Analiza wykresów Garmin Connect

Awatar użytkownika
TajPan
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, czy ktoś wie, o co chodzi w wykresach typu rolling best w aplikacji Garmin Connect? Szukałem w googlu, ale z umiarkowanym skutkiem.
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie widzę takiego wykresu, moze pokaz screenshot to sie wyjasni.
Awatar użytkownika
TajPan
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Oczywiście, że nie widzisz, bo w wersji na IPhone to ConnectStats, a nie Garmin Connect. Mój błąd, za który przepraszam.

https://drive.google.com/open?id=0BwT47 ... UY1NU1LV00
Obrazek
PrzemekM72
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

www.devdiaries.pl

Biegam (czasem) bez celu. Po prostu spodobało mi się.
Awatar użytkownika
TajPan
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

OK, wiem, ale co ten wykres wnosi? Co prźedstawia?

"Best rolling plot represent the maximum HR, pace or power you achieved for any given period of time, from 5 seconds to the length of the activity."

I co z tego? Rozumiesz coś? Bo ja nie.
Obrazek
PrzemekM72
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja dopiero w przedbiegach jestem. Ale może ktoś mądrzjszy przeczyta i opowie w łatwych słowach :oczko:
www.devdiaries.pl

Biegam (czasem) bez celu. Po prostu spodobało mi się.
Awatar użytkownika
TajPan
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Przeczytać to ja umiem, zrozumieć znaczenie słów też. Sensu nie rozbieram i kształtu krzywej.
Obrazek
Awatar użytkownika
TajPan
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Drugi wykres https://drive.google.com/open?id=0BwT47 ... VdpbUNEemc
Obrazek
Til
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka w maratonie: 3:30:05

Nieprzeczytany post

O ile dobrze rozumiem, to wykres pierwszy (https://drive.google.com/file/d/0BwT47d ... NEemc/view) pokazuje np. ile czasu łącznie np. Twoje serce biło (tętno - bpm) w poszczególnych zakresach. I tak, łącznie przez około 42 minut podczas półmaratonu miałeś tętno wyższe niż 156 uderzeń na minutę, tj. pomiędzy 156 a 172 bpm. Również przykładowo można też powiedzieć, że przez prawie 6 minut się mocno wysilałeś bo miałeś bpm powyżej 162. Pewnie można również wygenerować wykres jak wyglądało Twoje tętno w funkcji czasu/dystansu - tam będzie widać jak w czasie biegu Twe serce biło, kiedy były największe obciążenia. Właśnie ten drugi wykres jest chyba taki "normalny" - to wykres tempa w funkcji odległości - najpierw Cię poniosło i sprintowałeś, a od około 5:30 minuty miałeś już ustabilizowane tempo ~5:20 min/km. Choć może też to jest podobnie jak w pierwszym przypadku - wykres pokazujący ile km biegłeś łącznie w tempie, czyli niecałe dwa kilometry miałeś tempo <5:12 min/km. Sprawdź proszę inne wykresy i napisz jak to było...
Bo mogę się mylić, mój Garmin dawno wyzionął ducha ;-) i nie mogę obejrzeć swoich wykresów.
Awatar użytkownika
TajPan
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

O ile jestem w stanie zaakceptować (nie bez wątpliwości) interpretację pierwszego wykresu, to absolutnie nie akceptuję drugiej, ponieważ ten drugi wykres jest takim samym, jak pierwszy, tylko z tempem. Nie jest to funkcja średniego tempa w danym momencie biegu. Per analogiam do twojej interpretacji pierwszego wykresu raczej powiedziałbym, że przez 2km biegłem szybciej, niż 5:12, a przez 6km szybciej niż +/- 5:24, ale biegłem też wolniejsze kilometry - gdzie one są? (jeśli chodzi o średnie tempo). Na pewno nie jest to zależność tempa od przebytego dystansu.

https://drive.google.com/open?id=1cVnh6 ... d5ewzVdVvw

https://drive.google.com/open?id=1ayY_v ... F35iyo6UYg

https://drive.google.com/open?id=0BwT47 ... 1BCdFNUTlE

na potwierdzenie tempa i zaprzeczenie sugerowanej początkowej szarży - za stary na to jestem ;-))
Obrazek
krisleypopu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

PrzemekM72 pisze:Tu coś jest
Ten link dużo tłumaczy, chociaż trochę ciężko to wyjaśnić.

Aplikacja liczy np. maksymalne średnie tętno w coraz dłuższych sekundowych okresach.
Tj. liczy średnie tętno z każdych 5 sekund i najwyższą wartość odkłada na wykresie dla 5 sek. Później liczy średnie z każdych 10 sekund i najwyższą wartość odkłada na wykresie, i tak dalej aż dla całego okresu. Z wykresu widać więc jakie maksymalne tętno byłeś w stanie utrzymać przez dany okres. Przykładowo najintensywniejsze 8 minut to było niecałe 162 uderzenia serducha, a najintensywniejsze 40 minut to już ok 156 uderzeń.

Podobnie z tempem. Na przykład najlepsze średnie tempo na odcinku 1 km to ok 5 min, a najlepsze średnie tempo na odcinku 2 km to już 5:12.
mandaris
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

TajPan pisze:Nie jest to funkcja średniego tempa w danym momencie biegu. Per analogiam do twojej interpretacji pierwszego wykresu raczej powiedziałbym, że przez 2km biegłem szybciej, niż 5:12, a przez 6km szybciej niż +/- 5:24, ale biegłem też wolniejsze kilometry - gdzie one są? (jeśli chodzi o średnie tempo). Na pewno nie jest to zależność tempa od przebytego dystansu.
To jest funkcja najlepszego średniego tempa z całego dystansu, a nie w danym momencie czy do danego momentu. I tak pokazuje, że przez 2 km Twoje średnie tempo było lepsze niż 5:12, a przez 6 km lepsze niż 5:24. Wolniejsze kilometry są "wliczone" w dalszą część wykresu: im dłuższy dystans tym najlepsze średnie tempo robi się wolniejsze. W miarę zbliżania się odległości do całkowitego przebytego dystansu najlepsze średnie tempo zmierza do średniego tempa całego odcinka.
Marathon success does not come from training or perseverance, it comes from waterboarding yourself at aid stations.
Awatar użytkownika
TajPan
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

mandaris pisze:
TajPan pisze:Nie jest to funkcja średniego tempa w danym momencie biegu. Per analogiam do twojej interpretacji pierwszego wykresu raczej powiedziałbym, że przez 2km biegłem szybciej, niż 5:12, a przez 6km szybciej niż +/- 5:24, ale biegłem też wolniejsze kilometry - gdzie one są? (jeśli chodzi o średnie tempo). Na pewno nie jest to zależność tempa od przebytego dystansu.
To jest funkcja najlepszego średniego tempa z całego dystansu, a nie w danym momencie czy do danego momentu. I tak pokazuje, że przez 2 km Twoje średnie tempo było lepsze niż 5:12, a przez 6 km lepsze niż 5:24. Wolniejsze kilometry są "wliczone" w dalszą część wykresu: im dłuższy dystans tym najlepsze średnie tempo robi się wolniejsze. W miarę zbliżania się odległości do całkowitego przebytego dystansu najlepsze średnie tempo zmierza do średniego tempa całego odcinka.
I z tym jak wyżej widać sie zdecydowanie zgadzam. Ale generalnie te wykresy sa dla mnie mocno sztuczne. Ten sam program wykreśla histogram z przedziałami tempa na osi odciętych i czasem trwania na osi rzędnych.
Obrazek
mandaris
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Zależy czego chcesz się dowiedzieć. Bo z histogramu nie odczytasz np. dokładnie jak długo jesteś w stanie "za jednym podejściem" trzymać tempo poniżej np 4:00.
Marathon success does not come from training or perseverance, it comes from waterboarding yourself at aid stations.
Til
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka w maratonie: 3:30:05

Nieprzeczytany post

Siadłem do kompa i obejrzałem sobie to wszystko co TajPan nam pokazał, bo mnie te wykresy zaintrygowały mocno. Dzięki wyjaśnieniom krisleypopu i mandaris w końcu zrozumiałem ;-) - na początku myślałem, że to takie histogramy z małym koszykiem, czyli np. 5 sekund, bo nie przyjrzałem się na tablecie dokładnie zrzutom ekranowym.
I myślę, że te wykresy zwane tu rolling mają sens właśnie taki jak pisze mandaris: "dokładnie jak długo jesteś w stanie "za jednym podejściem" trzymać tempo poniżej np 4:00", takiej informacji z histogramu nie będzie. A to np. dla mnie byłby sympatyczny motywator w treningu...

I tu pytanie do Was - czy wykresy tego typu (rolling) mają jeszcze inną nazwę? Czy inne systemy analizujące dane biegowe posiadają takie wykresy?

P.S.
Sorki TajPan za posądzenie o to zapruwanie na początku biegu...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ