Tom Tom Runner TOTALNA PORAZKA ! ! !

rufuz

Nieprzeczytany post

Witam
Jako, ze mam mozliwosc co jakis czas otrzymac za niewielka oplata jakis gadzet biegowy do "zabawy" ostatnio wpadl mi w rece Tom Tom Runner. ( oczywiscie nie pracuje zawodowo w branzy gadzetow sportowych) Pomyslalem coz, ladnie wyglada, sygnowany logo Tom Tom to powinno jakos to dzialac. Jakze sie mylilem. Wlasnie dzis mialem dobra okazje aby przetestowac sprzet w akcji - trening w II zakresie. Na trening wybralem sie z dwoma urzadzeniami pomiarowymi, wspomnianym Tom Tomem i wczesniej wyprobowanym sprzetem z decathlona, Genaute. Coz, Tom Tom to jakas pomylka. Wskazania tempa jakies z kosmosu. Mimo, ze trasa byla niezbyt rowna, ewidentne wachania tempa. Tom Tom uparcie swoje, wciaz to samo tempo i tyle :bum: Jakbym biegl na jakims tempomacie :hahaha: Tragedia i masakra. Oczywiscie zrobilem aktualizacje softu w Tom Tomie. Moje odczucia sa takie, ze jest to ewidentnie gadzet dla niedzielnych joggerow. Jesli ktos mysli o powaznym treningu to zdecydowanie odradzam Tom Tom Runner. Jest to oczywiscie moje doswiadczenie jako amatora i jak najbardziej ktos moze sie z nim nie zgodzic. Swoja droga nie chce nawet myslec co by sie stalo gdybym z tym czyms pobiegl maraton :hahaha: :hahaha:
PKO
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A moze nie miales tempa chwilowego ustawionego tylko srednie z odcinka lub dystansu? Nie bronie zegarka bo go nie znam, ale moze warto by to sprawdzic.
rufuz

Nieprzeczytany post

no tak teraz przeczytalem teskt, renenzje Adama
"Tempo chwilowe
Wydaje się, że jest to średnia ruchoma z ….. pewnej liczby sekund. Czujnik inercyjny powinien poprawiać realne wskazania tempa chwilowego ale mam tutaj mieszane uczucia. Czasem zegarek reaguje szybko, miałem dobre odczyty już po 15 sekundach ale i po 30 a czasem wskazania tempa chwilowego się po prostu zawieszają i zegarek potrafi wskazywać niezmienioną wartość przez długi czas, która znacznie odbiega od rzeczywistości"
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tempo chwilowe i tak jest do bani w kazdym zegarku (w jednym mniej w drugim bardziej) nie lepiej biegac na srednie z okrazenia?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:Tempo chwilowe i tak jest do bani w kazdym zegarku
Nie, nie prawda.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przyklady?
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Fenix3 z najnowyszym softem + footpod i prędkosc z footpoda ;) Za chwile pewnie bedzie taka mozliwosc w Epixie i 920xt (oby).

BTW: TomTom nie jest na magicznym sirstarIV? powinno to działac w miare dobrze. Szkoda ze nie ma aktualnie w zegarkach wyboru jak bardzo chcemy uśredniać tempo chwilowe jak to bylo w forerunerze 305.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mike, z footpodem to chyba kazdy zegarek powinien dzialac dobrze. Z wczesniejszych wypowiedzi wywnioskowalem ze mowimy o samym gpsie ktory jak wiadomo swoje wady ma i nigdy nie bedzie pokazywal dokladnego tempa chwilowego. Adam twierdzi, ze sa zegarki ktore sie pod tym wzgledem sprawdzaja. Ciekaw jestem ktore to :)
Awatar użytkownika
mow_mi_stefan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 4:09

Nieprzeczytany post

Jedynym zegarkiem, w którym tempo chwilowe było w miarę OK, był dla mnie Garmin 220. Choć po prawdzie nie było to tempo chwilowe :) a średnia z 5sek, ale w zupełności wystarczało.
czuj duch, Paweł
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W FR305 jak dobry fix byl to tempo chwilowe bylo do przelkniecia przy srodkowym ustawieniu filtrowania (nie pamietam juz dokladnie jak sie nazywalo). W Fenixie2 i Epixie wprowadzili juz stopwniowanie co 0:05 i trzeba bylo sie przyzwyczaic ale nie bylo najgorzej jak dla mnie ale dopiero po ktoryms tam firmwarze. Owszem fakupy sie zdazaly i nie bylo tak dobrze jak w FR305 ale 80% pokazuje mi w miare ok. Biegam glownie po lasach wiec pewnie zegarek ma trudniej niz na prostych odslonietych drogach, choc miasta z wysokimi budynkami wcale latwiejsze nie bywaja dla GPSow.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A wiecie koledzy w kolarstwie w urządzeniach do pomiaru mocy jest prosty patent na to no. definiuje się na wyświetlaczu zamiast mocy generowanej chwilowej moc 3 sekundową. Czyli wyświetlacz pokazuje moc 3 sekundową w ten sposób łatwie generować założoną moc.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak masz zegarek garmina z platformą connectiq to sobie możesz pole sciagnac z 3s 5s 10s tempa. Nie próbowałem jak to dziala bo nie potrzebowałem :-)
rufuz

Nieprzeczytany post

Na szczescie wpadl mi w rece Garmin 220 i jest znacznie, znacznie lepiej.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ