Komentarz do artykułu Test Coopera 3 września da odpowiedź jak trenować przed Biegnij Warszawo
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
No tak, masz rację, cały czas mówiłem o teście Coopera a potem nagle przeszedłem na tych, którzy mówią, że nie są w stanie biec dłużej niż 5 minut.
Oczywiście, tam jest błąd logiczny.
Oczywiście, tam jest błąd logiczny.
- radslo1
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:53
- Życiówka w maratonie: 3:21:47
Adam ale tą metodologię z ustalaniem tempa treningowego na podstawie testu coopera to musicie jakoś opatentować
bo to naprawdę jest przełom. Może dużo osób o tym gdzieś tam słyszało, ktoś stosuje, ale na portalach biegowych to mówicie tylko Wy, od początku i konsekwentnie. Zdaje się, że pierwszy raz pisaliście o tym w tym artykule http://bieganie.pl/?cat=15&id=6134&show=1 . Może wcześniej ale ja o tym czytałem pierwszy raz w tym artykule.

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.

Juz Ci mówiłem, że ja jestem słaby w promocji, więc może się za chwile okazać, że gdzieś to zacznie funkcjonować na zasadzie jak gdyby to byłą wiedza powszechna.

No, ale narazie tylko my będziemy mieli do tego fajną aplikację.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
No czekamy na aplikacje 
A co do temp, to we francuskiej szkole biegowe jest coś podobnego, tylko test robi się w 6 minut, czyli połówka Coopera, inne intensywnosci biegowe pewnie wychodzą.

A co do temp, to we francuskiej szkole biegowe jest coś podobnego, tylko test robi się w 6 minut, czyli połówka Coopera, inne intensywnosci biegowe pewnie wychodzą.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Im krótszy jest taki test tym mniejsze ma on proste przełożenie na długie wysiłki (bo dlaczego nie 400m ?
) , ale 6 minut jeszcze ujdzie. Chociaż sam Cooper zrobił jeszcze wersje swojego testu na 1,5 mili.
Ale 1,5 mili czy 6 minut maksymalnego wysiłku to jest totalny "wyżyg" - tzn w dużym stopniu jest to beztlen i jest to poprostu nieprzyjemne i myślę, że jeszcze trudniej wejść tutaj na poziom dużego zmęczenia, dla początkujących jest to na maksa nieprzyjemne.

Ale 1,5 mili czy 6 minut maksymalnego wysiłku to jest totalny "wyżyg" - tzn w dużym stopniu jest to beztlen i jest to poprostu nieprzyjemne i myślę, że jeszcze trudniej wejść tutaj na poziom dużego zmęczenia, dla początkujących jest to na maksa nieprzyjemne.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Aplikacja podobno już jest:
https://play.google.com/store/apps/deta ... coopertest
Jeśli ktos ma telefon z androidem niech sprawdza. Ja musze pożyczyć telefon od tesciowej.
Jeśli ktos ma telefon z androidem niech sprawdza. Ja musze pożyczyć telefon od tesciowej.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:27
- Życiówka w maratonie: 2:49:35
Jest, właśnie pobrałem. Ale coopera mi się biegać nie chceAdam Klein pisze:Aplikacja podobno już jest:

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Przy takiej temperaturze tez by mi sie nie chciało. A ja się męczę z telefonem teściowej i kurcze, te Samsungi są dla mnie tak trudne.... 

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Aplikacja wgrana i już mam uwagi do 'interfejsu', nie jest to jakaś rażąca sprawa, ale przy kolejnych wersjach można wprowadzić małe udogodnienia.
1. przy wyjściu przydało by się pytanie: "opuścić aplikację?" już dwa razy zamknąłem ją przypadkowo.
2. czy musi się uruchamiać stroną z testem Coopera? Może jak nie ma wpisanego 'podejścia' uruchamia się testem; jak jest wpisany wynik, to uruchamia się listą proponowanych treningów.
3. gdyby można było się spersonalizować (początkujący, średnio i mocno zaawansowany) i filtrować treningi, byłby luksus.
Do "Biegnij Warszawo" zamiast TRENINGI - przywyknę, lepsze to niż wyskakująca reklama.
Nie jestem Fejsbookowy, ale LubięTo!
Widzimy się we czwartek, szykuje się niezła zabawa, a temperatura tylko 21C.
---------------
edit: znalazłem rozwiązanie punktu 3 lubienie jednostek treningowych jest wystarczające, testu Coopera nie robimy co tydzień.
1. przy wyjściu przydało by się pytanie: "opuścić aplikację?" już dwa razy zamknąłem ją przypadkowo.
2. czy musi się uruchamiać stroną z testem Coopera? Może jak nie ma wpisanego 'podejścia' uruchamia się testem; jak jest wpisany wynik, to uruchamia się listą proponowanych treningów.
3. gdyby można było się spersonalizować (początkujący, średnio i mocno zaawansowany) i filtrować treningi, byłby luksus.
Do "Biegnij Warszawo" zamiast TRENINGI - przywyknę, lepsze to niż wyskakująca reklama.
Nie jestem Fejsbookowy, ale LubięTo!
Widzimy się we czwartek, szykuje się niezła zabawa, a temperatura tylko 21C.
---------------
edit: znalazłem rozwiązanie punktu 3 lubienie jednostek treningowych jest wystarczające, testu Coopera nie robimy co tydzień.
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2015, 23:19 przez bartek_skalski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Wyga
Czy pojawi się gdzieś opis jak obliczyć to bez aplikacji? Po pierwsze biegam z zegarkiem a nie komórką, po drugie...nie mam komórki z Androidem (ani iPhone). Albo ile to jest 75% z 4:12?
- Gwynbleidd
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: poniżej czterdziestu
- Życiówka w maratonie: powyżej trzech
Opis już był, w piątej klasie podstawówki. Ale pewnie byłeś wtedy chory...Widgetos pisze:Czy pojawi się gdzieś opis jak obliczyć to bez aplikacji? Po pierwsze biegam z zegarkiem a nie komórką, po drugie...nie mam komórki z Androidem (ani iPhone). Albo ile to jest 75% z 4:12?
-
- Wyga
Adam zastanawia mnie Twoja opinia odnosnie treningu w wysokiej temperaturze. Czy uważasz ze w upalny dzień tez powinnismy trzymac założone tempo? Jeżeli chodzi o obliczenia to ja to rozumuje tak ze 75% z 4:12 to bieg eolniejszy o 25%. Czyli 0,25*252 sek=63 sek .czyli powinieneś biegać to w 5:15. Dosyć szybko moim zdaniem wychodzi..
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
To napisz ile to jest...Gwynbleidd pisze:Opis już był, w piątej klasie podstawówki. Ale pewnie byłeś wtedy chory...Widgetos pisze:Czy pojawi się gdzieś opis jak obliczyć to bez aplikacji? Po pierwsze biegam z zegarkiem a nie komórką, po drugie...nie mam komórki z Androidem (ani iPhone). Albo ile to jest 75% z 4:12?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
kurczak458 pisze:Adam zastanawia mnie Twoja opinia odnosnie treningu w wysokiej temperaturze. Czy uważasz ze w upalny dzień tez powinnismy trzymac założone tempo?
Nie, nie powinniśmy.
Co do obliczeń - tu rzeczywiście nie ma jakiejś wyższej matematyki.
No to o co chodzi - ktos się zapyta?
Po pierwsze o to, że da się to z tempa łatwo policzyć bez jakichś kosmicznych wzorów, bez formuły Danielsa itd.
Po drugie chodziło o przyjcie jakiegoś benchmarku. W przypadku tętna jest to jakieś tętno maksymalne.
W przypadku tempa - test Coopera sprawdzi sie najlepiej - bo jest uniwersalny jeśli chodzi o czas wysiłku maksymalnego.
Po trzecie - o konkretne jednostki treningowe bazujące na tych intensywnościach - jak zobaczycie tu nie ma jakiegoś kosmosu, ale na początku pewnie wszyscy się z tym trochę "cykają".
Tutaj są jakies trzy, być może przydatne materiały:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=8149
http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=8150
http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=8151
Ktoś mógłby powiedzieć, że przecież też używam jakichś hermetycznych nazw, typu rozbieganie lub bieg progresywny.
Tak, ale robię to tylko po to, żeby czytelnikom przywykłym do takich nazw łatwiej wytłumaczyć, bo to nie jest konieczne.