Półmaraton Żywiecki 4 kwietnia 2004
- ours brun
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Powoli termin nam się zbliża i może określimy kto chce wystąpić w najpiękniejszym widokowo biegu po asfalcie w Polsce?
Z nieoficjalnych wieści: Jarkovsky zamierza zdobyć miejsce na podium po stoczeniu walki z zawodnikami z ulubionego przez niego kraju, Montano zamierza wedrzeć się do elity trzydziestolatków, a przede wszystkim szykuje się pojedynek MacGor --- FREDZIO (czy nic się nie zmieniło?). Ours brun stoczy zaś samodzielną rywalizację ze sobą i swoim czasem, który uzyskał już dwa razy na tej trasie.... Kto jeszcze przybywa i z jakimi planami?
Poniżej regulamin
=================
Półmaraton o Puchar Starosty Żywieckiego
4 kwietnia 2004 r.
Regulamin zawodów
Program:
Ë 10.00 Start: Żywiecki Rynek
Ë 10.00- ok. 13.00 Meta: Żywiecki Rynek
TRASA:
dystans 21 km 97,5 m dookoła Jeziora Żywieckiego
ATEST TRASY BIEGU ULICZNEGO
1.Nazwa biegu: Półmaraton o Puchar Starosty Żywieckiego
2.Dystans: 21,0975 km
3.Miejscowość: Żywiec
4. Opis trasy: Bieg rozgrywany jest na trasie o nawierzchni asfaltowej oraz około 100 m kostka brukowa przy znacznej różnicy wysokości. Start do biegu znajduje się na Rynku w m. Żywiec. Zawodnicy obiegają Rynek, dwukrotnie skręcając w lewo i wbiegają w ul. H. Sienkiewicza. Następnie trasa skręca w lewo w ul. Żeromskiego i w prawo w al. Wolności a następnie na rondo i wbiega (zgodnie z ruchem drogowym) na nowy most na rzece Sole. Zawodnicy po zbiegnięciu z mostu skręcają w prawo w ul. Wesołą wybiegając z Żywca. Następnie zawodnicy obiegają jezioro żywieckie pozostawiając go z prawej strony przez następujące miejscowości: Pietrzykowice, Zarzecze ( ul. Beskidzka), Bierna, Mała Tresna, Czernichów, Tresna, Oczków i wbiegają znów do Żywca na ul. Krakowską (dawna nazwa ul. Nad Jeziorem). Dalej trasa przechodzi w ul. Sienkiewicza (na końcu pod prąd ulicy jednokierunkowej) i wbiega na Rynek, gdzie znajduje się meta ( przy budynku nr 2). Oznakowanie trasy: start, 1, 5 , 10, 15,20 km i meta.
5.Wysokość nad poziomem morza : start i meta ~348 m., różnica 0 m /+0 m/km
6. Metoda pomiaru : z zastosowaniem licznika The Jones Counter
7. Dyrektor biegu: Mirosław Dziergas, 34-300 Żywiec , ul. Krasińskiego 13 tel. 861-24-24 w. 108
Mężczyźni
I. 18-29 lat
II. 30-39 lat
III. 40-49 lat
IV. 50-59 lat
V. 60 i więcej lat
Kobiety
I. 18-34 lata
II. 35 lat i powyżej
Nagrody i puchary:
- I-V miejsce w biegu głównym mężczyzn - nagrody pieniężne
- I-III miejsce w biegu głównym kobiet - nagrody pieniężne
- I-III miejsce w biegu w kategoriach wiekowych - nagrody rzeczowe oraz puchary i upominki dla najlepszych zawodników powiatu żywieckiego.
- Ponadto pamiątkowe medale oraz nagrody-niespodzianki (losowanie)
UWAGA: Do startu zostaną dopuszczeni zawodnicy, którzy ukończyli 18 lat i posiadają aktualne badania lekarskie. Bieg odbywa się przy ruchu ograniczonym. Prosimy o stosowanie się do przepisów o ruchu drogowym. Zapewniamy:gorący posiłek (Rynek), kąpiel i szatnię (LO, ul. Słowackiego 2)
Z nieoficjalnych wieści: Jarkovsky zamierza zdobyć miejsce na podium po stoczeniu walki z zawodnikami z ulubionego przez niego kraju, Montano zamierza wedrzeć się do elity trzydziestolatków, a przede wszystkim szykuje się pojedynek MacGor --- FREDZIO (czy nic się nie zmieniło?). Ours brun stoczy zaś samodzielną rywalizację ze sobą i swoim czasem, który uzyskał już dwa razy na tej trasie.... Kto jeszcze przybywa i z jakimi planami?
Poniżej regulamin
=================
Półmaraton o Puchar Starosty Żywieckiego
4 kwietnia 2004 r.
Regulamin zawodów
Program:
Ë 10.00 Start: Żywiecki Rynek
Ë 10.00- ok. 13.00 Meta: Żywiecki Rynek
TRASA:
dystans 21 km 97,5 m dookoła Jeziora Żywieckiego
ATEST TRASY BIEGU ULICZNEGO
1.Nazwa biegu: Półmaraton o Puchar Starosty Żywieckiego
2.Dystans: 21,0975 km
3.Miejscowość: Żywiec
4. Opis trasy: Bieg rozgrywany jest na trasie o nawierzchni asfaltowej oraz około 100 m kostka brukowa przy znacznej różnicy wysokości. Start do biegu znajduje się na Rynku w m. Żywiec. Zawodnicy obiegają Rynek, dwukrotnie skręcając w lewo i wbiegają w ul. H. Sienkiewicza. Następnie trasa skręca w lewo w ul. Żeromskiego i w prawo w al. Wolności a następnie na rondo i wbiega (zgodnie z ruchem drogowym) na nowy most na rzece Sole. Zawodnicy po zbiegnięciu z mostu skręcają w prawo w ul. Wesołą wybiegając z Żywca. Następnie zawodnicy obiegają jezioro żywieckie pozostawiając go z prawej strony przez następujące miejscowości: Pietrzykowice, Zarzecze ( ul. Beskidzka), Bierna, Mała Tresna, Czernichów, Tresna, Oczków i wbiegają znów do Żywca na ul. Krakowską (dawna nazwa ul. Nad Jeziorem). Dalej trasa przechodzi w ul. Sienkiewicza (na końcu pod prąd ulicy jednokierunkowej) i wbiega na Rynek, gdzie znajduje się meta ( przy budynku nr 2). Oznakowanie trasy: start, 1, 5 , 10, 15,20 km i meta.
5.Wysokość nad poziomem morza : start i meta ~348 m., różnica 0 m /+0 m/km
6. Metoda pomiaru : z zastosowaniem licznika The Jones Counter
7. Dyrektor biegu: Mirosław Dziergas, 34-300 Żywiec , ul. Krasińskiego 13 tel. 861-24-24 w. 108
Mężczyźni
I. 18-29 lat
II. 30-39 lat
III. 40-49 lat
IV. 50-59 lat
V. 60 i więcej lat
Kobiety
I. 18-34 lata
II. 35 lat i powyżej
Nagrody i puchary:
- I-V miejsce w biegu głównym mężczyzn - nagrody pieniężne
- I-III miejsce w biegu głównym kobiet - nagrody pieniężne
- I-III miejsce w biegu w kategoriach wiekowych - nagrody rzeczowe oraz puchary i upominki dla najlepszych zawodników powiatu żywieckiego.
- Ponadto pamiątkowe medale oraz nagrody-niespodzianki (losowanie)
UWAGA: Do startu zostaną dopuszczeni zawodnicy, którzy ukończyli 18 lat i posiadają aktualne badania lekarskie. Bieg odbywa się przy ruchu ograniczonym. Prosimy o stosowanie się do przepisów o ruchu drogowym. Zapewniamy:gorący posiłek (Rynek), kąpiel i szatnię (LO, ul. Słowackiego 2)
-
- Rozgrzewający Się
Startowałem w Żywcu w zeszłym roku.
WSPANIAŁY bieg. Piękna trasa, pogoda dopisała. No i w tym roku też startuję.
Podoba mi się termin tych zawodów - dla mnie jest to sprawdzian przed Maratonem Wrocławskim.
Moje plany to "poprawa tego co było", czyli wynik ok. 1:39.
I moja uwaga dla startujących pierwszy raz: dystans jest dystansem (21 km) ale trasa ... chyba należy napisać wymagająca. Jak to w górach - od ok. 7 km raz w górę, trochę w dół itd. Ostatnia "większa" górka na 2 km przed metą. Później .... już tylko w dół do mety.
Z pewnością przebiegnięcie trasy biegu daje wiele satysfakcji - czego wszystkim (i sobie) życzę
Do zobaczenia w Żywcu
P.S.
Link do strony organizatora: http://www.starostwo.zywiec.pl/szczegoly.php?1632
WSPANIAŁY bieg. Piękna trasa, pogoda dopisała. No i w tym roku też startuję.
Podoba mi się termin tych zawodów - dla mnie jest to sprawdzian przed Maratonem Wrocławskim.
Moje plany to "poprawa tego co było", czyli wynik ok. 1:39.
I moja uwaga dla startujących pierwszy raz: dystans jest dystansem (21 km) ale trasa ... chyba należy napisać wymagająca. Jak to w górach - od ok. 7 km raz w górę, trochę w dół itd. Ostatnia "większa" górka na 2 km przed metą. Później .... już tylko w dół do mety.
Z pewnością przebiegnięcie trasy biegu daje wiele satysfakcji - czego wszystkim (i sobie) życzę
Do zobaczenia w Żywcu
P.S.
Link do strony organizatora: http://www.starostwo.zywiec.pl/szczegoly.php?1632
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
No powody są dwa: MacGor i Ja.
MacGor - będzie miała teraz przerwy w bieganiu z powodów osobistych, słabo się czuje itd. Trener też jej odradzał wiedząc, ze będzie miała przerwy.
Ja - zaczynam dopiero biegać po problemach z zatokami, ciągnących się od stycznia chorobach, mięśnie dwugłowe mam obolałe od lekkich ćwiczeń na siłowni - do tego doszło.
Może na Biegu Korfantego?
MacGor - będzie miała teraz przerwy w bieganiu z powodów osobistych, słabo się czuje itd. Trener też jej odradzał wiedząc, ze będzie miała przerwy.
Ja - zaczynam dopiero biegać po problemach z zatokami, ciągnących się od stycznia chorobach, mięśnie dwugłowe mam obolałe od lekkich ćwiczeń na siłowni - do tego doszło.
Może na Biegu Korfantego?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Fajnie, ze ktos napisal o tym Zywcu. Myslalem, ze przejdzie niezauwazony na Forum. Ja tez się wybieram, oraz paru kolegów z klubu. Wyslalem zgloszenie, dzwonilem do organizatora etc.
Ale zaskoczyleś mnie tym zaświadczeniem lekarskim tzn. ze kazdy z nas musi przynieść pisemną zgodę lekarza na udzial?
Ale zaskoczyleś mnie tym zaświadczeniem lekarskim tzn. ze kazdy z nas musi przynieść pisemną zgodę lekarza na udzial?
Pozdr. Artur
-
- Zaprawiony W Bojach
Arturo z tego co pamiętam wystarczy pisemne oświadczenie o starcie na własną odpowiedzialność.
To może jakieś spotkanie forumowiczów????
- miroszach
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:06
- Życiówka w maratonie: 3:07:51
EEEEE nie Arturro tak tylko pisze. Rok temu niczego takiego ode mnie nie chcieli. Mój start w tym biegu stoi pod znakiem zapytania, bo być może 3 kwietnia wyjadę na obóz treningowy.
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
To dzień regenerownia
[/i][/b]
- ours brun
- Zaprawiony W Bojach
Zdaje mi się, że po biegu jest naprawdę sporo czasu żeby sobie pogadać ... uzupełniając płyny ...Quote: from Montano Corridore on 9:16 pm on Mar. 17, 2004
MacGor i Fredzio : wracajcie do zdrowia! Nawiasem mówiąc mnie dwugłowe nie bolą od lekkich ćwiczeń na siłowni, bo jeszcze nigdy na siłowni nie byłem

Arturo : jak masz okazję to lepiej takie zaświadczenie mieć, przydaje się w różnych sytuacjach w całym sezonie, choć bez niego też zawsze można sobie jakoś poradzić
- JosefBB
- Stary Wyga
U jakiego lekarza (?) takie zaświadczenie można zdobyć? Nie mam rozeznania a gdy kiedyś zapytałem o to lekarza pierwszego kontaktu to tylko zrobił wielkie oczy. Proszę o podpowiedź
Co tu dużo gadać - trzeba robić swoje
- ours brun
- Zaprawiony W Bojach
Najlepiej mieć lekarzy znajomych, ale pierwszego kontaktu tez może być. Po prostu można mu podyktować formułkę. Ja pamietam taką: "W wyniku przeprowadzonych badań fizykalnych nie stwierdzono przeciwskazań zdrowotnych do uprawiania biegów długodystansowych Podpisano: itd."
-
- Dyskutant
dzwoniłem do Strostwa w Żywcu i osoba odpowiedzialna za bieg powiedziała mi że żadnych badań lekarskich nie trzeba, tylko będzie podpisanie papierka, że biegnie się na własną odpowiedzialność.
z drugiej strony w regulaminie na ich stronie napisane jest jasno że jednak trzeba... bądź tu mądrym
z drugiej strony w regulaminie na ich stronie napisane jest jasno że jednak trzeba... bądź tu mądrym
Koba
- ours brun
- Zaprawiony W Bojach
W regulaminie tak pisać należy bo to zgodne z prawem, a w praktyce wiedzą że z tym jest kłopot i to tylko fikcja więc dają spokój biegaczom.... W Żywcu nigdy badań nie sprawdzali, ale na sezon takie zaświadczenie się może przydać...
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
KOBA powiedz mi skad pomysl takiego pseudonimu?
Czy to przypadek, czy nieswiadomość, a może wlasnie świadomość.
No wiesz, przypuszczam, ze wiesz kto nosił ten pseudonim?
Czy to przypadek, czy nieswiadomość, a może wlasnie świadomość.
No wiesz, przypuszczam, ze wiesz kto nosił ten pseudonim?
Pozdr. Artur