Badanie wydolnosciowe wykazalo wysokie cisnienie
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Bylem dzisiaj robic badanie wydolnosciowe. Wszystko wyszlo dobrze,poza cisnieniem ktore badal mi lekarz. W polowie testu wyszlo mi max 210 cisnienie a w spoczynku chyba 110. Ogolnie lekarz powiedzial mi ze mam problemy z cisnieniem i musze je leczyc. Oczywiscie poszperalem troche w internecie i znalazlem artykuly gdzie sa wskazowki jak mozna zbijac cisnienie a mianowicie: unikac soli,brac 700mg magnezu dziennie,jesc orzechy,brac l arginine 3g dziennie, dawkowac wit D3 , dostarczac omega3 i wiele innych witamin.
Czy to pomoze? Jesli chcecie moge wrzucic wykresy jakie mi wyszly z badania. Mam 28l 186cm wzrostu i 86kg wagi. Trenuje na silowni 3 razy w tyg i 3 razy w tyg biegam Cardio lub HIIT
Czy to pomoze? Jesli chcecie moge wrzucic wykresy jakie mi wyszly z badania. Mam 28l 186cm wzrostu i 86kg wagi. Trenuje na silowni 3 razy w tyg i 3 razy w tyg biegam Cardio lub HIIT
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Jakie masz ciśnienie w spoczynku? Tak na co dzień?
Rozumiem, że to ciśnienie 210 to skurczowe a 110 rozkurczowe?
Co do zbijania ciśnienia to zaczyna się właśnie od zmiany diety i dorzucenia aktywności fizycznej. Dieta to głównie wywalenie soli i odstawienie %. Ja po roku z ciśnienia 150/90 zleciałem na 120-130/70-80 bez leków.
Rozumiem, że to ciśnienie 210 to skurczowe a 110 rozkurczowe?
Co do zbijania ciśnienia to zaczyna się właśnie od zmiany diety i dorzucenia aktywności fizycznej. Dieta to głównie wywalenie soli i odstawienie %. Ja po roku z ciśnienia 150/90 zleciałem na 120-130/70-80 bez leków.
-
- Wyga
W spoczynku miałem przed badaniem 110/70 przy max wysiłku (w badaniu) miałem 210/85 ponizej screen jak cisnienie rosło wzgledem badania (co raz wieksza ruchliwosc/góka bierzni)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Tak z ciekawości, to test był wykonywany na bieżni czy rowerze, czy na innej maszynie?
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
-
- Wyga
Na biezni, ustawiona byla do gory jakbym wchodzil pod gorke
-
- Wyga
Nikt sie nic nie wypowie?
- mow_mi_stefan
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 4:09
Ale co Ci lekarz powiedział? Zapisał jakieś pigułki? Kazał się badać?
Ja Ci tylko mogę powiedzieć, że niedawno miałem podobne badanie, tylko na rowerku z rosnącym obciążeniem.
Z tego co pamiętam ciśnienie doszło mi przy maksymalnym obciążeniu, które bylem w stanie jeszcze utrzymać, do 220/80 (czy coś takiego - nie mam niestety kwitów przy sobie). Spoczynkowe mam podobne jak Ty (115/75), czyli podobno idealne. Wcześniej robiłem jeszcze USG serca. Lekarka powiedziała, że jestem zdrowy i ani słowa o złym ciśnieniu.
Byc może w Twoim przypadku chodzi o coś innego? Może zapis EKB był nieprawidłowy? Nie wiem.
Wiem tylko, że 30kg temu tez miałem problemy, ale obyło się bez lekarstw, pomógł ruch i w "zdrowe" jedzenie, które zbiły wagę i np cholesterol. Ale generalnie nie staram się być mądrzejszym od mądrzejszych ode mnie i zaleceń doktorów słucham
ale dla świętego spokoju może warto skonsultować wyniki z jakimś innym lekarzem?
Ja Ci tylko mogę powiedzieć, że niedawno miałem podobne badanie, tylko na rowerku z rosnącym obciążeniem.
Z tego co pamiętam ciśnienie doszło mi przy maksymalnym obciążeniu, które bylem w stanie jeszcze utrzymać, do 220/80 (czy coś takiego - nie mam niestety kwitów przy sobie). Spoczynkowe mam podobne jak Ty (115/75), czyli podobno idealne. Wcześniej robiłem jeszcze USG serca. Lekarka powiedziała, że jestem zdrowy i ani słowa o złym ciśnieniu.
Byc może w Twoim przypadku chodzi o coś innego? Może zapis EKB był nieprawidłowy? Nie wiem.
Wiem tylko, że 30kg temu tez miałem problemy, ale obyło się bez lekarstw, pomógł ruch i w "zdrowe" jedzenie, które zbiły wagę i np cholesterol. Ale generalnie nie staram się być mądrzejszym od mądrzejszych ode mnie i zaleceń doktorów słucham

czuj duch, Paweł
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
-
- Wyga
U mnie wygladało to tak ze umówiłem badanie wydolnosciowe, lekarz przeprowadzil badanie i przy max górce (dla biezni) i predkosci 7km/h mialem cisnienie 210/90 i po ukonczonym badaniu pomału spadało. Ogolnie powiedział ze mam problemy z cisnieniem ale czym sie kierował nie mam pojecia. Moze tym ze cinienie wzrosło do tej wartosci 210/90? nie mam pojecia o co tu chodzi ale czy lekarze wychodzą z zalozenia ze tetno podczas wysilku ma byc nie wiem 160/80?
Z nadwagą u mnie nie ma opcji mam niski BF w przyszlym roku chce jechac na zawody Fit sylwetki. Obecnie przez 4-5mcy bylem na cyklu kreatyny jabłczan teraz juz ponad 2 tyg jej nie biore,byc moze to mialo jakis wpływ na wynik?
Lekarz nie przepisał mi zadnych leków tylko kazał skonsultowac sie z lekarzem rodzinnym i leczyc problem wysokiego cisnienia...i co tu teraz począc? Z cholersterolem zawsze mam jakies problemy ale co najlepsze ja bardzo zdrowo sie odzywiam, nie pije nie pale, cwicze na silowni 3 x w tyg i biegam 2-3 razy w tyg.
Ponizej foto obecnej formy,mysle ze jak chory nie wygladam ale dlaczego takie problemy gdyz prowadze tak zdrowy tryb zycia?
Z nadwagą u mnie nie ma opcji mam niski BF w przyszlym roku chce jechac na zawody Fit sylwetki. Obecnie przez 4-5mcy bylem na cyklu kreatyny jabłczan teraz juz ponad 2 tyg jej nie biore,byc moze to mialo jakis wpływ na wynik?
Lekarz nie przepisał mi zadnych leków tylko kazał skonsultowac sie z lekarzem rodzinnym i leczyc problem wysokiego cisnienia...i co tu teraz począc? Z cholersterolem zawsze mam jakies problemy ale co najlepsze ja bardzo zdrowo sie odzywiam, nie pije nie pale, cwicze na silowni 3 x w tyg i biegam 2-3 razy w tyg.
Ponizej foto obecnej formy,mysle ze jak chory nie wygladam ale dlaczego takie problemy gdyz prowadze tak zdrowy tryb zycia?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- mow_mi_stefan
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 4:09
Dziwne. Jak nic pokaż wyniki innemu lekarzowi
czuj duch, Paweł
-
- Zaprawiony W Bojach
w książce prof. Jerzego Zięby wyczytałem, że cholesterol nie musi być jedynie powiązany z nadwagą. Może być także objawem ukrytego stanu zapalnego, np. psującego się zęba, zapalenia stawu, etc.
może tędy droga...?
może tędy droga...?
-
- Wyga
Jesli chodzi o uzebienie to od zawsze moge powiedziec mam je zdrowe i nigdy nie mialem z nimi problemu wrecz dentysci nazekaja ze nie moga na mnie zarobic
co do stanów zapalnych nie odczuwam zadnych bolesci stawowych itd Nie mam pojecia gdzie szukac przyczyny. Oczywiscie kiedys prowadzilem troche bardziej nizdrowy tryb zycia czyli papierosy, w weekendy zakrapiane imprezy ale czy to by miało wpływ gdy juz +/- o 2 lat zmienilem styl zycia o 180*?

- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Pokaż wyniki jakiemuś ogarniętemu lekarzowi spotrowemu, to, że ciśnienie w trakcie wysiłku rośnie jest normalne, nie wiem jednak jakie są prawidłowości. Jakie miałeś tętno w momencie tego szczyty ciśnieniowego?
-
- Wyga
tetno max mialem HR 140
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Hmmm, czyli taki lekki bieg... wydaje mi sie, ze faktycznie moze to byc za wysokie cisnienie jak na ta intensywnosc. Idz sie skonsultowac z lekarzem. Wtedy wszystko bedziesz wiedzial.
-
- Wyga
Niby nie odczuwam zadnych zlych objawów podczac cwiczen, jutro rano ide do lekarza rodzinnego przedyskutowac tą sytuacje, a na chwile obecna wyczytalem zebym dostarczal do 700mg magnezu dziennie , do tego Potas i Omega3 , ktore dostarczam z Oleju Lnianego chyba ok? pije tez Oliwe z oliwek tł na zimno