Polar M400

semich14
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

darekc1 pisze:To jest mój pierwszy zegarek biegowy ,uzywam go od czerwca ,przebieglem z nim 600 km wiekszosc w lesie i nigdy nie zgubil sygnalu gps. Treningi do endomondo przenosze za pomoca aplikacji mobilnej SyncMyTracks . Zegarek nosze caly czas i jestem zadowolony ,polecam z czystym sumieniem.
Potwierdzam!!. Też mój pierwszy zegarek treningowy. Sygnału mi nigdy nie zgubił,no może tylko w wodzie podczas pływania ale to każdy zegarek w wodzie gubi sygnał. Aplikacja do synchronizacji (Sync my tracks)szybka prosta. Uważam że kupno tego zegarka to jedna z moich najlepszych decyzji. A hejtami bym się nie przejmował wystarczy zobaczyć jak ludzie płaczą na zegarki Garmina za 2 tysie...Polecam Polar m400
PKO
matti775
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:!2
Życiówka w maratonie: 3:10:31

Nieprzeczytany post

Gdzie ustawić niski interwał odpytywania GPS? Chciałem w górach pomierzyć trasy i zaoszczędzić na baterii, mam wrażenie że ta opcja kiedyś była, a teraz nie mogę jej znaleźć. Chyba mi zostanie zabranie power banka. :P
Astraroth
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:10

Nieprzeczytany post

matti775 pisze:Gdzie ustawić niski interwał odpytywania GPS? Chciałem w górach pomierzyć trasy i zaoszczędzić na baterii, mam wrażenie że ta opcja kiedyś była, a teraz nie mogę jej znaleźć. Chyba mi zostanie zabranie power banka. :P
Hmm, na pewno w sports trackerach jest taka opcja, czasami w wersjach płatnych apek (np. w endomondo), ale w ust. polara w edycji profilu również było takie ustawienie i gdzieś zniknęło.
Szukałam zarówno w zegarku jak i w serwisie jest tylko opcja włączenia/wyłączenia GPSa.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W V800 wchodzisz kolejno w:
Ustawienia-Profile sportowe-Bieganie (lub inny z GPS)-Rejestrowanie danych GPS - i tu zmieniasz na "Oszcz. energii, długi trening".
W instrukcji do M400 macie tu tylko "Rejestrowanie danych GPS: Wybierz Wyłączone lub Włączone." - str. 23.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Mario82
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:44

Nieprzeczytany post

W m400 nie można tego zmienić. Tylko w v800 jest taka opcja, no chyba że się zmieniło coś od czasu jak się interesowałem ostatnio
matti775
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ta opcja na pewno była kiedyś widoczna dla m400. Pamiętam, że jeszcze szukałem na ten temat informacji, co ile sekund odczytuje dane.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Ja nie pamietam aby taka opcja byla w m400, wątpię aby kiedyś bylo to, w,takim razie dlaczego zostało to zlikwidowane?
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
matti775
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem dlaczego zostało zlikwidowane, ale na serwisie internetowym to było. Może widoczność tej opcji była błędem - akurat to całkiem możliwe, patrząc na zdolności tego zespołu. Wciąż można się do tego dostać przeglądając kod źródłowy - element jest ukryty. ;) Jest tam napisane, że ta funkcjonalnośc jest dostępna tylko dla v800.
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ta opcja była widoczna ale nie była dostępna nigdy dla m400, nie dało się jej wybrać dla naszego modelu a teraz ją pewnie tylko ukryli
Awatar użytkownika
etranoosse
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1g 07m

Nieprzeczytany post

mam pytanie, czy wam się zdarza tez ze M400 wariuje z pomiarem tętna? już któryś z kolei trening gdzie pokazuje ze na ułamek sekundy tętno skoczyło na grubo ponad 200 gdzie ja w tym czasie sobie spokojnie truchtałem.
qwest
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy komuś padło już złącze USB po raz drugi? U mnie jeszcze kilka dni i pewnie przestanie działać, bo dzisiaj ledwo co zaczęło ładować. Pytam, ponieważ przy drugiej wysyłce do serwisu chcę zażądać zwrotu środków.
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2015, 21:54 przez qwest, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
darekc1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

etranoosse pisze:mam pytanie, czy wam się zdarza tez ze M400 wariuje z pomiarem tętna? już któryś z kolei trening gdzie pokazuje ze na ułamek sekundy tętno skoczyło na grubo ponad 200 gdzie ja w tym czasie sobie spokojnie truchtałem.
Odkąd wyrzucilem pasek z biedronki i korzystam z H7 wykres jest idealny .
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

etranoosse pisze:mam pytanie, czy wam się zdarza tez ze M400 wariuje z pomiarem tętna? już któryś z kolei trening gdzie pokazuje ze na ułamek sekundy tętno skoczyło na grubo ponad 200 gdzie ja w tym czasie sobie spokojnie truchtałem.
Miewam takie cuda na V800 jak nie zwilżę paska elektrod.
Obrazek
kwaku
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 57:01
Życiówka w maratonie: 4:55:12

Nieprzeczytany post

Witam,

Niedawno zakupiłem zegarek Polar M400 i mam co do niego kilka pytań:

1. Jak zaczynam trening to przez pierwsze kilkanaście sekund (max. do minuty) mam problem ze średnim tempem. Zegarek pokazuje, że biegnę dużo wolniej niż w rzeczywistości. Po tym czasie tempo zaczyna się stabilizować i mniej więcej dopiero po pół km. wskazania są właściwe. Później oglądając trening na wykresie na początku treningu widać te wahania tempa (mimo, że cały czas tempo mam w miarę równe), które po kilkudziesięciu sekundach jest już prawidłowe.

Czy miewacie też taki problem, że przy początku treningu wskazania nie są zupełnie dokładne? Czy to jakaś wada gps-a, czy zazwyczaj wskazania tuż po włączeniu nie są idealne?

2. Przy eksportowaniu treningu do pliku i wgrywaniu do endomondo, zdarza się, że w tym ostatnim pojawiają się kosmiczne wartości tempa maksymalnego. Czy istnieje sposób, żeby prosto i łatwo zsynchronizować polar flow bezpośrednio z endomondo?

3. Czy procent naładowania baterii zmniejsza się stopniowo o 1% czy skokowo (np od razy o 10%). Pytam, bo noszę zegarek bez doładowywania od dwóch dni, miałem w między czasie godzinny trening (bez czujnika tętna) a wskaźnik pokazuje nadal 100%. Nie chciałbym być niemiło zaskoczony jak podczas następnego treningu okaże się nagle, że bateria jest bliska wyczerpania.

4. To już drobiazg, ale parę razy miałem okazję otrzymać od zegarka "alarm bezczynności" jednak po synchronizacji te alarmy nie są odznaczane w polar flow mimo że w legendzie jest znacznik "alarm bezczynności". Da się jakoś ustawić, żeby alarmy bezczynności pojawiały się także w polar flow?
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2015, 08:55 przez kwaku, łącznie zmieniany 1 raz.
tom.krakus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:05
Kontakt:

Nieprzeczytany post

V800 - pierwsze 6 minut treningu - zdarzało się tętno powyżej 100% HR Max.
Przekonała mnie odpowiedź z serwisu Polar:
Problem może wynikać z zaburzeń zmienności rytmu serca. Poniżej opinia Pana Ryszarda Szula, fizjologa, który pracował ze sportowcami na światowym poziomie. Skoki które występują na początku treningu to opisane poniżej Zaburzenia zmienności rytmu serca.
Zaburzenia zmienności rytmu serca (tak to jest widoczne dla sprzętu Polara) miały miejsce u większości zawodników, którymi współpracowałem. Narciarze biegowi, kolarze, Robert Korzeniowski, piłkarze na rozbieganiu po meczu mieli podobne wykresy. Najczęściej miało to miejsce w pierwszych 6’ treningu. 6’ to jest minimalny czas, po którym organizm adaptuje się do wysiłku. Gdy tętno było uśredniane z np. 1 lub 5” to były schodki lub linia prosta, w przypadku RR były piki góra, dół. Gdy ten sam sprzęt zakładałem „osobom cywilnym” żadnych zaburzeń nie było. Problem ustąpi po krótkim okresie regeneracji. Proszę zwrócić uwagę, że na początku treningu gdy pojawiają się zaburzenia jest nam się trudno rozgrzać i pierwsze kroki są „ciężkie”. Podobne zachowanie Polara obserwowałem u naszej triathlonistki, którą trenowałem w okresie silnego przetrenowania parasympatycznego.
Proszę sprawdzić działanie sprzętu na osobie nie trenującej i zobaczyć jak zegarek będzie się zachowywał.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ