Komentarz do artykułu Test Coopera 3 września da odpowiedź jak trenować przed Biegnij Warszawo
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ściągnąłem apkę i testuję... Podobnie, jak kolega kilka postów wyżej mam uwagi do "interfejsu". Dla mnie mało czytelne są propozycje treningów. Po kliknięciu w "Biegnij Warszawo" otwiera się kilkanaście jednostek treningowych i co ja mam teraz z nimi zrobić
(biegać kolejne co dzień?)
Dobrze byłoby pogrupować te propozycje jednostek wg cykli treningowych. np. (nowicjusz, średniak, prof) -> opcja 1, lub opcja "n" -> i dopiero szczegółowe jednostki z tempami.
Rozumiem, że właśnie clou tego programu to tempa, więc trzeba je mocno uwydatnić, ale może to przez dodatkową zakładkę - "tempa treningowe", a pod zakładką "Biegnij Warszawo" (tylko inaczej nazwaną) zrobić już konkretne propozycje treningów do 10k?

Dobrze byłoby pogrupować te propozycje jednostek wg cykli treningowych. np. (nowicjusz, średniak, prof) -> opcja 1, lub opcja "n" -> i dopiero szczegółowe jednostki z tempami.
Rozumiem, że właśnie clou tego programu to tempa, więc trzeba je mocno uwydatnić, ale może to przez dodatkową zakładkę - "tempa treningowe", a pod zakładką "Biegnij Warszawo" (tylko inaczej nazwaną) zrobić już konkretne propozycje treningów do 10k?
-
- Wyga
No właśnie, teraz pasuje, bo mnożenie x 1,25 daje inny wynik. Ale to i tak jest dość wysoki wynik w moim przypadku, za wysoki o co najmniej 20 sekund. Być może na krzywą zwalniania ma wpływ dużo innych czynników, np. masa, jestem wielki i mam jej za dużo, przeczuwam że o to chodzi.Adam Klein pisze:To polega na zwolnieniu a nie na przyspieszeniu. Musisz podzielić a nie pomnożyć.
Czyli: 252/0,75 = 336
Czyli tempo: 5:36
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Tak, poprawimy. To jest wersja z którą chcieliśmy wyrobic sie na 3 września.degi pisze:Ściągnąłem apkę i testuję... Podobnie, jak kolega kilka postów wyżej mam uwagi do "interfejsu". ........
Widgetos.
Biegasz Test Coopera w Tempie 4:12, tak?
Tempo 5:36 jest górną (najszybszą) granicą jaką możesz na spokojnych treningach osiągać.
W naszej aplikacji jest to faktycznie przedział o szerokości 5%, w Twojej sytuacji to będzie: 5:36 - 5:54.
Nie powinieneś się na siłę trzymać tempa 5:36, szczególnie nie na początku treningu, kiedy nie jesteś rozgrzany. Masz go nie przekraczać, ale tez nie przekraczać tempa 5:54.
- dex-adam
- Rozgrzewający Się
Aplikację zainstalowałem i jestem rozczarowany. Myślałem, że będzie to kalkulator temp dla różnych zakresów treningowych w oparciu o uzyskany dystans w teście Coopera. Sam kalkulator.
Program niestety próbuje wykonać sam test Coopera. Jest to mało praktyczne, po pierwsze nigdy nie biegam z telefonem a po drugie już wiem jaki mam rezultat w testu i chciałbym tylko uzyskać dokładne wyliczenia różnych zakresów w oparciu o mój wynik.
Mam nadzieję, że to poprawicie - okienko do wpisania dystansu na 12 min. i to wszystko!
pzdr
adam
Program niestety próbuje wykonać sam test Coopera. Jest to mało praktyczne, po pierwsze nigdy nie biegam z telefonem a po drugie już wiem jaki mam rezultat w testu i chciałbym tylko uzyskać dokładne wyliczenia różnych zakresów w oparciu o mój wynik.
Mam nadzieję, że to poprawicie - okienko do wpisania dystansu na 12 min. i to wszystko!
pzdr
adam
Jak biegać to tylko na fortach
[b][url]http://www.fort-bema.pl[/url][/b]
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Poprawimy, jak juz pisałem czas gonił i nie było możliwości na szerzej zakrojone testy.
- Gwynbleidd
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: poniżej czterdziestu
- Życiówka w maratonie: powyżej trzech
Zaraz, przecież tego nie trzeba poprawiać, to już jest
Dokładnie tak właśnie zrobiłem żeby zobaczyć jak to działa - wpisałem jakieś tempo...

Dokładnie tak właśnie zrobiłem żeby zobaczyć jak to działa - wpisałem jakieś tempo...
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Tak jest, ale wiem, że cos tam nie dobrze działa, że coś się zamyka w niektórych telefonach.Gwynbleidd pisze:Zaraz, przecież tego nie trzeba poprawiać, to już jest![]()
- dex-adam
- Rozgrzewający Się
U mnie nie można nic wpisać - tylko można wykonać test Coopera. Czyli biec z telefonem 12 minut (telefon sam oblicza dystans).
Sam test też może zostać, może ktoś lubi biegać z telefonem, ale ja wolałbym opcję wpisania wyniku
pzdr
adam
Sam test też może zostać, może ktoś lubi biegać z telefonem, ale ja wolałbym opcję wpisania wyniku

pzdr
adam
Jak biegać to tylko na fortach
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Wg mnie taka opcja jest (jak widać u niektórych jest) ale jak rozumiem nie wszędzie.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Tak można dodać swój własny wynik:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Życiówka w maratonie: 4:04:02
rzeczywiście chyba 10 minut było złym przykładem... bo skoro to 73-75% tempa z testu coopera... to pewnie 15 minut każdy da radę ...
a większość pewnie 30-45 minut nawet na początku.
no ale mnie to tak bardzo nie razi... bo chyba główny przekaz jest taki że masz biegać z taką intensywnością i się zmęczyć... a nie że masz biegać 10 minut na początku...
ps. a gdzie i kiedy aplikacja ?
a większość pewnie 30-45 minut nawet na początku.
no ale mnie to tak bardzo nie razi... bo chyba główny przekaz jest taki że masz biegać z taką intensywnością i się zmęczyć... a nie że masz biegać 10 minut na początku...
ps. a gdzie i kiedy aplikacja ?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Na androida w sklepie jest pod nazwą Know Your Pace
Na poprzednich stronach jest link do apki.
Na iPhone będzie powstawać jeszcze.
Na poprzednich stronach jest link do apki.
Na iPhone będzie powstawać jeszcze.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Wreszcie widziałem działającą aplikację. 
Rozumiem wasze poruszenie, że taka liczba jdenostek treningowych itd. Ale jak mówiłem - nie na wszystko był czas.
W tym momencie tam jest generalny następujący podział:
początkujący - to ktoś, kto komfortowo czuje się kiedy biegnie (spokojnym tempem) nie dłużej niż godzinę
śr. zaawansowany - 1h-2h
zaawansowany: powyżej 2h
Tylko taki jest podział jeśli chodzi o poziom zaawasowania.
Oczywiście - mogą być zupełnie różne tempa.
I to zobaczyłem, że działa chyba fajnie.

Rozumiem wasze poruszenie, że taka liczba jdenostek treningowych itd. Ale jak mówiłem - nie na wszystko był czas.
W tym momencie tam jest generalny następujący podział:
początkujący - to ktoś, kto komfortowo czuje się kiedy biegnie (spokojnym tempem) nie dłużej niż godzinę
śr. zaawansowany - 1h-2h
zaawansowany: powyżej 2h
Tylko taki jest podział jeśli chodzi o poziom zaawasowania.
Oczywiście - mogą być zupełnie różne tempa.
I to zobaczyłem, że działa chyba fajnie.
-
- Zaprawiony W Bojach
Chciałbym sie tylko upewnić, bo nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Test odbywa się na bieżni Agrykoli, a pomiar pokonanego dystansu jest albo samodzielny, albo za pomocą aplikacji (opartej na GPS?)?