Ból po wewnętrznej stronie uda

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Miluutek
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim,
Od jakieś 2 tygodni boli mnie po wewnętrznej stronie lewego uda. Regularne bieganie zaczęłam znowu w maju, aktualnie biegam w okolicach 30-40km tygodniowo. Żadne szałowe prędkości, bo okolice 5.00-5.50. Po biegu zawsze się rozciągam. Buty miałam dopierane w sklepie. Pomimo tego dokucza mi to udo :chlip:
Na rysunku zaznaczyłam mniej więcej, gdzie boli. Jest to mniej więcej połowa wysokości uda, nie od pachwiny. W czasie biegania mniej, gorzej czuję to po. Najgorzej jak wstanę w krzesła, przy chodzeniu boli jak stawiam nogę. Ból takie 4/10, da się żyć, ale przeszkadza.
Co to może być? Jakie ćwiczenia mogę wykonywać, żeby sobie troszkę pomóc? Czy nie obędzie się bez pomocy jakiegoś lekarza/ fizjoterapeuty?
Pozdrawiam! :oczko:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
harlan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27
Życiówka w maratonie: 2:49:35

Nieprzeczytany post

Miałem ten sam problem tylko, że w prawej nodze. Ortopeda polecił 6 tygodni przerwy, a jeśli nie przejdzie to wtedy USG przywodziciela i dalsze działanie. Tak więc szkoda isc do lekarza żeby usłyszeć ze należy zaprzestać biegania, samemu można na to wpaść. Z racji tego, że było to 4 tygodnie przed maratonem nie mogłem pozwolić sobie na taką przerwę. Okleilem nogę tejpami, zacząłem rozciąganie nie tylko po treningu. W momencie gdy miałem nogę oklejoną taśmami bólu praktycznie nie czułem żadnego. Po 2 tygodniach ból minął całkowicie.
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

naciagniety miesien

- biegac ale wolno
- nie rozciagac albo delikatnie
- kategorycznie nie biegac w trudnym terenie i szybko
- trzymac w cieple
- przeczekac z ww przejdzie z czasem po kilku tyg czasem miesiacach

oznaka za duzego wysiłku w stosunku do mozliwosci
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Miluutek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Czyli problemem jest naciągnięty mięsień przywodziciel uda? W czasie aktywności w sumie prawie nie boli, masakra jest, jak się zatrzymam i próbuje iść :trup:
Harlan, wspominałeś o tejpach. Dzięki za wskazówkę, lecę do sklepu, oby pomogły. :spoko:
Zluzuje trochę w planach i mam nadzieję, że będzie lepiej. Jak nie przejdzie albo się pogorszy to potuptam do lekarza.
Dzięki!

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - problem jest tylko w jednej nodze. Czy ta kontuzja może wynikać z jakiś zaburzeń z biegu, złej techniki?
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Proponuję mocniej rozciągać pośladki. Chociażby z zestawu ćwiczeń polecanych dla osób z ITBS. Bo im pośladek sztywniejszy tym przywodziciel ma trudniejszą robotę.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ