Odczytuj informacje o swojej kadencji (rytmie biegu) i długości kroków aby poprawić technikę biegu. Oceń siłę i moc mięśni oraz zmęczenie nerwowo-mięśniowe nóg dzięki testowi skoczności, dostępnego dla posiadaczy sensora biegowego i pulsometru V800."
TomBod
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

mondpas pisze: Ale jesli wielu z Was uwaza ze odczyty tempa chwilowego sa wiarygodne to mozna na tym bazowac. Oczywiscie footpad to nie jest przyslowiowe "placebo" ale to zawsze 250 zl. dodatkowo do zestawu.
Oceniając przydatność footpoda weź pod uwagę takie oto aspekty:
1. biegam w terenie leśnym, gdzie GPS ma jednak problemy i tempo chwilowe z GPS, jednak w takich warunkach mocno falujące, przy niektórych rodzajach treningu jest niesatysfakcjonujące.
2. kadencja - dostępna wyłącznie z footpoda. A więc tylko przy jego pomocy otrzymasz masę informacji dotyczących parametrów Twojego biegu.
3. trening na bieżni - korzystam często, a sezonie jesienno/zimowym głównie. Bez sensu jest używanie GPS, bo ani śladu "trasy" nie narysuje, ani nie poda paramaterów treningu (dystans, tempa). Można oczywiście "z ręki" wpisać coś ogólnie do PolarFlow, ale mając footpoda otrzymujesz rzeczywisty opis treningu, oczywiście tylko bez ścieżki GPS.

Sam musisz ocenić, czy powyższe są dla Ciebie warte 250zł.
Na koniec mała uwaga mondpas - mimo, że jestem "japcokowy", to jednak mówimy o footpodzie a nie footpadzie :-)
Awatar użytkownika
div
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

A jak wygląda kwestia kalibracji? Miałem kiedyś footpoda s1 i tam było zalecane kalibrowanie przy każdej zmianie obuwia, wtedy to nie był problem bo zmieniałem buty raz na pół roku ale teraz w zasadzie używam 2-3 par na raz. Pamiętam też, że miałem taki problem, że jak wykalibrowałem na jakimś biegu spokojnym to potem na biegach spokojnych liczyło perfekt ale już na jakiś szybszych (zmiana kroku) przekłamania były i to czasem spore. W tym nowym footpodzie są jakieś problemy w ogóle czy raczej zawsze działa jak należy?
TomBod
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zakres moich biegowych temp nie jest aż tak szeroki :-)
Póki co nie zauważyłem problemów.
Kalibrowałem na bieżni na jednej parze butów, na bieżni używam z inną parą. I tempo podawane przez footpoda jest na 98% zgodne z tym, co podaje bieżnia.
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja też zauważam duże wahania tempa w terenie zalesionym, a ponieważ 90% treningów tak odbywam, to jest to mocno denerwujące.

Sprawa footpoda w połączeniu z V800 się wyjaśniła.
Znalazłem jeden z treningów udostępnionych przez biegacza, i widać w podsumowaniu co daje footpod.
f1.jpg
Ponieważ nie posiadam jeszcze V800, skorzystałem z uprzejmości kolegi, który mocno próbuje mnie przekonać , że Suunto Ambit 3 będzie lepszym rozwiązaniem i pożyczył mi na trening swój zegarek. Trening odbyłem wczoraj, wczytałem go z Movescount do Polar Flow i otrzymałem takie podsumowanie.
f3.jpg
Niby to samo ale brakuje długości kroku, z tym, że Suunto Ambit 3 kolegi, nie ma dodatkowo footpoda tylko pewnie ma coś w zegarku co mierzy kadencję.
Jeśli liczy to jakoś z ruchu ręki to raczej nie można brać tego poważnie.
Z drugiej zaś strony jak już jest to czemu nie, zwłaszcza, że w cenie zegarka :hahaha:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zegarek M400 po jednej z aktualizacji zaczal pobierac dane o satelitach A-Gps. Dzieki temu szybciej zaczal lapac fixa.

Czy V800 tez pobiera te dane o satelitach podczas kazdej synchronizacji danych z PolarFlow ?
ODPOWIEDZ